Kunigas paaiškino, kodėl bažnyčioje laimino atšvaitus

Atšvaitų dienos proga policijos pareigūnai į bažnyčias skubėjo nešini šūsnimi atšvaitų. Jie meldėsi mišiose ir prašė kunigų, kad šie palaimintų atšvaitus, paskui dalijo juos žmonėms.

Atšvaitų dieną Klaipėdos Taikos Karalienės bažnyčioje kunigas V.Viktoravičius laimino atšvaitus.<br>Klaipėdos policijos nuotr.
Atšvaitų dieną Klaipėdos Taikos Karalienės bažnyčioje kunigas V.Viktoravičius laimino atšvaitus.<br>Klaipėdos policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 7, 2014, 12:21 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 2:09 AM

Klaipėdos Taikos Karalienės bažnyčioje atšvaitus laimino parapijos klebonas, Klaipėdos apskrities policijos kapelionas Vilius Viktoravičius.

Jis paaiškino, kodėl taip daroma ir kas – Dievas, blaivus vairuotojas ar atšvaitas – saugo pėsčiąjį nuo žūties kelyje.

„Daug laiko praleidžiame gatvėje. Kai kurie iš mūsų miršta avarijose. Atšvaito tikslas – didesnis saugumas. Laimindami atšvaitus, prašome Dievo, kad saugotų mus kelyje“, - aiškino dvasininkas.

Jo įsitikinimu, visi trys – ir Dievas, ir atsakingas vairuotojas, ir atšvaitas – saugo žmogų. Tik skirtingu būdu.

„Nereikėtų priešinti Dievo ir saugumui skirto daikto. Atšvaitas atlieka savo funkciją, o tikėjimas Dievu ir jo globa teikia prasmę žmonių gyvenimui“, - aiškino dvasininkas.

Už saugumą keliuose, žinoma, labiausiai atsakingi žmonės: „Dievas veikia per mūsų socialumą. Kai žmogus pasiduoda egoizmui, tada atsitinka didžiosios nelaimės (neblaivių vairuotojų sukeltos avarijos ar kitos. - Red.). Tokiu būdu vairuotojas sukelia nelaimę visai nekaltam žmogui. Laisvas jo pasirinkimas sukelia kitam prakeikimą. Todėl ir kiekvieno elgesys yra labai svarbus.“

Visgi ar kunigo palaimintas atšvaitas geriau apsaugo nuo nelaimių kelyje nei nepalaimintas? Tikrai ne. Klysta tie, kurie tiki palaimintų daiktų magiška galia.

Kunigas pripažino, tokio maginio mąstymo pasitaiko ir tarp tikinčiųjų. Žmonės viliasi ne Dievu, bet palaimintais daiktais, vertina juos kaip talismanus.

Pavyzdžiui, rožinis ant automobilio veidrodėlio. „Jis skirtas maldai. Kai žmonės jį pasikabina kaip talismaną, čia jau yra magija“, - aiškino kunigas. Kad ir pašventintas, mašinoje kabantis rožinis neapsaugos nuo avarijos.

Katalikų bažnyčioje laiminami ne tik atšvaitai ar rožiniai, bet įvairiausi kasdien naudojami daiktai, namai. Yra speciali diena, kai laiminami automobiliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.