10 metų pasiekimas – tris kartus mažiau žuvusiųjų keliuose

Kiekviena keliuose įvykusi nelaimė palieka skaudžius prisiminimus ne tik vairuotojui, bet ir jo artimiesiems. Kai kurios nelaimės baigiasi aplamdytais automobiliais ir netikėtomis išlaidomis, o dalis – nutrūkusiomis gyvybėmis ar gyvenimą pakeičiančiomis traumomis.

Per 10 metų žuvusiųjų keliuose sumažėjo daugiau kaip tris kartus.<br>Modesto Patašiaus asociatyvi nuotr.
Per 10 metų žuvusiųjų keliuose sumažėjo daugiau kaip tris kartus.<br>Modesto Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona STEPONĖNĖ

Apr 6, 2016, 2:28 PM, atnaujinta May 30, 2017, 7:52 AM

Kad ir kokios būtų nelaimės kelyje pasekmės, niekas nenori patirti eismo įvykio. Vairuotojai dažnai kalba, kad svetur jaučiasi saugesni, bet nesusimasto, kaip kardinaliai pasikeitė padėtis Lietuvoje.

Sumažėjo kartais

Vos per 10 metų žuvusiųjų keliuose sumažėjo daugiau kaip tris kartus, nuo 760 tragedijų 2006 metais iki 241 pernai.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos duomenimis, sužeistųjų bei pačių avarijų taip pat gerokai mažiau. 2006-aisiais Lietuvoje per 6658 eismo įvykius buvo sužaloti 8334 žmonės, iš jų – net 1581 vaikas.

2015 metais įvyko 3161 eismo įvykis, buvo sužaloti 3777 žmonės, iš jų – 577 vaikai.

Ryškiausias lūžis matomas 2008-2009 metais, kai vairuotojus sudrausmino stipriai padidinta atsakomybė už kelių eismo taisyklių pažeidimus bei buvo imtasi intensyvesnių eismo saugumo priemonių.

Taip pat ryškus pagerėjimas matėsi ir praėjusiais metais. Žuvusiųjų skaičius per metus sumažėjo net apie 10 proc. ir 2015-aisiais buvo mažiausias per daugiau kaip 60 metų, net turint omenyje tai, kad anksčiau žuvusiais avarijoje buvo laikomi tie, kurie žuvo įvykio vietoje, o dabar – ir dėl sužalojimų mirę per 30 parų.

Pastaraisiais metais gerokai sumažėjo ir eismo įvykiuose nukentėjusių vaikų skaičius. Žuvusių vaikų per 10 metų sumažėjo apie 6 kartus (2007 metais žuvo 70, 2015 m. – 11 nepilnamečių), taip pat smarkiai sumažėjo dėl savo neatsargumo ir nedrausmingumo nukentėjusių vaikų.

2015 metais nelaimių lentelėje atsirado netgi vienas nulis – dėl savo nedrausmingumo nežuvo nė vienas vaikas, to dar nėra buvę per visą pokarinį laikotarpį.

Visi eismo dalyviai turi saugoti save ir kitus, kad nulių nelaimių suvestinėje būtų kuo daugiau, bet nėra vieno būdo, kuris leistų iš kelių pašalinti visas nelaimes.

Dirba kartu

Lietuvoje kasmet balandžio 6-ąją minima Saugaus eismo diena.

Prieš dvejus metus minint Saugaus eismo dieną, balandžio 4-ąją buvo pasirašytas Memorandumas dėl saugaus eismo gerinimo, eismo kultūros ugdymo ir avaringumo Lietuvos keliuose mažinimo.

Jį pasirašė 32 valstybinės ir visuomeninės įstaigos ir organizacijos, kurių veikla vienu ar kitu būdu susijusi su saugaus eismo gerinimu ir kurios atstovauja įvairaus amžiaus Lietuvos gyventojams.

Jos neapsiribojo parašais – jau dvejus metus šios organizacijos aktyviai dirba kartu ir siekia saugesnių kelionių visiems.

Eismo saugumui didžiausią įtaką daro žmogaus elgesys, todėl tam ir reikia skirti didžiausią dėmesį: ugdyti eismo kultūrą, eismo dalyvių atsakingumą ir atidumą kelyje.

Lietuvos automobilių kelių direkcija pastebėjo, kad bendros įvairių institucijų, visuomenės pastangos padėjo sumažinti avaringumą keliuose, todėl labai svarbu ir toliau visiems nuosekliai dirbti.

Tačiau darbo likę dar labai daug. Nors pastaraisiais metais avaringumas ir sumažėjo, bet palyginti su kitomis Europos Sąjungos šalimis, skaičiuojant žuvusiųjų skaičių milijonui gyventojų, Lietuva yra tarp tų šalių, kur žuvusiųjų skaičius milijonui gyventojų yra didžiausias.

Žuvusiųjų eismo įvykiuose skaičiaus sumažėjimas pastaraisiais metais akivaizdžiai parodė, kad nuosekliai ir vieningai dirbant nelaimių keliuose skaičių galima sumažinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.