Avarijos detalėms atskleisti – naujas prietaisas

Kelių policijos įrangos rinkinį greitai gali papildyti naujas prietaisas. Jis padės pareigūnams nustatyti, ar sustabdytas asmuo vairuodamas naudojosi mobiliuoju telefonu.

Įranga, leidžianti nuskaityti mobiliųjų telefonų duomenis jau yra, tačiau ja naudotis pareigūnai kol kas negali dėl teisinių kliūčių.<br>Vidmanto Balkūno nuotr.
Įranga, leidžianti nuskaityti mobiliųjų telefonų duomenis jau yra, tačiau ja naudotis pareigūnai kol kas negali dėl teisinių kliūčių.<br>Vidmanto Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2016, 6:45 PM, atnaujinta May 21, 2017, 6:05 PM

Šią technologiją kuria Izraelyje įsikūrusi „Cellebrite“ kompanija. Nemažai žmonių visame pasaulyje tiki, kad jos specialistai padėjo JAV federaliniam tyrimų biurui įsilaužti į įtariamojo „iPhone“ ir užbaigti tarp šios institucijos ir „Apple“ įsiplieskusį ginčą.

Kaip skelbia arstechnica.com, įranga jau galėtų būti naudojama, tačiau visų pirma reikia išspręsti teisines kliūtis.

Niujorko valstijoje jau užregistruotas įstatymo projektas, kuriuo siekiama pareigūnams suteikti teisę paimti iš vairuotojo telefoną, idant būtų galima patikrinti, ar juo buvo naudojamasi.

Tiesa, kol kas tai būtų taikoma tik tiriant avarijų aplinkybes. Taip pat, siekiant apsaugoti žmogaus teisę į privatumą policijos prietaisas nenuskaitytų konkrečių telefone esančių kontaktų, vaizdinės medžiagos ar programėlių naudojimo duomenų.

Prietaisas tiesiog leistų nustatyti, ar telefonas buvo naudojamas prieš avariją. Galbūt vėliau reikėtų teisinio įgaliojimo, kuris leistų patikslinti, ar tai buvo daroma naudojantis laisvų rankų įranga.

„Cellebrite“ jau turi įrangą, kuri gali nuskaityti visą telefone esančią informaciją. Tereikėtų apriboti jos galimybes. Jei teisiniai klausimai bus išspręsti, ši kompanija galės siūlyti savo gaminius, tačiau ji tikrai nebus vienintelė.

Panašiai kaip ir atsisakant blaivumo patikrinimo nesutikę avariją padarę asmenys nesutikdami duoti pareigūnams savo mobiliųjų telefonų automatiškai kažkuriam laikui netektų vairuotojų pažymėjimų.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, kiekvieną dieną dėl išsiblaškymo prie vairo šioje šalyje žūsta devyni žmonės, o daugiau nei 1100 yra sužalojami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.