Kelių policija vairuotojams vasarą pataria visada turėti vandens ir nepanikuoti įskridus vabzdžiui

Transporto priemonių, ypač automobilių, vairavimas daugeliui jau yra tapęs įprastu kasdieniu reiškiniu. Tačiau negalima pamiršti, kad vairavimas – atsakingas užsiėmimas. Vairavimo vasarą, kai temperatūra aukšta, specifika šiek tiek skiriasi nuo vairavimo kitais metų laikais, ir vairuotojai turi žinoti, į ką atkreipti dėmesį vairuojant būtent šiuo metų laiku.

Vasarą važiuoti reikėtų atsargiai.<br>123rf
Vasarą važiuoti reikėtų atsargiai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Markevičius

Jul 19, 2013, 7:47 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:38 PM

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius pažymi, kad vasarą, esant aukštai temperatūrai, žmogus greičiau pavargsta, mažėja jo dėmesys, sulėtėja reakcija. Be to, dėl karščio gali deformuotis asfaltuota kelio danga, transporto priemonių padangos.

„Atsižvelgiant į tai, pagal galimybes reikėtų arba atsisakyti galimų atidėti kelionių, arba išvykti anksti ryte ar vakare, atslūgus karščiui“, – pataria G. Aliksandravičius.

Jeigu automobilyje yra kondicionierius, kelių policijos tarnybos viršininkas pataria atsiminti, kad labiausiai komfortiška temperatūra vairuotojui – 18-20 laipsnių. Taip pat jis primena nepamiršti su savimi pasiimti vandens atsigaivinti ir iš anksto įsitikinti, ar transporto priemonė yra techniškai tvarkinga. Be to, primena G. Aleksandravičius, vairuotojas turi pasirūpinti variklio aušinimo skysčiu, vandeniu valytuvams, patikrinti padangų būklę.

„Aukšta temperatūra pagreitina padangų susidėvėjimą ir susilpnina protektorių. Nepakankamas oro slėgis, per didelis apkrovimas, kiti faktoriai gali gerokai padidinti šilumą padangos viduje ir, kai peržengiama kritinė temperatūra, ji gali suplyšti ar sprogti. Vertėtų prisiminti, kad važiuojant kuo didesniu greičiu, padangos dar labiau kaista. Be to, automobilį pagal galimybes reikėtų statyti ne susuktais ratais ar ant šaligatvio bortelio – tai didina padangų deformacijos riziką“ , – aiškina Kelių policijos tarnybos viršininkas.

Automobilio keleiviai, sako G. Aliksandravičius, taip pat privalo būti sąmoningi ir nevažiuoti automobiliu per langą iškišę galvos, rankų ar kojų, nešūkauti, nesiklausyti per garsiai muzikos, kadangi tai blaško vairuotojo dėmesį.

Važiuojant atidarytais langais, teigia jis, egzistuoja ir dar vienas pavojus: kad pro langą įskris vabzdys.

„Per atidarytus langus gali įskristi vabzdžiai – vapsvos, širšės. Taip atsitikus, reikia ne kelti paniką, o iš karto sustoti kelkraštyje ir leisti vabzdžiui išskristi“, – pataria G. Aliksandravičius.

G. Aliksandravičiaus teigimu, vasarą taip pat reikia nepamiršti ir pagrindinių vairuotojo taisyklių, kurios svarbios bet kuriuo metų laiku – nesėsti prie vairo išgėrus alkoholio ar vartojus psichiką veikiančių vaistų, važiuojant pasirinkti saugų važiavimo greitį.

„Be to, reikia prisiminti, kad kiekviena kelionė didele dalimi pirmiausiai priklauso nuo mūsų pačių atsakingumo ir tinkamo požiūrio į savo saugumą kelyje“, – pabrėžia G. Aliksandravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.