Apie krepšinį svajojusio vaikino gyvybę nutraukė kraupus poelgis

„Avarijos kaltininkas per laidotuves klaupėsi ant kelių, kažką murmėjo, bet neatsiprašė“, – ištarė Rimantas Murauskas, netekęs sūnaus Arno. Apie krepšininko karjerą svajojusio vaikino draugai pažadėjo būti nepakantūs girtiems vairuotojams.

Abiturientas A.Murauskas (centre) iš Vilniaus rajono svajojo būti garsiu krepšininku. Jis labai džiaugėsi šia nuotrauka, kurioje įsiamžino su „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo žaidėjais D.Gailiumi (dešinėje) ir A.Kavaliausku.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Abiturientas A.Murauskas (centre) iš Vilniaus rajono svajojo būti garsiu krepšininku. Jis labai džiaugėsi šia nuotrauka, kurioje įsiamžino su „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo žaidėjais D.Gailiumi (dešinėje) ir A.Kavaliausku.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Murausko vairuojama „Audi A6“ buvo taip stipriai sumaitota, kad jį išvadavo tik ugniagesiai.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Murausko vairuojama „Audi A6“ buvo taip stipriai sumaitota, kad jį išvadavo tik ugniagesiai.<br>D.Umbraso nuotr.
Lemtingą dieną „Mercedes-Benz“ lėkęs D.Giliunas buvo girtas.
Lemtingą dieną „Mercedes-Benz“ lėkęs D.Giliunas buvo girtas.
Daugiau nuotraukų (3)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

2016-04-02 12:45, atnaujinta 2017-05-30 18:29

Du jauni bedarbiai – vilnietis Dariušas Giliunas ir Nemenčinės gyventojas Vitalijus P. – kovo 8-ąją nuo ryto šventė. Tą dieną Vitalijui P. suėjo 28-eri.

Prieš vidurdienį Nemenčinės gatvėmis abu jaunuoliai važinėjosi „Mercedes-Benz“. Liudininkas matė, kaip automobilis įvažiavo į pėsčiųjų perėją ir vos nepartrenkė žmogaus.

Po to „Mercedes-Benz“ sustojo prie Nemenčinės kultūros namų. Iš automobilio išlipę Dariušas ir Vitalijus paprašė ten stovinčių gimnazistų cigarečių.

Gimnazistai atkirto, kad rūkalų neturi. Jiems įtarimą sukėlė nuo vairuotojo ir jo draugo sklindantis alkoholio kvapas.

Vienas abiturientų, nuėjęs iki Nemenčinės Gedimino gimnazijos, savo draugui Dariušui Bojarunui pasakė apie galimai girtą vairuotoją ir jo draugą. Abu vaikinai nutarė tuoj pat apie tai pranešti policijai ir paskambino Bendrojo pagalbos centro telefonu.

„Ne kartą esu matęs girtų, tačiau tada kažkokia nuojauta man pakuždėjo, kad reikia nedelsti ir apie juos pranešti. Liūdna, kad žuvo mano draugas Arnas. Jis buvo linksmas, tryško energija, mums visiems klasėje jo labai trūksta“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo abiturientas D.Bojarunas.

Mašina lėkė lenkdama kitas

Praėjus beveik valandai po to, kai „Mercedes-Benz“ buvo sustojęs prie Nemenčinės kultūros namų, jis pasuko į Nemenčinės plentą sostinės link. Liudininkai pasakojo, kad D.Giliuno vairuojamas automobilis važiavo greitai, lenkdamas kitas mašinas.

Iš Vilniaus po apsilankymo pas medikus tuo pačiu keliu važiavo Nemenčinės Gedimino gimnazijos abiturientas, vietos krepšinio klubo žaidėjas A.Murauskas.

Jis vyko į Nemenčinės gimnaziją, kur kartu su klasės draugais tą dieną turėjo įsiamžinti bendroje nuotraukoje.

Netikėtai priešais A.Murausko vairuojamą automobilį „Audi A6“ išniro „Mercedes-Benz“.

Iš įrašų aiškėja, kad paskutinėmis akimirkomis iki susidūrimo „Mercedes-Benz“ važiuojantys D.Giliunas ir Vitalijus P. šaukė vienas ant kito, vienas jų ragino sukti į dešinę.

