Dviejų savaičių neištvėrę motociklininkai prisidarė didelių bėdų

Į Lietuvą atėjęs neįprastai šiltas ir ankstyvas pavasaris ne vieną motociklininką sugundė pradėti sezoną. Bet pareigūnai įspėjo neskubėti lenktyniauti su vėju: teks mokėti baudą, jeigu motociklas ar motoroleris nėra apautas žieminėmis padangomis.

Pastarosiomis savaitėmis motociklininkai jau išvažiavo į gatves, tačiau ne vienas sulaukė nemalonumų iš policijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pastarosiomis savaitėmis motociklininkai jau išvažiavo į gatves, tačiau ne vienas sulaukė nemalonumų iš policijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Mar 21, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 3:21 PM

Anksčiau motociklams ir motoroleriams žieminės padangos nebuvo privalomos. Viskas pasikeitė praėjusiais metais priėmus pataisas, kurios įsigaliojo nuo spalio 11 dienos.

Kelių eismo taisyklės (KET) iki tol draudė šaltuoju metų laiku važinėti vasarinėmis padangomis tik automobiliams, kurių didžiausia leistina masė neviršija 3,5 tonos.

Patvirtinus pataisas, nuo lapkričio 10-osios iki kovo 31-osios žieminėmis padangomis įpareigota aprūpinti visas motorines transporto priemones ir priekabas, taip pat motociklus ir mopedus.

Sulaukė pasipriešinimo

Motociklininkai suskubo šaipytis iš šių naujovių, mat jie įsitikinę, kad reikalavimai – absurdiški.

Ne vienas trūkčiojo pečiais dėl įpareigojimo naudoti tik žiemines ir vasarines padangas. Mat daugumai motociklų yra gaminamos vadinamosios universalios padangos, kurios žymimos „All Weather“ arba „All Seasons“.

Bet didžioji dalis numojo ranka – žiemą motociklu važinėja retas. Dauguma motociklininkų savąją transporto priemonę ir draudžia ne visiems metams – tik nuo balandžio iki spalio pabaigos.

Nevairuoja ir policininkai

Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus viršininkas Dainius Šalomskas pripažino, kad staiga atšilę orai tikrai sugundė motociklininkus anksčiau pradėti sezoną. Tačiau pareigūnas taip elgtis nepatarė.

„Iki 14–15 laipsnių sušilę orai nesuteikia privilegijų prieš įstatymą nė vienam, – sakė D.Šalomskas. – Yra patvirtinta tvarka, todėl jos privalu laikytis.“

Anot jo, į kelius dar neišvažiavo ir policijos patrulių motociklai: „Mes turime porą dešimčių motociklų, bet jiems neperkame žieminių padangų.

Dėl kelių savaičių per metus to daryti neverta. Taip, lauke jau šilta, bet pažeisti tvarkos nevalia nė vienam.“

Pareigūno nuomone, šįmet ginčų kilo tik dėl labai ankstyvo pavasario. D.Šalomskas sakė neprisimenantis, kada taip anksti būtų sušilę orai.

Drąsuolių jau atsirado

Nuo šių metų pradžios Lietuvos policijos pareigūnai surašė protokolus 113 vairuotojų, kurių transporto priemonės padangos neatitiko techninių reikalavimų.

KET reikalavimų nepaisantis vairuotojas rizikuoja ne tik gauti 28–43 eurų baudą. Pareigūnai už tokį pažeidimą anuliuoja ir techninę apžiūrą, tad pažeidėjui tenka vėl iš naujo ją pereiti.

Vien per pastarąją savaitę nubausti keturi motociklininkai.

Trakų rajone įkliuvo vasarinėmis padangomis apautą sportinį motociklą „Yamaha“ vairavęs asmuo. Telšių rajone buvo sustabdyti du pažeidėjai – keturratį „Long“ vairavęs vyriškis ir mopedu „Aprilia“ važinėjęs asmuo.

Ketvirtas pažeidėjas per anksti sezoną atidarė Palangoje – po kurortą važinėjo mopedu „Piaggio“ su vasarinėmis padangomis.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.