Partrenktos dviratininkės treneris atskleidė avarijos detales

Užsienyje besitreniruojantys dviratininkai jaučiasi saugūs net pavojinguose kalnų keliuose, o Panevėžyje  juos akimirksniu gali partrenkti tiek girti, tiek neatidūs vairuotojai.

Paauglė – ne pirma kelyje nukentėjusi profesionali sportininkė.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Paauglė – ne pirma kelyje nukentėjusi profesionali sportininkė.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas, panskliautas.lt

Apr 26, 2015, 12:55 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 9:04 PM

Varžybose jau nedalyvaus

Antradienį 18 valandą Panevėžyje, prie Smėlynės ir Įstros gatvių sankryžos, buvo sužeista savaitgalį vyksiančioms triatlono varžyboms besirengusi 14 metų dviratininkė.

Lengvąjį automobilį vairuojanti 54 metų panevėžietė suko į Įstros gatvę ir kliudė Smėlynės gatve tiesiai dviračiu važiuojančią sportininkę. Griūdama paauglė susižeidė kelį.

Ligoninės Priėmimo skyriuje medikai paauglei susiuvo žaizdą ir dviem savaitėms uždraudė lankstyti koją. Per treniruotę sužeistą auklėtinę treneris Bronius Kraujelis nuvežė į namus.

Treneris sakė, kad jo auklėtinė jaučiasi gerai, tačiau varžybose jau nedalyvaus.

Staiga dingo iš akiračio

Tądien treniravosi 6 dviratininkės. Smėlynės gatve pasiekusios Piniavą sportininkės pasuko Paliūniškio link. Nelaimė įvyko tuomet, kai paauglės važiavo atgal į miestą.

B.Kraujelis sakė, kad per treniruotę buvo laikomasi visų reikalavimų. Dviratininkės važiavo su šalmais, jas iš paskos automobiliu lydėjo treneris.

Grįžtant atgal viena dvejus metus besitreniruojanti mergaitė pavargo ir ją treneris įsisodino į automobilį. Paskui tempo neatlaikė ir minėta 14-metė.

Važiuodamas pagrindinei grupei iš paskos, atsilikusią dviratininkę treneris nuolat stebėjo pro galinio vaizdo veidrodėlį. Vienu metu auklėtinė dingo jam iš akiračio. Teko skubiai grįžti ir žiūrėti, kas jai nutiko.

Mergaitę jis rado sužeistą. Ant asfalto gulėjo numestas dviratis lūžusiu rėmu. Nelaimėlei buvo sužeistas kelis. Netrukus atvyko greitoji pagalba ir policija.

Auklėtinė pasakojo, kad važiavo tiesiai, kai staiga pajuto smūgį iš galo. Vairuotoja teisinosi nepastebėjusi dviratininkės, nors sportininkė vilkėjo geltoną aprangą ir buvo matoma iš toli.

Toje vietoje įrengta saugumo salelė posūkį darantiems vairuotojams.

Treniruotis – tik keliuose

Ši kelio atkarpa vienintelė mieste, tinkanti sportininkams ruoštis varžyboms. 1,5 metro pločio kelkraštis atskirtas balta ištisine juosta ir juo važiuojantys dviratininkai netrukdo vairuotojams.

Treneris sakė, kad 8 metus šiame kelyje treniruoja vaikus ir nieko panašaus nebuvo nutikę.

Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro direktorius Saulius Raziūnas sakė, kad triatlono varžyboms besiruošiantys sportininkai turi tik vieną galimybę – treniruotis keliuose. Kitur nėra sąlygų išbandyti savo jėgas.

Nuteisė, bet pergalių nebėra

Lietuvos triatlono federacijos prezidentas panevėžietis Dainius Kopūstas buvo priverstas nutraukti karjerą dėl girto vairuotojo kaltės.

Anksčiau didelių laimėjimų sporte pasiekęs D.Kopūstas prieš 10 metų irgi buvo parblokštas per treniruotę ties Berčiūnais. Avarijos kaltininkas paspruko, bet vėliau buvo surastas girtas. Į kelkraštį nublokštam dviratininkui į pagalbą atskubėjo kiti pro šalį važiavę vairuotojai.

D.Kopūstui jokio džiaugsmo, kad avarijos kaltininkas buvo nuteistas. Dėl per avariją patirtų sunkių sužeidimų (lūžo šonkauliai, pažeisti plaučiai, išdraskyti pakinkliai) perspektyvus sportininkas buvo priverstas baigti sportinę karjerą. Tuo metu jis ruošėsi 4-ajam pasaulio ultratriatlono čempionatui. Prieš tai vykusiame čempionate panevėžietis užėmė penktą vietą pasaulyje.

Prieš keletą metų Panevėžyje buvo partrenktas pagrindiniu keliu važiavęs vienas geriausių jaunųjų triatlonininkų Titas Pumputis. Jis išvengė sunkių sužeidimų ir toliau siekia pergalių sporte.

D.Kopūstas sakė, kad sportininkai važiuoja kur kas atsargiau nei seni žmonės, bet sportininkų greitis didelis, vairuotojai to neįvertina.

Užsienyje kelių kultūra daug aukštesnė, sportininkai važinėja be liemenių, jų drabužiai ir taip ryškūs. Dviračių takai sportui netinkami.

Kaltu pripažino vairuotoją

Panevėžio policijos Administracinės veiklos ir eismo įvykių tyrimo skyriaus viršininkas Einis Kudžma sakė, kad sportininkams leidžiama važiuoti keliu, bet juos turi lydėti automobilis su įjungtais oranžiniais švyturėliais. Per treniruotes sportininkams liemenės neprivalomos.

Nors avarijos priežastys dar tiriamos, tačiau, pasak pareigūno, didesnė atsakomybė tenka vairuotojai.

Prieš metus netoli Panevėžio, kelyje tarp Paliūniškio ir Vaivadų, buvo sužeista kartu su dviem treniruočių draugėmis dviračiu važiavusi 15-metė moksleivė.

E.Kudžma sakė, kad dėl šios avarijos kaltu buvo pripažintas vairuotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.