„Via Baltica“ krečia baisios avarijos, o rekonstrukcija stringa

„Via Baltica“ eilinį kartą patvirtino mirties kelio pavadinimą. Per vieną dieną skirtinguose jos ruožuose įvyko dvi kraupios avarijos, kurių metu du žmonės žuvo ir dar trys buvo rimtai sužeisti.

Rugpjūčio 11 d. vakare įvykusi tipinė šiurpi „Via Baltica“ avarija: vilkikas sutraiškė į priešpriešinę eismo juostą išvažiavusį lengvąjį automobilį.<br>A. Švelnos nuotr.
Rugpjūčio 11 d. vakare įvykusi tipinė šiurpi „Via Baltica“ avarija: vilkikas sutraiškė į priešpriešinę eismo juostą išvažiavusį lengvąjį automobilį.<br>A. Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Aug 14, 2015, 7:40 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 1:57 PM

Antradienį, apie 13 val. 05 min., pareigūnai gavo pranešimą apie Marijampolės savivaldybėje ties Sasnavos gyvenviete įvykusią avariją. Pranešta, kad susidūrė trys automobiliai, yra nukentėjusių.

Įvykio vietoje pareigūnai rado ir Lenkijos greitosios pagalbos automobilį, kuris po susidūrimo nulėkė nuo kelio. Per avariją žuvo Latvijos pilietis, vienas lietuvis dėl itin sunkios būklės nuvežtas į ligoninę.

Nelenkė, bet išvažiavo priešpriešiais

Įvykio vietoje nerasta jokių latvio automobilio stabdymo žymių. Liudininkai taip pat tvirtina, kad „Chrysler“ į priešingos krypties eismo juostą išvažiavo staiga, net ne lenkdamas kitą mašiną.

Kaip sakė Marijampolės apylinkės prokuroras Kęstutis Jasaitis, atkarpoje, kurioje įvyko avarija, kelią žymi ištisinė juosta, taigi lenkimas yra draudžiamas.

„Lenkti ten negalėjo ir atrodo, kad nieko ir nelenkė. Vadinasi, avariją galėjo lemti kažkokios kitos priežastys“, – kalbėjo prokuroras.

Anot K.Jasaičio, pagal žmonių parodymus taip pat galima su latvio automobiliu nutiko kažkas, ko vairuotojas nesitikėjo. Jo važiavimo greitį įvertinti labai sudėtinga, nes neliko stabdymo žymių. Tuo prokuroras įsitikino pats nuvykęs į avarijos vietą.

Dar vieną sutraiškė sunkvežimis

Tos pačios dienos vakare, apie 22 val. 27 min. „Via Balticoje“ įvyko dar viena nelaimė, šįkart prie Panevėžio.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyrius gavo pranešimą, kad Panevėžio aplinkkelyje, ties Bernatonių kaimu susidūrė lengvasis automobilis ir vilkikas.

Avarijos vietoje gelbėtojai rado sumaitotą „Toyota Corolla Verso“ lengvąjį automobilį. Jame prispaustas vyras nerodė gyvybės ženklų. Jis buvo ištrauktas iš nuolaužų, bet medikai jam padėti nebegalėjo.

Per susidūrimą kaip pat nukentėjo „Toyota“ keleivis ir vilkiko vairuotojas.

Policijos departamentas vėliau pranešė, kad avarija įvyko, kai automobilis „Toyota“ išvažiavo į priešingos krypties eismo juostą tiesiai priešais atvažiuojantį vilkiką.

Teismai tęsiasi toliau

Siekiant išvengti avarijų, per kurias susiduria priešpriešiais važiuojantys automobiliai, „Via Baltica“ magistralei būtina rekonstrukcija.

Bet kol kas vietoje kelio statybos darbų ir toliau vyksta teisminiai procesai. Pasikeitė tik dalyviai: vietoje žemės savininkų dabar bylinėjasi potencialūs rangovai.

Liepos pabaigoje Lietuvos apeliacinis teismas įpareigojo Lietuvos automobilių kelių direkciją (LAKD) nepasirašyti sutarties su AB „Kauno tiltai“ dėl kelio „Via Baltica“ šešių kilometrų ruožo atkarpoje Kaunas–Marijampolė rekonstrukcijos.

Iš naujo bus nagrinėjamas Vilniaus apygardos teismo priimtas sprendimas, ar viešasis konkursas vyko skaidriai. Kaip lrytas.lt sakė LAKD ryšių su visuomene skyriaus konsultantas Evaldas Tamariūnas, dėl teismų yra įstrigę dideli rekonstrukcijos darbai. Jis patikino negalįs pateikti jokios naujos informacijos apie planuojamų darbų laiką, kol nepajudės teisiniai procesai.

Kelio „Via Baltica“ šešių kilometrų atkarpos rekonstrukcijos konkurso nugalėtoju tapo „Kauno tiltai“. Kiti du dalyviai – bendrovė „A.C.B.“ ir „Latvijas tilti“ kartu su „Kauno keliais“ iš konkurso buvo pašalinti. Dėl to bendrovės kreipėsi į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.