A2 kategorija – didesniam motociklininkų saugumui užtikrinti

Nuo šių metų sausio 19 d. Lietuvos gyventojai gali įgyti teisę vairuoti naujos A2 kategorijos motociklus. A2 kategorijai priskiriami motociklai, kurių galia ne didesnė kaip 35 kW, galios ir svorio santykis ne didesnis kaip 0,2 kW/kg ir kurie nėra kilę iš daugiau kaip du kartus galingesnės transporto priemonės. Minimalus amžius, nuo kurio leidžiama įgyti teisę vairuoti šios kategorijos transporto priemones – 18 metų.

Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Janušauskas

Aug 27, 2013, 11:16 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:40 PM

A2 kategorija nėra visiškai naujas reiškinys – ši kategorija pakeitė buvusią A kategoriją su apribojimais. Įvedus A2 kategoriją, amžiaus riba norintiems gauti A kategoriją, bet neturintiems motociklų vairavimo patirties vairuotojams pakelta iki 24 metų. Visi kiti vairuotojai A kategorijos motociklus vairuoti galės nuo 20 metų, tačiau tam jie turės būti sukaupę bent dviejų metų motociklų vairavimo patirti, taip pat išlaikyti praktikos ir teorijos egzaminą. Anksčiau A kategorijos motociklus neturintys patirties vairuotojai galėjo vairuoti nuo 21 metų.

Pagrindinė tokių permainų priežastis – siekis užtikrinti saugumą. Tiek užsienio, tiek Lietuvos patirtis rodo, kad važiuojant mažesnio galingumo motociklu smarkiai sumažėja rizika pakliūti į autoįvykius. Užsienyje tokie motociklai įprasti tarp žmonių, kuriems motociklas yra visų pirma transporto priemonė. Deja, dažnai pastebima, kad Lietuvoje motociklas daugeliui žmonių visų pirma yra įvaizdžio dalis ir būdas pasirodyti prieš kitus.

A2 kategorijos motociklai yra tinkami važiavimui miestu ir užmiesčiu. Tuo tarpu didesnius motociklus suvaldyti sunku, ir būtent jie neretai pakliūva į avarijas. A2 kategorijos motociklai tiesiog techniškai neleidžia, pavyzdžiui, viršyti greičio taip, kaip tai dažnai nutinka vairuojant galingesnį motociklą.

Vis dėlto naujovė kol kas dar sunkiai skiriasi kelią Lietuvoje: kol kas, „Regitros“ duomenimis, A2 kategorijos teises siekiančių gauti žmonių yra dvigubai mažiau nei A kategorijos teises be apribojimų. 

A2 kategorija, kaip ir A bei A1 kategorijos, yra galiojanti ir ES lygmeniu, Lietuvoje padaryti pakeitimai atitinka ES reikalavimus. 2013 m. sausį Europos Komisijos priimtame memorandume būtent skirtingų motociklų kategorijų įvedimas, kad jauni motociklininkai iš karto nesėstų ant itin galingų motociklų ir būtų geriau užtikrintas saugumas, yra įvardintas kaip vienas iš sprendimų, leidžiančių padidinti eismo saugumą Europoje. Lietuvoje šiuo metu galiojanti skirtingų motociklų kategorijų sistema atitinka ES reikalavimus, kurie įpareigoja šalis nares užtikrinti, kad jauni vairuotojai negalėtų iš karto sėsti ant galingų motociklų, nesukaupę bent dviejų metų patirties. Tai taip pat reiškia, kad A2 licenziją Lietuvoje įgijęs motociklininkas su ja važiuoti motociklu galės bet kur ES ribose.

Per 7 šių metų mėnesius žuvo 7 motociklininkai, sužeisti – 62. Per tą patį laikotarpį praeitais metais žuvo 5 motociklininkai, sužeisti – 62; dėl motociklų vairuotojų kaltės įvyko 41 eismo įvykis (pernai – 56).

Parengta pagal www.lkpt.lt skelbiamą informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.