Moterį ir jos dukrą pražudžiusio 20-mečio praeityje – dar kelios avarijos

Trečiadienio vakarą Kaune 20-metis Lukas Jablonskas skriedamas dideliu greičiu partrenkė 44 moterį ir 10 metų jos dukrelę. Jos abi žuvo vietoje. Kauno policijos pareigūnai šokiruoti. Vaikinas mieste turėjo skrieti milžinišku greičiu, nes partrenkta moteris ir jos dukrelė po smūgio nuskriejo keliasdešimt metrų.

Smūgio būta tokio baisaus, kad moters ir jos dukrelės kūnai buvo nusviesti apie penkiasdešimt metrų. Nuo smūgio iššovė mašinos saugos oro pagalvės, smarkiai apgadinta visa priekinė dalis, išdužo stiklai.<br>M. Patašiaus nuotr.
Smūgio būta tokio baisaus, kad moters ir jos dukrelės kūnai buvo nusviesti apie penkiasdešimt metrų. Nuo smūgio iššovė mašinos saugos oro pagalvės, smarkiai apgadinta visa priekinė dalis, išdužo stiklai.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jul 4, 2013, 1:47 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:51 PM

„Iš karto po tragiško įvykio vairuotojas buvo nugabentas į Priklausomybės ligų centrą, kur paimti kraujo mėginiai. Ekspertai išsiaiškins, ar jis buvo blaivus, ar nevartojo psichotropinių medžiagų.

Vairuotojas buvo sulaikytas 48 valandoms ir uždarytas į Kauno policijos areštinę. Artimiausiu metu bus kreiptasi į teismą, prašant vairuotoją suimti“, – lrytas.lt sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Nusikalstamų veikų eismo saugumui viršininkas Georgijus Savickis.

Lrytas.lt kalbinti Kauno policijos pareigūnai sakė sunkiai beprisimenantys tokią tragišką avariją, kai pėsčiųjų perėjoje dėl beprotišku greičiu skriejusio vairuotojo kaltės žuvo du žmonės. Pasak policininkų, būdavo atvejų, kai perėjose kliudomi ir sužeidžiami pėstieji, tačiau sužalojimai nebūdavo mirtini.

„Nežinau, kas to jaunuolio galvoje buvo, ar jis iš viso sugebėjo galvoti, kad lėkė tokiu greičiu. Vien pažiūrėjus į BMW apgadinimą galima numanyti, kad greitis tikrai buvo kur kas didesnis nei 100 kilometrų per valandą. Po šio žudančio smūgio išgyventi moteriai ir jos dukrelei nebuvo jokių galimybių“, – lrytas.lt žurnalistui sakė ilgus metus Kauno gatvėse dirbantis Kelių policijos patrulis.

Laukia ilgi nelaisvės metai

Oficialiai dar nepatvirtintais duomenimis, Baltų prospekte, prie Šilainių seniūnijos pastato, vienas automobilis stabtelėjo ties pėsčiųjų perėja praleisti ja ėjusių motinos ir dukters, o antrąja eismo juosta skriejęs L. Jablonsko vairuotas „BMW 525D“ nestabdomas tėškėsi į žmones.

Smūgio būta tokio baisaus, kad moters ir jos dukrelės kūnai buvo nusviesti apie penkiasdešimt metrų. Nuo smūgio iššovė mašinos saugos oro pagalvės, smarkiai apgadinta visa priekinė dalis, išdužo stiklai.

Pagal valstybinius registracijos numerius galima spėti, kad automobilis pirktas visai neseniai.

„Mūsų surinkti duomenys rodo, kad moteris su dukrele tvarkingai ėjo pėsčiųjų perėja. Matomumas nelaimės metu buvo puikus, BMW vairuotojas negalėjo nematyti pėsčiųjų. O ką jau kalbėti apie automobilio greitį... Dėl protu nesuvokiamo vairuotojo neatsakingumo du žmonės neteko gyvybių, o jis pats sugriovė sau gyvenimą“, – sakė Kelių policijos valdybos Nusikalstamų veikų eismo saugumui viršininkas G. Savickis.

