Žudanti kombinacija kelyje: jauni, greiti, nerūpestingi

Gruodžio pradžia Lietuvos keliuose itin kraupi. Per pirmas tris mėnesio dienas keliuose žuvo keturi žmonės, iš jų – trys pėstieji ir vienas vairuotojas. Dar viena pėsčioji žuvo gruodžio 5 dieną, o pirmadienį skaudi nelaimė ištiko dar du žmones - brolis ir sesuo žuvo automobiliams susidūrus kaktomuša.

Skaudžioje avarijoje pirmadienio rytą žuvo brolis ir sesuo.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Skaudžioje avarijoje pirmadienio rytą žuvo brolis ir sesuo.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius, Ilona Staškutė

Dec 8, 2014, 11:13 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 5:17 PM

Pirminiais duomenimis, juos pražudė didžiulis greitis.

Avarija įvyko, kai automobilis „Volvo S60“ lenkdamas išlėkė į priešpriešinę eismo juostą. Dideliu greičiu skriejęs „Volvo S60“ rėžėsi į „Volkswagen Bora“ priekį.

Automobiliu „Volvo S60“ važiavo trys jauni keleiviai: žuvęs 25 metų vyras, taip pat žuvusi jo 21 metų sesuo bei dar vienas jaunas vyras, kuris išvežtas į ligoninę. Automobiliu „Volkswagen Bora“ važiavo taip pat jauni žmonės, jie perduoti medikams.

Pernai per visą gruodį mūsų šalies keliuose užgeso 14 gyvybių, o šįmet vos mėnesiui prasidėjus, per aštuonias gruodžio dienas keliuose žuvo net 7 žmones.

Greitis pavojingas ir vasarą, ir žiemą

Kodėl gruodžio pradžioje pasipylė tokia skaudžių nelaimių virtinė?

Viena iš priežasčių - vairuotojai negali priprasti prie pasikeitusių oro sąlygų ir neįvertina, kad žiemą kelias gali būti pašalęs, susiformavęs plikledis ar plonas sniego sluoksnis.

Lenktynininkas Ignas Gelžinis nemano, kad dėl avarijų kaltas pats metų laikas. Pavojingiausi eismo dalyviai, anot pašnekovo, yra gatvėmis lakstantys jauni vairuotojai. „Prisižiūrėję filmo „Greiti ir įsiutę“ jie save įsivaizduoja kažkokiais gatvės dievais.

Pamatę pirmoje ir antroje juostose prie perėjos stovinčius automobilius jie galvoja, kad yra žiauriai protingi ir labai gerai padarys pralėkdami 80 km/val. greičiu ta laisva trečia juosta.

Jei pėsčiojo nelaimei, jis jau būna praėjęs iki tos juostos, tai nelaimė ir įvyksta“, - komentavo lenktynininkas.

Taupo padangoms

Pasikeitusių eismo sąlygų neįvertinimas taip pat duoda savo, tačiau kaip pažymėjo I.Gelžinis, kelio danga dar nėra tokia slidi, kad vairuojant pagal taisykles būtų itin sunku suvaldyti automobilį.

Gerokai blogiau, anot pašnekovo, yra tai, kad vairuotojai neatsižvelgia į perkamų padangų charakteristikas.

„Tie kelių ereliai dažniausiai nusiperka mašinas, jas „tiuninguoja“ ir įsigyja pigiausias padangas, nes tam tiesiog nelieka pinigų“, - pagrindinę problemą įvardino I.Gelžinis.

FIA instituto jaunųjų lenktynininkų akademijos dalyvis, Centrinės Europos „Porsche Carrera“ taurės varžybų prizininkas I.Gelžinis vairuotojams patarė automobilio paruošimą žiemai pradėti nuo kokybiškų žinomo gamintojo padangų.

Anot jo, vairuotojai šio klausimo net neturėtų svarstyti. Rūpinantis savo ir kitų eismo dalyvių saugumu vertėtų taupyti kitose srityse, tačiau įsigyti bent jau vidutinės klasės padangas.

