Atšvaitų dieną – klausimai dėl taisyklingo segėjimo ir kokybės

Įsibėgėjus rudeniui ir įvedus žiemos laiką, tamsus paros metas ateina vis greičiau. Padidėja ir nelaimingų eismo įvykių skaičius. Šiuo pavojingu laikotarpiu, norint saugiau jaustis gatvėse ir keliuose, prevencinių priemonių reikėtų imtis patiems eismo dalyviams. Juk vienas vienintelis atšvaitas žmogui gali išgelbėti gyvybę.

Atšvaitas netinkamas, jeigu yra mažesnis negu 15 cm², o užrašai gali užimti tik 20 proc. viso ploto.<br>Julian Schüngel/Flickr.com nuotr.
Atšvaitas netinkamas, jeigu yra mažesnis negu 15 cm², o užrašai gali užimti tik 20 proc. viso ploto.<br>Julian Schüngel/Flickr.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2014, 10:12 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 2:33 AM

Būtent dėl to lapkričio 6-ąją buvo minima Atšvaitų diena. Lietuvos automobilių kelių direkcija bei saugaus eismo kultūrą Lietuvoje propaguojantis projektas „Nebūk briedis“ siekė šią ypatingą dieną atkreipti žmonių dėmesį į savisaugos reikšmę ir svarbą.

Segėti įprato ne visi

Tenka pripažinti, jog atšvaitai kol kas negali būti prilyginami, pavyzdžiui, pirštinėms žiemą, kurių neįmanoma užmiršti išeinant iš namų. Vis dar yra tokių pavienių žmonių, kurie šviesą atspindinčių priemonių neturi.

Atšvaitų diena buvo puiki proga įsigyti arba parūpinti atšvaitą draugui, šeimos nariui, pažįstamui. Taip pat buvo galima daugiau sužinoti apie taisyklingą atšvaitų nešiojimą bei šviesą atspindinčios priemonės kokybės svarbą.

Džiugu, jog žmonės labai aktyviai domėjosi, kaip reikia taisyklingai prisisegti atšvaitą. Socialinio projekto „Nebūk briedis“ komanda sulaukė klausimų bei skambučių. Visiems eismo dalyviams buvo mielai aiškinta, kaip atitinkamo tipo atšvaitą dėvėti yra geriausia ir saugiausia. Nerimavo dėl atšvaito kokybės

Vienam paskambinusiam panevėžiečiui kilo klausimų dėl atšvaito, perverto virvele, dėvėjimo automobilių žibintų aukštyje. Būtent tokio tipo atšvaitą virvele ar segtuku reikėtų pritvirtinti prie drabužių (pvz. kišenės), kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje.

Kita sunerimusi moteris klausė ar jos atšvaitas kokybiškas, mat ant jo etiketės buvo užrašyta „aksesuaras“. Iš tiesų, nuogąstauti iš anksto nereikėtų, nes užrašai ant etikečių tėra vienas ir keleto kokybės įvertinimo rodiklių.

Ant etiketės taip pat reikėtų ieškoti specialaus kodo EN13356, reiškiančio Europos Sąjungos standartą. Taip pat verta įvertinti atšvaito ir reklaminių užrašų dydžius. Atšvaitas netinkamas, jeigu yra mažesnis negu 15 cm², o užrašai gali užimti tik 20 proc. viso ploto.

Tokios saugų eismą propaguojančios dienos yra itin svarbios ir džiugu, kad sulaukia eismo dalyvių dėmesio. Projektas „Nebūk briedis“ ragina visus eismo dalyvius nepamišti atsakomybės už save gatvėje ir kelyje. Rūpinkitės savo saugumu!

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.