Magiškas šviečiantis dviračių takas – puiki vieta pasimatymams

Norėdami pamatyti originalų Vincento van Gogo paveikslą „Žvaigždėta naktis“ turėtumėte apsilankyti Niujorko modernaus meno muziejuje. Antra vertus, jei būsite Nyderlanduose, nuvykite prie Eidhoveno ir patys dviračiu galėsite įveikti taką sukurtą pagal garsiojo dailininko šedevrą.

Šviečiančios dalelės atrodo panašios į akmenis, tačiau iš tiesų tai nėra tik uolienos gabaliukai.<br>„Studio Roosegaarde“ nuotr.
Šviečiančios dalelės atrodo panašios į akmenis, tačiau iš tiesų tai nėra tik uolienos gabaliukai.<br>„Studio Roosegaarde“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2014, 1:24 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 4:49 AM

Vieno kilometro ilgio dviračių tako idėjos autorius yra Daanas Roosengaarde'as. Tai yra tas pats dizaineris, kuris neseniai šviečiančia juosta papuošė greitkelio atkarpą.

50 tūkst. šviečiančių akmenukų

Netoli vietos, kurioje Vincentas van Gogas gyveno nuo 1883 iki 1885 m. esančiame dviračių take, kaip ir išmaniojoje magistralėje, liuminescencinės medžiagos. Dienos metu jos įgauna krūvį, o naktį šviečia.

Šviečiančios dalelės atrodo panašios į akmenis, tačiau iš tiesų tai nėra tik uolienos gabaliukai. Naudoamas modernią, kartu su danų kompanija „Heijmans“ sukurtą apvalkalo medžiagą dizaineriui pavyko sukurti 50 tūkst. florescentinių detalių, kurios buvo įspaustos į drėgną betono mišinį. Sūkuriuojantis raštas primena „Žvaigždėtą naktį“.

Šis šviečiantis spektaklis jau sulaukė užsienio šalių dėmesio. D. Roosengaarde'as ruošiasi įrengti dviračių takus ir Japonijoje. Šį kartą stiliaus motyvas bus tradiciniai rytietiški sodai. Tobulina padengimo technologiją

Taip pat jis tobulina padengimo technologiją. Dizaineris siekia, kad medžiaga šviestų ryškiau ir skirtingomis spalvomis – tokiu būdu dviračių takai būtų labiau pastebimi ir apšviestose miestų gatvėse.

Pagrindinis tikslas – padaryti dangą kiek įmanoma dinamiškesnę. Kintančios spalvos, žymėjimų formavimas ir galimybė švytėjimą dezaktyvuoti – padarytų šią technologiją patrauklesnę miestų erdvėms, kurių panaudojimas nuolatos kinta.

„Įsivaizduokite, kad pirmadienį turite dviračių juostą, o kitą dieną ją „išjungiate“ ir viešąja erdve jau gali naudotis visi“, - savo planus iliustravo idėjos autorius.

Puiki vieta pasimatymams

Netgi pirminis statinis medžiagos variantas sukuria magišką vaizdą. Kaip sako pats D. Roosengaarde'as, tai lyg važiavimas dviračiu per pasaką. Visgi jis pripažįsta, kad toks takas įvairius žmones gali sudominti dėl skirtingų priežasčių.

„Kai kurie žmonės atvyks čia domėdamiesi eismo saugumu ir energiją taupančio kraštovaizdžio formavimu, kiti – norėdami patirti meną ir mokslą, - komentuoja jis. - Mano nuomone, tai bus populiari vieta pirmam pasimatymui.“

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.