Juodžiausias metų antradienis

Žiemos nelaimių virtinė keliuose gruodžio 2 dieną. Šią dieną du žmonės žuvo Plungės rajone ir vienas Alytuje.

Antradienio pavakarę Plungės rajone, kelyje Mažeikiai-Tauragė automobilis „Opel Vectra“ išvažiavo į priešingą eismo juostą ir susidūrė su priešpriešiais važiavusiu sunkvežimiu „Man TGA“.

Atvykę gelbėtojai iš „Opel Vectra“ ištraukė jauną vyrą, tačiau jam medikų pagalbos jau neprireikė. Eismo įvykio metu lengvojo automobilio vairuotojas žuvo. Tuo metu 36 metų vilkiko vairuotojas nenukentėjo – atsipirko išgąsčiu.

Tos pačios dienos vakare Alytuje pusamžio vyro vairuojamas „Honda CRV“ partrenkė ir sužalojo per gatvę ėjusią senyvą moterį, kuri nuo gautų sužalojimų ligoninėje mirė.

Liūdnas šis vakaras buvo ir Plungėje, kur jauno vairuotojo vienatūris „Volkswagen Sharan“ partrenkė ir mirtinai sužalojo gatve ėjusį 1964 m. gimusį vyrą.

Pražudė moterį ir pabėgo

Gruodžio 3 dieną užfiksuotas vienas tragiškas eismo įvykis, tačiau jo kaltininkas nustebino beširdišku poelgiu.

Vakare vienoje iš nereguliuojamų Klaipėdos pėsčiųjų perėjų buvo partrenkta ir mirtinai sužalota pensijinio amžiaus uostamiesčio gyventoja. Policijos pareigūnams iš pradžių netgi nepavyko nustatyti automobilio, mat kaltininkas pabėgo iš įvykio vietos.

Žiniasklaidos priemonėms paskelbus apie šią skaudžią nelaimę, kitos dienos popietę jis pats atvyko į Klaipėdos apskrities policijos komisariatą. Paaiškėjo, kad nusikaltimą įvykdė niekur nedirbantis klaipėdiškis.

Jis teigė avarijos dieną buvęs blaivus, o iš įvykio vietos savo automobiliu „Audi 100“ nuvažiavęs todėl, kad patyrė šoką. Vyras pasakojo vėliau net bandęs nusižudyti, bet tai jam nepavyko.

Pėstieji pamiršta fiziką

I.Gelžinio manymu, vairuotojai turėtų būti dėmesingesni. Jei jau mato, kad viena eismo juosta priešais perėją užimta, nederėtų važiuoti laisva juosta dideliu greičiu. Juk per perėją tokiu atveju greičiausiai kažkas eina.

Tokiose situacijose, anot lenktynininko, nėra vieno kalto. Galbūt perėja nėra pakankamai gerai apšviesta, pats pėsčiasis neapsižvalgė prieš žengdamas į ją, o vairuotojas važiavo pernelyg dideliu greičiu – taip ir susidaro pačios pavojingiausios situacijos.

Pėstieji turi būti ne mažiau atsargūs ir dėmesingi eismo dalyviai už vairuotojui. Lenktynininkas pasakojo visai neseną atvejį, kuomet jis pats tik paskutinę akimirką pamatė neatsargiai į gatvę žengusios juodai apsirengusios merginos. Ją tuomet išgelbėjo tik blizgučiais papuošti plaukai. „Net jei esi gotas, vis vien esi žmogus. Mašinai sustoti neužteks metro, net jei ji važiuoja 60, 50 ar 30 km/val. greičiu. Gali ir neviršyti greičio, bet jei nepamatysi kito eismo dalyvio laiku, tiesiog negalėsi nieko padaryti“, - akcentavo I.Gelžinis.

„Atsarga gėdos nedaro“, - primena visiems gerai žinomą priežodį jaunasis lenktynininkas kalbėdamas apie atšvaitų naudojimą. Anot pašnekovo, jie naudingi ir mieste, juolab, kad ne visos pėsčiųjų perėjos yra apšviestos.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą