Kaip pasirinkti kokybišką atšvaitą?

Lapkričio 11 d. šiais metais Lietuvoje skelbiama atšvaitų diena. Ta proga Lietuvos automobilių kelių direkcija primena eismo dalyviams, kad vairuotojams matomoje vietoje dėvimas atšvaitas gali išsaugoti gyvybę.

Geltonas atšvaitas – nesertifikuotas, nedidelis skirtumas pastebimas net žvelgiant plika akimi.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Geltonas atšvaitas – nesertifikuotas, nedidelis skirtumas pastebimas net žvelgiant plika akimi.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

2015-11-11 10:09, atnaujinta 2017-10-04 21:59

Greta atšvaitų dėvėjimo vartotojai vis dažniau domisi į jų kokybe. Praėjusią savaitę vykusiame pėsčiųjų reide iš Vilnius prieigose gyvenančios Dianos sulaukėme būtent tokio klausimo – kaip nustatyti, ar atšvaitas yra kokybiškas?

Europos sąjungos reikalavimus atitinkantys atšvaitai daugiausiai gaminami iš „3M Scotchlite“ medžiagos, kuri yra registruota kaip prekės ženklas.

Tokius atšvaitus atpažinti leidžia charakteringas žymėjimas – iš trijų trikampių suformuoti „M“ raidžių siluetai. Specialistai taip pat pataria turėti su savimi žibintuvėlį ir atspindį įvertinti juos apšvietus.

Lietuvoje parduodami atšvaitai turi atitikti LST EN 13356:2001 standartą, kuriame „EN 13356“ yra europietiškų reikalavimų dalis. Taigi ant atšvaitų turi būti tai žymintis užrašas.

Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, pakabinamų atšvaitų plotas turi būti nuo 15 iki 50 kvadratinių centimetrų. Jei toks atšvaitas šviesą atspindį iš abiejų pusių, jo storis turi neviršyti 10 milimetrų.

Juostinių ir klijuojamų atšvaitų paviršiaus plotas turi būti ne mažesnis kaip 15 kvadratinių centimetrų.

Verta pažymėti, kad šviesą atspindintį plotą gali sumažinti reklaminiai užrašai, todėl renkantis atšvaitus reikia atkreipti į tai dėmesį.

Eismo saugumo specialistai taip pat rekomenduoja rinktis ir kitas saugos priemones. Nederėtų pamiršti apsivilkti ryškiaspalvės liemenės, net jei trumpam išlipote iš šalikelėje stovinčio automobilio.

Jokie rūpesčiai dėl atšvaito kokybės jūsų nekamuos, jei su rankoje turėsite žibintuvėlį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.