Du žmones pražudžiusiam L. Jablonskui šiandien po pietų ketinama įteikti pranešimą apie įtarimą Kelių eismo taisyklių pažeidimu, dėl kurių žuvo žmonės.

Jeigu paaiškės, kad vairuotojas buvo blaivus ir neapsvaigęs nuo kvaišalų, jam grės laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Teismo ekspertams radus psichiką veikiančių medžiagų pėdsakų – jam grės nuo trejų iki dešimties metų nelaisvės.

Gavęs vairuotojo pažymėjimą pametė galvą?

Kraupią avariją sukėlęs 20-metis kaunietis, nepaisant jauno amžiaus, jau anksčiau turėjo skaudžios patirties, buvo sukėlęs ne vieną eismo įvykį, tačiau, regis, nepasimokė ir proto neįgavo.

Pasak pareigūnų, vairuotojo pažymėjimą jis gavo 2011 metų birželio 17-ąją. Praėjus vos mėnesiui jis pateko į eismo įvykį.

Dar po mėnesio, 2011-ųjų rugpjūčio 11 dieną, užfiksuotas dar vienas įvykis, kuriame dalyvavo ir L. Jablonskas. Jo vairuotas „VW Golf“ skriedamas beprotišku greičiu H. ir O. Minkovskių gatvėje tapo nevaldomas ir rėžėsi į pakelės stulpą.

„Žaliems“ vairuotojas siūloma neleisti vairuoti galingų automobilių

Po tragiškos avarijos Kaune, kai jaunas vairuotojas pėsčiųjų perėjoje partrenkė ir mirtinai sužalojo motiną su mažamete dukra, policija siūlo vairuotojams iki 21 metų uždrausti vairuoti transporto priemones, kurių galia didesnė nei 70 kW.

Pasak pareigūnų, įgyvendinus šią nuostatą, sumažėtų skaudžių eismo įvykių, kadangi pagrindinė tokių įvykių priežastis yra saugaus greičio viršijimas ir pavojingas manevravimas, o jauniems ir nepatyrusiems vairuotojams, vairuojant tokias transporto priemones, sumažėtų galimybė neatsakingai elgtis kelyje.

Pasak Policijos departamento, per pirmąjį šių metų pusmetį dėl pradedančiųjų ir jaunų vairuotojų (iki 25 metų amžiaus) kaltės šalyje įvyko 209 eismo įvykiai. Juose 17 žmonių žuvo, 288 eismo dalyviai sužeisti.

Policija yra pateikusi pasiūlymą grąžinti Kelių eismo taisyklių pažeidimų įvertinimo balais sistemą, t. y. kiekvienam vairuotojui, turinčiam daugiau kaip dvejų metų vairavimo stažą, per metus surinkus 10 balų, o pradedančiam vairuotojui – 5 balus, be skiriamų baudų, būtų atimama teisė vairuoti transporto priemones.

„Šios sistemos grąžinimas policijai padėtų efektyviau kovoti su dažnai daromais Kelių eismo taisyklių pažeidimais. Šiuo metu vairuotojams už nešiurkščius pažeidimus Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytos tik piniginės baudos, dėl to vairuotojai dažnai ignoruoja KET reikalavimus, nebijodami prarasti teisę vairuoti transporto priemones“, – rašoma ketvirtadienį paskelbtame Policijos departamento pranešime.

Policija taip pat siūlo vairuotojams, neturintiems dvejų metų vairavimo stažo, jei jiems buvo atimta teisė vairuoti transporto priemonę, nesuteikti galimybės ankščiau, nors ir praėjus pusei paskirtojo teisės atėmimo termino, atgauti vairuotojo pažymėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.