Grybautojai ir uogautojai gyvybe rizikuoja už kelis litus

Miškuose ir daržuose noksta vis daugiau gėrybių, o jų pardavėjai nenori likti nepastebėti.

Uogų ir grybų pardavėjai rizikuoja pardavinėdami gėrybes net greitkeliuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Uogų ir grybų pardavėjai rizikuoja pardavinėdami gėrybes net greitkeliuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 8, 2014, 6:51 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:27 AM

Uogas, daržoves bei grybus pardavinėjantys žmonės taip apgulė kelius, kad nuolat pasitaiko avarinių situacijų, kai skanumynais susigundę vairuotojai staigiai stabdo, suka į kelkraštį ar bėga per judrų kelią.

Uogautojai bei grybautojai savo surinktų gėrybių nebijo pardavinėti ne tik miesteliuose, bet net ir greitkelyje Vilnius-Kaunas, kur automobiliai lekia 110 km/val. greičiu.

Tokia prekyba užsiimantys žmonės dažnai sukelia pavojų savo ir kitų eismo dalyvių saugumui, sveikatai ar net gyvybei.

Pareigūnai atkreipė dėmesį, kad dėl prekybos trukdomas eismas, sudaromos pavojingos, avarinės situacijos. Vairuotojai, norėdami įsigyti parduodamų gėrybių ar paklausti jų kainos, dažnai staigiai stabdo, neleistinai manevruoja, sustoja neleistinose vietose, eina į kitą važiuojamosios kelio dalies pusę.

Taip sudaromos pavojingos situacijos, kurios kelia pavojų ne tik pažeidimus darantiems eismo dalyviams, bet ir šalia esantiems.

Policijos pareigūnai organizuoja reidus nesaugiai vykdomai prekybai užkardyti. Jų metu tokia prekyba užsiimantys asmenys įspėjami, tačiau dažnai pakelės prekeiviai nepasimoko ir toliau nepaiso įstatymų. Šią vasarą jau užfiksuoti du teisės pažeidimai Kėdainių rajone, susiję su prekyba pakelėse.

„Prekybos pakelėse problemą bandoma išspręsti jau daug metų, tačiau, atšilus orams, keliuose vis dar galima sutikti žmonių, siūlančių nusipirkti sodo, daržo gėrybių. Taip yra todėl, kad skiriamos baudos už neleistiną prekybą pakelėse dažnai yra mažesnės nei gaunamos tokių prekeivių pajamos.

Vadovaujantis teisės aktais, yra sudarytos sąlygos tam tikrose vietose prekiauti taip, kad būtų užtikrinamas prekybininkų ir pirkėjų saugumas, tačiau pakelės prekiautojai vis tiek stovi ten, kur jiems patogiau", - sako Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kėdainių rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Aušra Mickevičienė.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme ir Kelių eismo taisyklėse reglamentuota, kad eismo dalyviai privalo laikytis visų būtinų atsargumo priemonių, nekelti pavojaus kitų eismo dalyvių, kitų asmenų ar jų turto saugumui, aplinkai ir kita.

Be to, Lietuvos Respublikos kelių įstatyme nustatyta, kad kelias - tai inžinerinis įrenginys, skirtas transporto priemonių ir pėsčiųjų eismui, o ne kitai kokiai nors veiklai vykdyti.

Tačiau greičiausiai grybautojai ir uogautojai dar ilgai pardavinės savo surinktas gėrybes pakelėse, nes prekybos viešosiose vietose taisyklių pažeidimas užtraukia baudą vos nuo dvidešimties iki šimto litų.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.