Vilnietis gidas: „Saugaus eismo mokiau vaikus, o dabar – italus“

Mokslo metų pradžia kiekvienais metais primena mums apie būtinybę saugoti labiausiai pažeidžiamus mažuosius eismo dalyvius. Jei žiniasklaida atlieka darbą nušviesdama aktualiausias problemas, o policija – organizuodama prevencines akcijas, didžiausias krūvis mokant vaikus saugaus eismo pagrindų tenka tėvams.

Vilnietis italų gidas Ipolitas<br>Lrytas.lt nuotr.
Vilnietis italų gidas Ipolitas<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Sep 3, 2014, 6:58 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 2:14 PM

Mokyti pradeda anksti

Lrytas.lt kalbinti vilniečiai vienbalsiai tvirtino saugaus eismo principų įdiegimui skyrę daug laiko. Imtis to, anot daugumos, pašnekovų yra tikslinga vos tik vaikai pradeda vaikščioti.

„Kuo anksčiau, tuo geriau. Juk vaikštai po miestą ir gali rodyti viską net ir trimečiui, bet natūraliai gyvenimas priverčia to imtis, kai sulaukę septynerių jie pradeda eiti į mokyklą. Taigi viskas įvyksta savaime. Tuomet jie jau pakankamai sąmoningi, su tuo susiduria, tas jiems tampa gyvybiškai svarbu. Dėl to turi išmokti ir išmoksta“, - kalbėjo Ieva.

Įprasta daugeliui tėvų yra ir specialistų rekomenduojama praktika pirmosiomis rugsėjo dienomis pradinių klasių moksleivius palydėti iki mokyklos aiškinant kaip reikėtų įveikti vieną ar kitą atkarpą. Ne viena mama pripažino įdiegtas žinias dar patikrinanti „stebėjimais per langą“.

„Vaikai tikrai klauso. Kai žiūriu per langą, matau, kad stovi ir laukia kol užsidegs žalia šviesa. Nors automobilių nėra, bet vis tiek laukia“, - pasakojo dvi dukreles auginanti Emilė.

Į mokyklą vedžios visus metus

Atžalą vežimėlyje supanti Mažena pasakojo jau dabar jaučianti poreikį aiškinti sūnui, kaip reikia elgtis gatvėje, tačiau kol šis dar nekalba tai daryti nėra tikslinga. Moteris pasakojo bijanti vairuoti dėl rizikos sužeisti kažkieno vaiką, o atėjus laikui į mokyklą sūnų ves už rankos.

„Manau, kad pirmokų dar negalima leisti į mokyklą vienų. Kad ir kokie protingi ar susikaupę atrodytų jie yra labai išsiblaškę vaikai. Pirmoje klasėje savo dukrelę kiekvieną rytą už rankos vesiu į mokyklą“, - patikino vilnietė.

Didžiausią dėmesį tėvai linkę skirti gatvių įveikimui. Taip pat vaikai mokomi atskirti šviesoforo signalus ir nebėgti per kelią. Atšvaitų naudojimas taip pat pasirodė esanti itin aktuali tema, tiek kalbant apie dviračius ar paspirtukus, tiek ir apie mažųjų aprangą.

Buvo aktualu ir tarybiniais laikais

Dar tarybiniais laikais vaikus auginęs šiuo metu gidu Vilniuje dirbantis Ipolitas pasakojo, kad nors automobilių buvo mažiau, vairavimo kultūra tais laikais buvo žemesnio lygio, todėl vaikų saugumas gatvėje tėvams buvo ne ką mažesnis rūpestis.

„Vaikų dabar nemokau, bet dirbdamas gidu turiu rūpesčių su turistais. Italai yra greitoki ir elgiasi tarsi pagal itališkus standartus. Tenka kartais paaiškinti, kaip dera elgtis gatvėje. Kol kas incidentų pavyko išvengti“, - kalbėjo gidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.