5 dalykai, kuriuos būtina žinoti apie vaikiškas saugos kėdutes

Mažylius automobiliu privaloma vežti specialiai jiems skirtose kėdutėse – tai žino praktiškai visi tėvai.

Mažylius būtina prisegti taip, kad jie neišsinertų iš saugos diržų.<br>123rf.com nuotr.
Mažylius būtina prisegti taip, kad jie neišsinertų iš saugos diržų.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

2014-06-27 01:05, atnaujinta 2018-02-12 11:30

Tik ne visi paklūsta šiai vaikų sveikatą gelbstinčiai prievolei.

Pateikiame penkis patarimus, kaip reikia naudoti vaikišką saugės kėdutę, kad per nelaimę ji tikrai padėtų išgelbėti vaiko gyvybę.

1. Patikrinkite, ar jūsų turima kėdutė nepasenusi

Vaikiškos kėdutės turi galiojimo laiką. Net ir nenaudojamos, jos per laiką sudūla, plastikinės detalės sueižėja, o saugos diržai praranda stiprumą. Todėl prieš pirkdami vaikišką kėdutę būtinai patikrinkite ar jos galiojimo laikas nepasibaigęs. Tai ypač svarbu perkant kėdutę iš išparduotuvių ar naudotą kitų žmonių.

Kėdutės pagaminimo ir galiojimo laiką galite rasti ant gamintojo lipduko. Paprastai kėdutės galioja 6-10 metų.

Jei lipduko nėra geriausia apsisaugoti ir pasiieškoti kitos kėdutės, o jei nėra galimybių, tuomet reikia apžiūrėti, ar nesimato įtrūkimų ant plastikinių detalių, patikrinti, ar nedulka, nesusidėvėjęs sėdynės porolonas ir išbandyti, ar nesudūlėję saugos diržai.

Nebijokite jų staigiai ir stipriai patraukti į priekį – jei sugebėtumėte kėdutės diržus nuplėšti ranka, įsivaizduokite, kaip jie laikytų jūsų vaiką per avariją.

2. Tvirtai prisekite kėdutę prie automobilio sėdynės

Skirtingos kėdutės automobiliuose tvirtinamos skirtingai, todėl kaip prisegti jūsų turimą kėdutę geriausia išsiaiškinti instrukcijoje.

Gerai prisegta kėdutė neturi judėti į šonus bei į priekį daugiau nei porą centimetrų. Jei laisvumas didesnis, ji prisegta netinkamai.

Kėdutes į naujesnius automobilius su „Isofix“ sistema teisingai įtvirtinti pakankamai lengva. Daugiausiai problemų iškyla senų modelių automobiliuose, kuriuose kėdutę reikia tvirtinti saugos diržu. Jei prisegus kėdutę net staigiai stabdant diržas neužsifiksuoja ir juda, reikia ją įtvirtinti su specialiu saugos diržo segtuku.

Svarbiausia, jokiu būdu niekada nevežkite vaiko neprisegtoje kėdutėje, net jei tai yra kūdikiui skirtas lopšys. Neprisegta kėdutė avarijos metu įgija didžiulį pagreitį ir gali dar labiau sužaloti vaiką.

3. Teisingai prisekite vaiką

JAV Nacionalinės greitkelių saugumo agentūros ekspertai pastebėjo, kad net 3 iš 4 tėvų netaisyklingai vežasi vaikus kėdutėse.

Vaikas kėdutėje neturi būti nei pernelyg prispaustas, nei laisvai pasodintas. Užsegus saugos diržus tarp diržo ir vaiko turi laisvai tilpti pora pirštų. Tačiau jei diržas turi tiek laisvumo, kad perbraukę išilgai jo pirštais galite suimti atliekamos medžiagos bangelę, reiškia vaikas prisegtas per laisvai.

Jei nusipirkote universalią kėdutę įvairaus amžiaus vaikams ir kelių mėnesių kūdikiui ji didoka, nieko tokio po vaiku patiesti neslidų rankšluostį ar apklotą. Svarbu, kad mažylis būtų tvirtai prisegtas ir avarijos metu neišslystų iš už diržų.

4. Kiek įmanoma ilgiau naudokite nugara į priekį atsuktą kėdutę

Į priešingą pusę atsuktos vaikiškos kėdutės yra saugesnės patiems mažiausiems keleiviams. Kūdikių galvytės palyginus su kūno proporcijomis yra gerokai didesnės nei suaugusiųjų, o jų stuburo ir kaklo kaulai dar nebūna iki galo susiformavę, todėl vedu į priekį nukreiptose kėdutėse mažyliai gerokai labiau rizikuoja susižeisti galvą ar kaklą.

Per avariją pats pirmas smūgis keleiviams paprastai būna į priekį – atsitrenkęs į kliūtį automobilis sustoja, o žmonių kūnai iš inercijos akimirką vis dar juda pirmyn.

Nugara į priekį atsuktose kėdutėse visą pagreičio jėgą sugeria kėdutės atrama, todėl vaikai lieka geriausiai apsaugoti nuo traumų.

Tokio tipo kėdutės paprastai tinka vaikams iki 2-3 metų. Paskui mažyliai tiesiog užauga per dideli ir tokioje padėtyje nebeturi kur dėti kojyčių. Bet jei vaiko kojos tik truputį remiasi į automobilio sėdynės nugarą, apsuktą kėdutę dar tikrai galima naudoti.

Tik ypatingai svarbu nepamiršti išjungti priekinės keleivio oro pagalvės, jei kėdutę segate ant priekinės sėdynės. Jos neišjungus avarijos metu pagalvė trenktųsi į kėdutės nugarą ir galėtų apversti ar išsviesti kėdutę su vaiku lauk.

5. Nebenaudokite kėdutės, jei su ja buvote patekę į avariją

Avarijoje „dalyvavusi“ vaikiška kėdutė praranda tvirtumą net jei iš išorės nesimato jokių deformacijų. Tokia kėdutė antro smūgio gali ir nebeatlaikyti, todėl jei avarija buvo nors truputį rimtesnė už susilietimą buferiais, verta įsigyti kitą vaikišką kėdutę.

Kėdutės istorija taip pat labai svarbi perkant naudotą įrenginį. Geriausia naudotą kėdutę perimti iš pažįstamos šeimos, kuri, tikrai žinote, nebuvo patekusi į avariją, o jei kyla nors menkiausių įtarimų dėl kėdutės būklės, geriausia paieškoti kitos.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.