A.Murauskas bandė išvengti susidūrimo, tačiau nepavyko – priešais atlėkęs „Mercedes-Benz“ trenkėsi į dešinįjį „Audi A6“ ratą ir dar kliudė mikroautobusą.

Po smūgio „Mercedes-Benz“ greičio rodyklė įstrigo ties 100 kilometrų per valandą padala. Toje vietoje leistinas greitis – 50 kilometrų per valandą ir negalima lenkti.

Sumaitotame automobilyje prispaustą Arną vadavo ugniagesiai. Jam iš burnos tekėjo kraujas. Gelbėtojai įstatė kaklo įtvarą.

Komos ištiktas aštuoniolikametis buvo išgabentas į ligoninę. Bet A.Murauskas taip ir nepabudo iš komos. Po savaitės, kovo 14-ąją, jo gyvybė užgeso reanimacijoje.

Gimnazistai buvo sukrėsti

Sužinoję, kad siaubingos avarijos kaltininkas galėjo būti to paties „Mercedes-Benz“ vairuotojas, apie kurį buvo pranešta prieš valandą, Nemenčinės gimnazistai buvo sukrėsti.

„Apmaudu, kad „Mercedes“ nebuvo laiku surastas ir sustabdytas. Juk Nemenčinė nėra didelė, vos kelios gatvės. Be to, kovo 8-ąją mieste buvo daug policijos pareigūnų, jie tikrino, ar turi leidimus gėlių prekiautojai“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo gimnazistai.

Policininkai atsiprašė A.Murausko artimųjų, kad nesuspėjo užkirsti kelio tragiškai avarijai.

Ragina nebūti abejingus

„Karas keliuose pasiglemžė dar vieno jauno, perspektyvaus žmogaus gyvybę. Skaudu ir pikta dėl visų beprasmiškų mirčių, dėl girtų vairuotojų, bet šįkart dar skaudžiau, nes žuvo giminaitis.

Kviečiu visus, kurie norėtų pagerbti Arno atminimą, prisidėti prie akcijos „30 dienų be alkoholio“, nes būtent alkoholis kalčiausias dėl šios skaudžios nelaimės.

Pabūkime tais „stukačiais“, kai pamatome pavojingai vairuojantį kelių gaidelį. Nevairuokime išgėrę ir neleiskime vairuoti artimiesiems, pakilusiems nuo šventinio stalo. Geriau padėkime iškviesti taksi ir pasisiūlykime pavėžėti“, – socialiniame tinkle paskelbė Arno pusseserė Akvilė Vitunskaitė.

Prie šios akcijos prisidėjo su Arnu mokęsi gimnazistai, jo draugai. Kai kurie nori, kad ji ilgiau truktų.

A.Murausko klasės draugas Norbertas svarstė, kad tokius kaip „Mercedes“ vairuotojas gali sutramdyti tik viešumas, neabejingumas ir griežtos bausmės.

„Tikiuosi, kad tokie vairuotojai supras, kiek skausmo ir ašarų suteikia žmonėms, kurių artimuosius jie pražudo. Juk tragiškai žūva nekalti žmonės, kurie stengiasi kurti gyvenimą, pasiekti savo tikslus ir tiesiog nori džiaugtis gyvenimu“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo Nemenčinės gimnazistas Norbertas.

Skausmingai Arno netektį išgyvena ir jo bičiulė Gintarė Mančiunskaitė.

„Buvo sunku, kai sužinojau, kad Arnas pakliuvo į avariją, kad jo būklė sunki. Bet dar sunkiau buvo sužinoti, kas jo nebėra. Iki šiol nesitiki, kad tokio nuostabaus žmogaus nebėra, kad daugiau niekada negalėsiu su juo pasikalbėti.

Arnas buvo pats nuostabiausias ir šilčiausias žmogus, jo šypsena priversdavo šypsotis ir kitus. Arnas buvo puikus draugas, jis visada liks mūsų širdyse“, – virpančiu balsu kalbėjo Gintarė.

Mergina mano, kad labai nesąžininga, kai mirtis pasiima tokius jaunus ir gerus žmones, kurie reikalingi žemėje, tarp gyvųjų.

