Atsakomybė už vairavimą išgėrus

Vasarą žmonės važinėja daugiau, o dalis vairuotojų mano, kad gali tai daryti išgėrę. Bausmės už tokius veiksmus yra griežtos, tačiau nubaustųjų nemažėja. Per tris praėjusio savaitgalio dienas vykusias prevencines priemones policija išaiškino 178 neblaivius automobilių vairuotojus, taip pat sulaikyti 107 neblaivūs dviratininkai.

Vieną didžiausių atsakomybių už vairavimą neblaiviam Lietuvos įstatymai numato asmeniui, kuris pakartotinai vairuoja transporto priemonę neblaivus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Vieną didžiausių atsakomybių už vairavimą neblaiviam Lietuvos įstatymai numato asmeniui, kuris pakartotinai vairuoja transporto priemonę neblaivus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2013, 10:41 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:27 AM

Taigi - kas gresia už tokius pažeidimus? Kelių eismo taisyklės nustato: draudžiama vairuoti transporto priemonę neblaiviems, apsvaigusiems nuo psichiką veikiančių medžiagų asmenims. Tačiau statistika byloja ką kita. Dėl neblaivių vairuotojų kaltės 2010 m. įvyko 243 eismo įvykiai, 2009 m. – 312, 2008 m. – 509. 

Eismo įvykių skaičius dėl neblaivių vairuotojų kaltės bėgant metams mažėja, tačiau vis tiek išlieka pakankamai didelis.

Vienas iš veiksnių, padedančių reguliuoti eismo įvykių dėl neblaivių vairuotojų kaltės skaičių, yra griežta atsakomybė už vairavimą išgėrus.

Transporto priemonės vairuotojas turi 3 esmines pareigas, susijusias su alkoholio vartojimo prie vairo prevencija, kurias nustato Kelių eismo taisyklės ir Saugaus eismo automobilių keliais įstatymas:

1. Vairuotojas neturi teisės vairuoti neblaivus.

2. Vairuotojas policijos pareigūno reikalavimu privalo leistis patikrinamas, ar nėra neblaivus.

3. Po eismo įvykio vairuotojas privalo nevartoti alkoholinių gėrimų, vaistų, narkotinių ar kitų svaigiųjų medžiagų, iki bus patikrintas neblaivumas (girtumas) ar apsvaigimas arba bus atsisakyta tai atlikti.

Šias pareigas pažeidus, vairuotojui atsiranda administracinė atsakomybė pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą.

Atsakomybė pagal civilinę teisę taip pat yra galima, jei vairavimu išgėrus, padaroma turtinė ar neturtinė žala nukentėjusiųjų turtui ar sveikatai. Tokiu atveju tokie asmenys turi teisę tokią žalą iš kaltininko prisiteisti.

Baudžiamoji atsakomybė už vairavimą išgėrus šiuo metu Lietuvos teisės aktuose nėra įtvirtinta, tačiau yra įregistruotas Baudžiamojo kodekso pakeitimų projektas, kuriuo, be kita ko, siūloma asmenims, kurie neturėjo teisės vairuoti, tačiau vairavo apsvaigę nuo alkoholio, narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, arba vairuotojams, kurie vengė neblaivumo ar apsvaigimo patikrinimo arba vartojo alkoholio, narkotines, psichotropines ir kitas psichiką veikiančias medžiagas po eismo įvykio iki jo aplinkybių nustatymo, taikyti baudžiamąją atsakomybę skiriant viešuosius darbus, baudą arba areštą.

Pagal Lietuvoje galiojančias Administracinių teisės pažeidimų kodekso normas atsakomybės už vairavimą išgėrus dydis priklauso nuo kelių veiksnių: vairavimo stažo, neblaivumo laipsnio, transporto priemonės maksimalios leidžiamos masės.

Svarbiausias iš šių veiksnių yra neblaivumo laipsnis. Skiriamas lengvas, vidutinis ir sunkus neblaivumo laipsnis.

Lengvas neblaivumo laipsnis priklausomai nuo asmenų kategorijos skiriasi. Transporto priemonių, kurių maksimali leidžiama masė didesnė negu 3,5 t arba turinčių daugiau kaip 9 sėdimas vietas, vairuotojų ir vairuotojų, neturinčių 2 metų stažo, lengvas neblaivumo (girtumo) laipsnis laikomas nuo 0,2 promilės iki 0,4 promilės.

Visų kitų asmenų - nuo 0,41 promilės iki 1,5 promilės.

Atitinkamai pirmajai asmenų kategorijai vidutinis neblaivumo laipsnis yra nuo 0,41 promilės iki 2,5 promilės, o antrajai – nuo 1,51 iki 2,5 promilės.

Visiems asmenims sunkus neblaivumo laipsnis yra nuo 2,51 promilės ir daugiau.

Už pirmosios pareigos pažeidimą (vairavimas esant neblaiviam), kai yra lengvas girtumo laipsnis, transporto priemonių, kurių maksimali leidžiama masė didesnė negu 3,5 t arba turinčių daugiau kaip 9 sėdimas vietas, vairavimas, užtraukia baudą vairuotojams nuo 500 iki 1000 Lt; vairuotojams, kurių vairavimo stažas iki dvejų metų, - nuo 800 iki 1000 Lt; visiems kitiems - baudą nuo 1000 iki 1,5 tūkst. Lt su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 1 iki 1 m. 6 mėn.

Esant vidutiniam ar sunkiam girtumo laipsniui bet kurios kategorijos asmenims, pažeidusiems bet kurią iš trijų pareigų, numatyta vienoda atsakomybė - bauda vairuotojams nuo 2 tūkst. iki 3 tūkst. Lt su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 2 iki 3 m. arba administracinis areštas nuo 10 iki 20 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 2 iki 3 m.

Atsakomybės dydžiai nurodyti lentelėje.

Dar didesnė atsakomybė kyla asmeniui, kuris ne tik vairuoja neblaivus, tačiau padaro ir kitą administracinį teisės pažeidimą, pavyzdžiui, vairuodamas neblaivus asmuo padaro kitam asmeniui nežymų sveikatos sutrikdymą. Tokiu atveju šis pažeidimas asmeniui užtraukia baudą nuo 4 tūkst. iki 5 tūkst. Lt su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 5 m. arba administracinį areštą nuo 15 iki 30 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 5 m.

Taip pat didelė atsakomybė numatyta asmenims, kurie neturi teisės vairuoti, tačiau vairuoja neblaivūs ir dar padaro administracinį teisės pažeidimą, pavyzdžiui, chuliganiškas vairavimas, keliantis pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui, padarytas neblaivaus asmens, neturinčio teisės vairuoti transporto priemones, užtraukia ne tik baudą (4-5 tūkst. Lt), tačiau ir konfiskuojama jo transporto priemonė arba jam taikomas administracinis areštas (20-30 parų) su transporto priemonės konfiskavimu.

Vieną didžiausių atsakomybių už vairavimą neblaiviam Lietuvos įstatymai numato asmeniui, kuris pakartotinai vairuoja transporto priemonę neblaivus. Tokiam asmeniui gali būti skiriamas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo 3 iki 4 m. su transporto priemonės konfiskavimu, o jei toks asmuo apskritai neturi teisės vairuoti transporto priemonės – administracinis areštas nuo 20 iki 30 parų su transporto priemonės konfiskavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.