Garsių moterų namuose – spindintys drabužiai

Rudenį išėjus į lauką pasitinka ne tik auksaspalvė gamta, bet ir ilgesni vakarai, debesų užtemdytos dienos, lietus ar rūkas.

D.Tamošiūnaitė-Budrė ketina prisiūti atšvaitų ant dukters rūbų, kad mergaitė jų nepamirštų.<br>V.Balkūno nuotr.
D.Tamošiūnaitė-Budrė ketina prisiūti atšvaitų ant dukters rūbų, kad mergaitė jų nepamirštų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė ("Lietuvos rytas")

Nov 18, 2014, 6:32 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 4:11 AM

Tamsoje, ypač esant blogiems orams, net miestų gatvėse skubančius žmones vairuotojams sunku pamatyti. Per perėją žengiantys pėstieji dažnai net nepagalvoja apie atšvaitą – juk jie nepažeidžia Kelių eismo taisyklių ir eina per gatvę specialiai tam skirtoje vietoje.

Bet apakintas iš priekio atvažiuojančių automobilių ar ant priekinio stiklo nukritusiuose lietaus lašeliuose atsispindinčių gatvės žibintų vairuotojas lengvai gali nepastebėti į gatvę staiga įžengusio tamsaus silueto.

Praėjusiais metais Lietuvos keliuose žuvo 98 (63 tamsoje) pėstieji, dar 1186 (357 tamsoje) buvo sužaloti.

Dauguma nelaimių įvyksta miestuose, net iki 80 proc. jų – pėsčiųjų perėjose.

Tuomet prasideda kaltųjų paieškos, bet jos nepadeda sugrąžinti prarastos sveikatos ar gyvybės.

Tačiau atšvaitas padeda būti geriau pastebėtiems, todėl juos rekomenduojama nešioti net vaikštantiems gerai apšviestomis gatvėmis, o einant neapšviestos gatvės kelkraščiu atšvaitas, šviesą atspindinti liemenė ar šviečiantis žibintas yra būtini.

Atšvaitų svarbą įvertino ir „TV antenos“ kalbintos žinomos moterys.

Daiva Tamošiūnaitė-Budrė: „Reikės prisiūti atšvaitų“

Dukrą Adelę auginanti televizijos laidų vedėja D.Tamošiūnaitė-Budrė džiaugėsi, kad kol kas dienos dar gana ilgos, tačiau jau ruošiasi ilgiems vakarams, kai jos mergaitė iš mokyklos ir būrelių grįš tamsoje.

„Adelei labiausiai patiktų apyrankės formos atšvaitai, apvyniojami aplink ranką. Bet manau, kad keletą atšvaitų reikės ir prie kuprinės prisiūti, kad ji tikrai jų nepamestų ir nepamirštų“, – rūpinosi pašnekovė.

D.Tamošiūnaitė-Budrė pastebėjo, kad miesto gatvėse labai daug neatidžių pėsčiųjų, kurie manydami, jog yra matomi, netikėtai išeina į gatvę ir vos išvengia automobilių.

Redita Dominaitytė: „Ne tie laikai, kad nebūtų iš ko pasirinkti“

Aktorė R.Dominaitytė prisipažino pati nenešiojanti atšvaitų, nes visur keliauja automobiliu, tačiau jos vaikai vairuotojams pastebimi iš tolo.

„Vaikai nešioja drabužius su atšvaitais, kuprines su spindinčiomis juostelėmis, kabina juos ir prie raktų. Dabar tokių gražių atšvaitų yra, įvairiausių formų. Tikrai ne tie laikai, kad nebūtų iš ko pasirinkti“, – tvirtino moteris.

R.Dominaitytės sūnui ir dukrai net nebekyla klausimo, reikia atšvaito ar ne. Moteris jiems išrenka lauko drabužius, avalynę ir kuprines su įsiūtais atšvaitais, todėl nesijaudina, ar vaikas kartais nepamiršo, nepametė atšvaito.

Tačiau kaimo vietovėse ar prastai apšviestuose rajonuose drabužiuose įsiūtų atšvaitų gali nepakakti, jų efektą verta sustiprinti prisegamais atšvaitais ar žibintuvėliu.

Daug vairuojanti R.Dominaitytė mano, kad eismo nelaimės yra vienas skaudžiausių dalykų, kurie apskritai žmogui gali nutikti. „Ačiū Dievui, tokių situacijų neteko patirti. Mano galva, tai pačios baisiausios nelaimės“, – sakė ji.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas