Močiutę ir anūkę pražudęs vairuotojas nesupranta, kaip tai įvyko

Teismą pasiekė daugiau nei prieš metus Vilnių sukrėtusios tragedijos byla. Vairuotojas, po kurio autobuso ratais žuvo močiutė su anūke, gali tikėtis švelnesnės bausmės. Jis pripažįsta kaltę ir sako greičiausiai nebuvęs toks atsargus, koks turėjo būti sankryžoje.

Autobuso vairuotojas pripažįsta greičiausiai nebuvęs toks atsargus, koks turėjo būti.<br>Vidmanto Balkūno nuotr.
Autobuso vairuotojas pripažįsta greičiausiai nebuvęs toks atsargus, koks turėjo būti.<br>Vidmanto Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Sobutaitė, Saulius Rinkevičius

Aug 28, 2015, 10:52 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 1:08 PM

Nelaimė įvyko 2014 m. sausio 19 d. apie 15 val. Laisvės prospekto ir Rygos gatvių sankryžoje. Šviesoforo reguliuojamoje sankryžoje sukęs 46 maršruto autobusas partrenkė per perėją ėjusias mažametę mergaitę ir jos močiutę. Autobuso ratai pervažiavo abu kūnus.

Policijos pareigūnai nustatė, kad žuvo 70 metų moteris ir 8 metų jos anūkė.

Atsiprašė artimųjų

Nors į įvykio vietą atvyko medikai, tačiau abi jau buvo mirusios. Pagalbos prireikė mergaitės tetai ir garbaus amžiaus moters dukrai, kuri skubiai atlėkė į nelaimės vietą. Ją ištiko šokas.

70 m. vilnietę su anūke mirtinai pervažiavęs autobuso vairuotojas Ilja Bialikas teisme pirmiausiai atsiprašė žuvusiųjų artimųjų. Jie dėl netekties skausmo nei su avarijos kaltininku, nei su žurnalistais nebendrauja.

Vairuotojas sako iki šiol negalintis suprasti, kaip sukdamas sankryžoje pervažiavo perėjoje einančias močiutę ir jos aštuonmetę anūkę.

„Vaizdas buvo baisus. Sunku man buvo – kojos linko, po to garso išlipau iš autobuso ir pamačiau nukentėjusias. Puoliau ant kelių. Patyriau šoką“, – apie tuometinę būseną kalbėjo teisiamasis.

Jis sakė, kad prieš tragediją elgėsi įprastai: „Pažiūrėjau į šviesoforą, žvilgtelėjau ar nėra prie perėjos žmonių ir pradėjau judėti. Viskas“.

Prašė atlikti eksperimentą

Visgi jis sutiko, kad nebuvo pakankamai atsargus. Anot prokuroro Rimo Juodžio, vairuotojas pripažino – tuo metu, kai pradėjo posūkio manevrą jis žiūrėjo į kitą pusę. Dėl to galėjo nepastebėti per perėją einančių pėsčiųjų.

Kaltinamojo darbdaviai prašė atlikti eksperimentą: teisme atkurti avariją. Vilniaus viešojo autobusų parko vadovas Jurijus Zaranka pažymėjo, kad specialistai sugebėjo apskaičiuoti trajektoriją, tačiau nėra žinoma, ar vairuotojas turėjo galimybę matyti pėsčiuosius.

Grindžiant tuo, kad matomumo sąlygos buvo geros teismo sprendimu eksperimentas nebuvo atliekamas.

Žuvusiųjų artimieji reikalauja 300 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo. Kadangi vairuotojas pripažįsta kaltę, bylą išnagrinėti buvo nuspręsta paprastesne tvarka. Dėl to bausmė kaltinamajam galės būti sumažinta trečdaliu.

Priminimas vairuotojams

Artėjant rugsėjui ši nelaimė tampa kraupiu priminimu vairuotojams apie būtinybę būti atidesniems. Ypatingai prie mokyklų ar ikimokyklinio ugdymo įstaigų esančių teritorijų, kurios pažymėtos kelio ženklu „Vaikai“, daugiabučių namų kiemuose, gyvenamosios zonos teritorijoje, automobilių stovėjimo aikštelėse prie prekybos centų.

Taip pat prie pėsčiųjų perėjų, vietose, kur kelkraščiu keliauja vaikai, autobusų stotelėse, ypatingai kai yra susirinkęs būrelis vaikų, kurie bendraudami tarpusavyje pamiršta atsargumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.