10 patarimų, kaip saugiai vairuoti lyjant

Vairuoti lyjant nemalonu daugumai žmonių, o be to, suprastėjęs matomumas, pasikeitusios kelio sąlygos per lietų gerokai padidina riziką patirti avariją. Visgi kiekvieno vairuotojo gyvenime neišvengiamai pasitaikys situacijų, kuomet teks vairuoti netgi per audrą. Tačiau tokiai situacijai galima pasiruošti. Pateikiame 10 paprastų patarimų, kurie padės pasiruošti vairavimui lyjant ir saugiai važiuoti tokiu oru.

Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Janušauskas

Jul 24, 2013, 5:28 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:36 PM

1. Keiskite langų valytuvus bent kartą per metus. Tuomet jie nenusidėvės ir per lietų matysite geriau. Jei savo automobilį statote lauke, o ne garaže, patartina valytuvus keisti ir dažniau. Pirkdami valytuvus įsitikinkite, kad jie kokybiški.

2. Nuolat tikrinkite automobilio žibintų ryškumą. Automobilių žibintai ilgainiui ima šviesti vis blyškiau. Jei po ilgos pertraukos Jums teks vairuoti lyjant lietui naktį, tai gali tapti nemalonia staigmena. Kad jos išvengtumėte, nuolat stebėkite žibintų ryškumą ir, esant reikalui, keiskite juos naujais.

3. Įsitikinkite, kad automobilio žibintų stiklai yra švarūs. Šis patarimas gali skambėti labai paprastai, tačiau tai yra faktas – vasarą neretai tenka važinėti dulkėtais keliais, todėl žibintų stiklai gali pasidengti purvo ir dulkių danga. Į tai galite neatkreipti dėmesio kol oras bus geras, bet lyjant lietui nešvarumai gali sumažinti matomumą.

4. Lyjant naudokite artimųjų šviesų žibintus. Tai ne tik pagerins matomumą, bet ir užtikrins, jog ir kiti eismo dalyviai pastebės Jūsų automobilį.

5. Žinokite, kaip elgtis akvaplaningo atveju. Akvaplaningas – tai ypač pavojinga situacija, kuomet lietaus metu tarp padangos paviršiaus ir kelio dangos susidaro vandens pleištas. Tuomet ratai netenka sukibimo su kelio danga ir net tiesiame kelyje automobilis ima nevaldomai slysti.

Akvaplaningas gali ištikti važiuojant didesniu nei 75 km/val. greičiu. Svarbiausia ištikus akvaplaningui iškart švelniai atleisti akceleratorių ir jokiu būdu nedaryti staigių judesių vairu, laikyti jį tiesiai. Paniškai manevruojant, kyla pavojus, kad automobilis atgaus sukibimą su keliu būtent tuo momentu, kai vairas bus nusuktas į šoną, ir tuomet lengvai galite nuvažiuoti nuo kelio arba išvažiuoti į priešingą eismo juostą. Jeigu priekyje yra kliūtis ir tenka stabdyti, tai darykite spusteldami ir vėl atleisdami stabdžio pedalą.

6. Prižiūrėkite padangas. Nuolat tikrinkite, kad padangų slėgis būtų tinkamas, ne per mažas. Geriau tegul jis būna šiek tiek didesnis negu nurodo gamintojas. Taip pat atkreipkite dėmesį į padangų protektoriaus gylį – tai padės išvengti akvaplaningo.

7. Padenkite priekinį automobilio stiklą specialia nanodanga. Ji suteiks stiklo paviršiui vandenį ir riebalus atstumiantį efektą. Ši danga veiks kaip apsauga, užtikrinanti, kad vanduo lietaus metu „neužsilaikys“ ant automobilio stiklo, o bus tiesiog nuneštas oro srovių.

8. Stenkitės laikytis kuo arčiau dešinio kelio krašto. Jeigu kelyje yra daugiau negu viena juosta viena kryptimi, važiuokite pirmąja juosta. Tuomet išvengsite pavojingos situacijos, kuomet Jus vienu metu aptaško dvi mašinos iš abiejų pusių.

9. Važiuokite lėčiau. Net jei imatės visų kitų priemonių, ši išlieka svarbi: važiuojant šlapiais ir slidžiais keliais būtina sumažinti važiavimo greitį. Taip pat būkite itin atidūs ir stebėkite kitus eismo dalyvius, nes negalite žinoti, kada kitas automobilis susimėtys ar kelią kertantis pėstysis neįvertins saugaus atstumo. Nepamirškite, kad sustabdyti automobilį bus sunkiau, stabdymo kelias bus ilgesnis.

10. Nebijokite sustoti. Jeigu matote, kad lyja itin stipriai ir kelio matomumas yra labai prastas, venkite važiuoti toliau net ir mažesniu greičiu. Įjunkite avarines šviesas ir sustokite stovėjimo aikštelėje arba šalikelėje, kol lietus aprims. Nepamirškite, kad gyvename Lietuvoje – čia stiprios liūtys netrunka ilgai. Todėl geriau pasirūpinti saugumu, daug laiko vis tiek neprarasite.

Naujienas ir informaciją apie saugumą kelyje sekite Facebook ir Google+ puslapiuose „Mąstyk kelyje – apsaugok save ir kitus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.