„Joks žmogus neturi teisės atimti kito žmogaus gyvybės. Kiekvienas vairuotojas sėsdamas girtas prie vairo privalo susimąstyti apie galimas pasekmes. Arnui pasekmės buvo katastrofiškos, ir visi jį pažinoję tikimės, kad teisingumas bus įvykdytas“, – vylėsi devyniolikametė Nemenčinės gyventoja.

Svajonė – krepšininko karjera

Po žinios apie skaudžią avariją pasipylė komentarai, iš kur vaikinai turėjo tokius gerus automobilius. 24 metų D.Giliunas vairavo jo giminaitei priklausantį „Mercedes-Benz“, o A.Murauskas – tėvų automobilį „Audi A6“.

„Iš kur komentatoriai ištraukė, kad tai jo nuosavas prabangus automobilis? Tai mūsų šeimos mašina – ji nėra nei brangi, nei galinga, bet buvo tvarkinga, patogi“, – stebėjosi R.Murauskas.

Bendrovės „Randvel“ mobiliųjų pastatų Vilniaus padalinio vadovas pasakojo, kad jo vyriausias sūnus Arnas buvo savarankiškas, nesikratė ir sunkesnio darbo, norėjo pats užsidirbti pinigų, todėl kartais sūnus vasarą arba savaitgaliais dirbdavo su tėvu.

Jaunuolis norėjo studijuoti Vilniaus Gedimino technikos universitete, domėjosi geoterminėmis pastatų šildymo sistemomis.

Taip pat jis gerai žaidė krepšinį, treniravosi Sostinės krepšinio mokykloje.

Arno piniginėje jo motina Rasa Murauskienė rado raštelį su dar 2007 metais užrašyta svajone: „Aš jaučiuosi laimingas. Svajoju būti garsus krepšininkas.“

Kad A.Murauskas buvo darbštus krepšinio aikštėje, patvirtino ir jo treneris Povilas Kirdeika: „Gaila ir liūdna, kad šitas šaunus žmogus iškeliavo į kitą pasaulį ir dar tokiu būdu, nors jam dar viskas buvo prieš akis“.

Atgaila – tik spektaklis?

„Mano sūnus buvo laimingas, tai buvo pačios gražiausios jo dienos. Man dar sunku suvokti jo netektį. Vartau sąsiuvinius, užeinu į jo kambarį ir man darosi vis sunkiau“, – atsiduso R.Murauskienė, netekusi vieno iš trijų savo sūnų.

Žuvusiojo broliai taip pat skaudžiai išgyvena jo mirtį. Jauniausias šeimos narys keturmetis Laurynas vis klausinėja, kur yra Arnas.

Labiausiai A.Murausko artimuosius skaudina „Mercedes-Benz“ keleivio Vitalijaus P. galbūt skleidžiamos kalbos, kad jie dar turės jam sumokėti, nes jis per avariją susižeidė koją.

Tėvai mano, jog ir D.Giliuno atsiklaupimas per A.Murausko laidotuves buvo nenuoširdus, o tik specialiai suvaidintas spektaklis.

„Tas vairuotojas pervedė mums šiek tiek pinigų – gal kompensaciją už laidotuves, bet aš jų nenaudoju“, – tikino žuvusiojo tėvas R.Murauskas.

Jau pareikšti įtarimai

„Buvau ne visai blaivus, išgėręs, silpno girtumo“, – po tragiškos avarijos socialiniame tinkle parašė „Mercedes-Benz“ keleivis Vitalijus P.

To automobilio vairuotojas D.Giliunas po avarijos į alkoholio tikrintuvą įpūtė 1,51 promilės alkoholio.

Ar jaunuoliai buvo apsvaigę ir nuo psichotropinių medžiagų, paaiškės po išsamios kraujo ekspertizės.

D.Giliunui jau pareikšti įtarimai, jam gresia iki 10 metų nelaisvės. Vaikinas pripažino kaltę, tik duodamas parodymus teigė, kad ne viską prisimena.

Gali būti, kad administracinės atsakomybės neišvengs ir Vitalijus P., kuris leido girtam draugui vairuoti. Kol kas šis Nemenčinės gyventojas yra tik liudytojas.

„Aš pedalo nespaudžiau ir vairo nelaikiau“, – kaltės kratosi Vitalijus P., kurio gimtadienis buvo švenčiamas lemtingąją kovo 8-ąją.

