Slaugytoja papasakojo, ką tenka patirti gelbstint avarijos aukas

Ukmergėje dirbantiems taksistams jau tapo įprasta skubėti į iškvietimus ir vežti sunegalavusius klientus į ligoninės Priėmimo skyrių – kviečiantiems greitąją vis dažniau yra pasakoma, jog visi automobiliai yra išvykę bei pasiūloma į ligoninę atvykti patiems: savo transportu ar su taksi.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

2014-08-09 15:09, atnaujinta 2018-02-10 01:39

Trūksta automobilių

Mažėjant gyventojų skaičiui, mažėja ir greitosios medicinos pagalbos (GMP) brigadų. Dar pernai tris GMP brigadas turėjusiam Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centrui (PSPC) nuo šių metų teliko tik 2,1 brigados.

Taigi, dabar čia į iškvietimus skuba tik du greitosios pagalbos automobiliai, o trečiasis budi tik ypatingais atvejais: per šventes, kai kuriomis poilsio dienomis arba naktimis.

Ką reiškia turėti tik dvi GMP brigadas ukmergiškiai jau spėjo pajusti.

Liepos 17-ąją rajone įvykus avarijai ir nukentėjus aštuoniems žmonėms, du budėję greitosios pagalbos automobiliai iškart nesutalpino visų sužeistųjų, tad į nelaimės vietą buvo paprašyta atvykti brigados iš Širvintų.

Budėjimas virto chaosu

Viena jų, slaugytoja Jolanta Keburienė, puikiai prisimena tikru chaosu virtusį savo budėjimą liepos 17-ąją.

„Nurodymą skubiai vykti į eismo įvykį prie Tvarkų priemiesčio aplinkkelio gavau būdama iškvietime Jaunimo gatvėje Ukmergėje. Buvau ką tik pradėjusi apžiūrinėti pacientę.

Po dispečerės skambučio apžiūrą baigiau ir medikamentus tai moteriai paskyriau lydima jaudulio bei streso. Skubiai atvykus į avarijos vietą čia jau radau savo kolegas, kurie greitosios pagalbos automobiliu išsivežė dvi nukentėjusiąsias.

Man teko laukti, kol gelbėtojai išlaisvins vieną automobilyje įkalintą merginą bei apžiūrėti ir pagalbą suteikti kitiems sužalotiesiems: vienam stabdžiau kraujavimą, kitam sutvarsčiau žaizdas, suleidau vaistų nuo skausmo, trečią pasodinau į greitosios automobilį“, – pasakojo J.Keburienė.

Teko viską mesti

Į ligoninę atvežusi tris sužeistuosius ir vos pradėjusi pildyti privalomus dokumentus – kiekvieno atvežto paciento „Greitosios medicinos pagalbos kortelės“, J.Keburienei teko viską mesti ir vėl grįžti į autoavarijos vietą.

Jai į tarnybinį telefoną paskambinusi dispečerė nurodė skubiai ten vykti, nes vienam paliktam nukentėjusiam pasidarė bloga.

Dar vieną pacientą į ligoninę atsivežusi J.Keburienė dabar jau privalėjo užpildyti keturias pacientų korteles, kiekvienai jų skiriant iki 7-8 minučių: surašyti daugybę informacijos apie apžiūrėto paciento kraujospūdį, pulsą, kvėpavimo dažnį, deguonies, gliukozės kiekį kraujyje, nurodyti sužalojimo, skausmo vietą ir skausmo balą, taip pat kokia pagalba buvo suteikta, netgi parašyti ir tai, kokie automobilyje saugos diržai, ar jie buvo užsegti ir kaip, išsiskleidusios oro pagalvės ar ne ir kita.

Už pastangas gavo įspėjimą

„Savaime aišku, kad tuo metu į jokį iškvietimą vykti negalėjau, tačiau, nepaisant šios ekstremalios padėties, vis tiek sulaukiau dispečerių skambučių su raginimais nedelsiant vykti į kitus du kvietimus.

Man atsisakius tai daryti gavau įspėjimą, kad apie tokį poelgį bus informuota mano vadovybė. Toks dispečerių elgesys trukdė dirbti ir atidžiai pildyti dokumentus.

Juk kai įvykio vietoje teiki pagalbą nukentėjusiesiems, su kruvinomis pirštinėmis to padaryti paprasčiausiai neįmanoma.

Priešingu atveju turėčiau pasisodinti tik vieną pacientą, mesti pirštines ir, žiūrėdama į laikrodį toje kortelėje žymėti, kada tiksliai ir kokią tabletę jam daviau“, – apie nelengvą darbą Ukmergės GMP pasakojo J.Keburienė.

Vairuotojai padėti negali

Ukmergės GMP brigadą sudaro du žmonės: slaugytoja ir vairuotojas.

Didžiausias darbo krūvis tenka slaugytojai, o ar ji sulauks kokios pagalbos iš vairuotojo, priklauso tik nuo jo geranoriškumo. Iš 14 vairuotojų tik 5 pernai baigė paramedikų kursus, tačiau ir šie vyrai nėra įdarbinti kaip vairuotojai – paramedikai.

Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Janina Galiauskienė aiškino, kad viskas atsiremia į pinigus.

Ukmergės rajone per 17 metų gyventojų sumažėjo trečdaliu, bet didelė dalis likusių gyventojų yra senyvo amžiaus ir jiems dažnai prireikia pagalbos. Tačiau, nepaisant to, medikams skiriamas finansavimas skaičiuojamas pagal bet kokio amžiaus gyventojus ir jis kasmet mažėja.

„Didžiąją dalį tų lėšų – apie 80 proc. skiriama atlyginimams, o kita dalis – degalams ir transporto remontui.

Turime keturis greitosios pagalbos automobilius, kurie yra pagaminti 2006, 2007 ir 2008 metais. Greitosios pagalbos automobiliui šešeri metai yra labai daug, degalų sąnaudos didžiulės“, – pasakojo pašnekovė.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.