Apsnūdusius vairuotojus žadins išmanus saugos diržas

Šiais laikais viskas yra jungiama prie interneto. Į vieną tinklą susijungė ne tik mūsų kompiuteriai ir išmanieji telefonai, bet ir kondicionieriai, šaldytuvai ar automobiliai.

Vairuotojo būklę stebinčios sistemos automobilyje būtų visai nepastebimos.<br>Stop kadras.
Vairuotojo būklę stebinčios sistemos automobilyje būtų visai nepastebimos.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2014, 6:50 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:22 PM

Visa tai suteikia naujas galimybes net tik bendrauti tarpusavyje, tačiau ir sekti sveikatos pakitimus bei pagal juos koreguoti savo aplinką. Inžinerinių tyrimų bendrovė Ispanijoje naujausias interneto ryšio technologijas pasitelks spręsdama opią apsnūdusių vairuotojų problemą.

Remiantis Valencijos biomechanikos instituto duomenimis, nuovargis yra vienas iš esminių veiksnių turintis įtakos maždaug 8 proc. Europos Sąjungoje kasmet įvykstančių avarijų. Per metus tai sudaro 100 tūkst. eismo įvykių, 125 tūkst. sužeidimų ir 8 mlrd. eurų (27 mlrd. litų) nuostolių.

Kalbant apie mirtimis pasibaigusias avarijas, vairuotojų nuovargis turėjo įtakos iki 35 proc. atvejų.

Ispanų biomechanikai sukūrė įrangą, kurią pavadino „Harken“. Joje pritaikyti į vairuotojo diržą ir sėdynės apmušalus įmontuoti jutikliai, leidžiantys sekti žmogaus širdies ir kvėpavimo ritmus. Sistemos tikslas yra įspėti vairuotoją kai pasidaro mieguistas. Tikimasi, kad tai paskatins žmonės arba sustoti šalikelėje arba perduoti vairą kitam asmeniui.

Užmigę prie vairo asmenys yra didžiulė problema viso pasaulio keliuose. Nors „Harken“ kol kas tik ankstyvojoje tobulinimo stadijoje, sistema galėtų būti labai naudinga, kol vartotojai laukia nepilotuojamų automobilių.

Daugiau apie naująją įrangą galite sužinoti peržiūrėję ispanų parengtą demonstracinį vaizdo siužetą.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.