Žuvusiojo šeimai atstovaujantis advokatas Marius Zabita teigė, kad teisme bus prašoma atlyginti žalą. Atrodo, kad ši procedūra bus nelengva, nes abu „Mercedes-Benz“ važiavę jaunuoliai yra bedarbiai, negauna pajamų ir neturi nekilnojamojo turto.

Jokie pinigai A.Murausko artimiesiems ir draugams jo nesugrąžins. Prieš kelias dienas į jo profilį socialiniame tinkle draugai įdėjo visos klasės nuotrauką, darytą lemtingąją kovo 8-ąją.

„Vieno žmogaus čia labai trūksta“, – parašė abiturientai.

Prie vairo – mirtinas apsvaigimas

* Šiais metais iki kovo 29 d. šalies keliuose policijos pareigūnai nustatė 2234 neblaivius transporto priemonių vairuotojus, 1482 dviračių vairuotojus ir 35 vadeliotojus.

* Pirminiais duomenimis, neblaivūs vairuotojai šiemet dalyvavo 41 eismo įvykyje.

* Šalies vairuotojų girtumo rekordas buvo pasiektas 2006 metais. Jis priklauso Utenos rajono Ilčiukų kaimo gyventojui. Kaimo kelyje sustabdyto vyro kraujyje rasta 8,4 promilės alkoholio. Policininkų nuostabai, vairuotojas dar sugebėjo parašyti pasiaiškinimą.

* Nedaug nuo jo atsilieka vairuotojas iš Kelmės. Tais pat metais Kauno policijos pareigūnai jį sulaikė vairuojantį vilkiką ir nustatė 7,27 promilės girtumą.

Šalies keliuose – skaudžios netektys

* Šiais metais (iki kovo 31 d.) Lietuvoje eismo įvykiuose žuvo 42 žmonės – tai yra 12 (arba 22,2 proc.) mažiau negu praėjusiais metais per tą patį laikotarpį. Daugiausia žuvo pėsčiųjų – 21 ir vairuotojų – 12. Tarp žuvusiųjų – 33 vyrai ir 9 moterys.

* 23 metų klaipėdietis vogtu automobiliu pasivažinėjo tik pusvalandį. 2016 metų kovo pradžioje jo kelionė keliu Šilutė–Klaipėda baigėsi tragiškai – dideliu greičiu skriejantis automobilis trenkėsi į miškavežį. Vairuotojas žuvo.

* Šiemet vasario 18-ąją Joniškio rajone žuvo penkiolikametis Julijus. Jis namuose pamiršo mokinio pažymėjimą, todėl vairuotojas neįleido į maršrutinį autobusą. Automobilį „Rover 620“ susistabdęs Julijus su metais vyresniu Romu pateko į avariją.

* 2016 metų vasario 15-ąją Vazgirdonių kaime (Varėnos r.) mikroautobusu „Renault Master“ į darbą važiavo kelių priežiūros darbininkai, kai priešpriešiais atvažiuojantis „Renault Laguna“ metėsi į kitą eismo juostą ir rėžėsi į mikroautobusą. Kelininkų automobilis nuvažiavo nuo kelio ir apvirto. „Renault Laguna“ 27-erių vairuotojas žuvo. Keturi kelininkai sužeisti.

* 2016 metų vasario 10-ąją Vilniaus pašonėje – Molėtų plento ir Veneros gatvės sankryžoje – automobilis „Peugeot“ važiavo pagrindiniu Molėtų plentu ir norėjo sukti į dešinę. Mašinai sukant, ją pasivijęs mikroautobusas „Opel Vivaro“ trenkėsi į galą. Sunkiai sužalota mikroautobusu važiavusi vairuotojo 70 metų motina mirė.

* 2016 metų sausio 24-ąją Marijampolės pakraštyje 29 metų vyras žuvo stumdamas iš griovio girto draugo vairuojamą automobilį „Audi A4“. 27 metų vairuotojui buvo nustatytas vidutinis girtumas (2,14 prom.). 21 metų keleivė irgi buvo gerokai apsvaigusi (1,839 prom.).

* 2016 metų naujametę naktį Vilniaus rajone visureigis „Range Rover“ pervažiavo ant kelio gulinčius du žmones. Įtariama, kad jie buvo gerokai apsvaigę nuo alkoholio. Vairuotojas buvo blaivus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.