Berniuko gyvybę galėjo išgelbėti prisiminę paprastą dalyką

Rugsėjo 1-oji diena yra džiugi šventė, tačiau jai artėjant kasmet prisimename, kad gatvėse ir keliuose yra eismo dalyvių, kuriuos privalome ypač saugoti. Geriausias būdas tai padaryti – suteikti vaikams būtinų žinių ir tinkamai juos auklėti.

Suaugusiųjų aplaidumas vežant vaikus gali kainuoti labai brangiai.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Suaugusiųjų aplaidumas vežant vaikus gali kainuoti labai brangiai.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius („Lietuvos rytas“)

Aug 29, 2016, 3:30 PM, atnaujinta May 14, 2017, 2:55 PM

Vis dėlto net ir tuomet negalima pamiršti, kad jie energingi, judrūs ir impulsyvūs, todėl kiekvienas vairuotojas privalo būti pasiruošęs pačioms netikėčiausioms situacijoms. Taip pat ir sumažinti greitį gyvenvietėse, o ypač – prieš pėsčiųjų perėjas.

Aplaidumas kainuoja brangiai

Yra keletas paprastų taisyklių, kurias tėvai pamiršta. Pavyzdžiui, į automobilį pirmieji turėtų sulipti vaikai, o tik po to suaugusieji.

Išlipant viskas vyksta atvirkščiai – pirmieji tai daro suaugusieji, o po to vaikai. Tai leidžia tėvams ne tik pasirūpinti, kad vaikas iš mašinos išlips saugiai, bet ir tvarkingai pereis per gatvę.

Šio elementaraus reikalavimo nepaisymas šiais metais jau turėjo skaudžių pasekmių. Vienos vasario dienos vakarą Kelmės rajone vyro vairuojamas automobilis kliudė iš kelkraštyje sustojusio autobuso išlipusius ir pro autobuso galą į kelią išbėgusius du vaikus.

Šio šiurpaus eismo įvykio metu berniukas žuvo, o mergaitė buvo sunkiai sužalota. Ji dėl smegenų traumos buvo paguldyta į Šiaulių ligoninę. O juk vaikai važiavo kartu su suaugusiaisiais, ir jei pastarieji, išlipę pirmi, būtų pasirūpinę, kad mažieji nebėgtų per kelią, ši nelaimė nebūtų įvykusi.

Tėvai taip pat turėtų atsisakyti įpročio vaikų prie mokyklos ar namų laukti kitoje gatvės pusėje pastatę automobilį. Nesvarbu, ar jie mašinoje, ar šalia jos, artimuosius pamatę vaikai tarsi viską užmiršę bėga per gatvę. Ar sunku atsidurti kitoje jos pusėje ir ten jų palaukti?

Mokslo metų pradžioje prie perėjų budi policija, tačiau nėra tiek pareigūnų, kad jie galėtų stebėti jas visas.

Įspėjamieji kelio ženklai „Vaikai“, „Pėsčiųjų perėja“ ir „Pėstieji“ praneša vairuotojams apie artėjantį pavojingą kelio ruožą ir būtinybę imtis atsargumo priemonių. Reikėtų stebėti situaciją ir iš anksto mažinti greitį.

Jokia kita priemonė nuo nelaimių neapsaugo taip gerai, kaip įprotis laikytis nustatyto leistino greičio.

Svarbus tėvų pavyzdys

Pėstieji negali savo saugumo aklai patikėti automobilių vairuotojams ir patys privalo laikytis taisyklių.

Juk neužtruksite ilgai, jei prieš eidami per gatvę sustosite, apsidairysite ir įsiklausysite. Muzika ausinėse ir į telefono ekraną įbestos akys gali lemti liūdnas pasekmes. Tai privalo žinoti ir vaikai.

Dažnai kalbama apie mažiesiems skirtų saugaus eismo pamokų svarbą, tačiau pats geriausias būdas ugdyti tinkamus įpročius – tėvų pavyzdys. Visuomet efektyviausia, kai artimieji imasi mokyti praktiškai – patys parodo ir paaiškina, kodėl reikia elgtis būtent taip.

Teigiamų rezultatų suaugusieji gali tikėtis tik rodydami gerą pavyzdį. Taip pat reikalui esant ryžtingai sulaikydami vaiką nuo pavojingo poelgio.

Nuo rudens vėl pradėsiančių darbą mokytojų vaidmuo išlieka svarbus. Aiškindami saugaus eismo pagrindus vaikams jie turėtų priminti, kad jie neskubėtų ir prieš eidami per gatvę sustotų, apsidairytų ir įsiklausytų.

Mažiesiems reikia priminti, kad išlipę iš autobuso ar troleibuso jie jokiu būdu neitų pro galą ar priekį. Mieste privalo nueiti iki perėjos ar sankryžos, o užmiestyje – toliau nuo transporto priemonės iki ten, kur gerai galės apžvelgti kelią į abi puses.

Sparčiai eiti mažiems vaikams sudėtinga, todėl eidami per perėją jie užtrunka ilgiau nei suaugusieji. Kultūringi vairuotojai, užuot varstę juos priekaištaujančiais žvilgsniais, galėtų pasidalinti šypsena. Tuomet vaikui nekiltų noras bėgti per perėją.

Jei įmanoma, pasivaikščiojimų užmiesčio keliuose vaikai turėtų vengti, tačiau jei jau tenka, žingsniuoti kairiąja kelio puse.

Sunkus darbas atsiperka

Šiaulių rajono Kuršėnų miesto Daugėlių pagrindinės mokyklos mokytoja Vilma Mačiulienė patikino, kad nuo pat rugsėjo 1 dienos mažiausių eismo dalyvių saugumui užtikrinti bus skiriamas išskirtinis dėmesys.

„Prie pėsčiųjų perėjų budi policijos pareigūnai ir vyresniųjų klasių mokiniai, jie padeda pradinukams ir jų mamoms saugiai bei teisingai pereiti gatvę“, – sakė mokytoja.

Vyresnieji mokiniai – buvę V. Mačiulienės organizuojamo saugaus eismo būrelio auklėtiniai. Mokytoja didžiuodamasi pasakojo, kad rugsėjo 1-ąją numatytuose postuose jie pasirodo prieš septintą valandą ir sąžiningai atlieka savo darbą.

Saugaus eismo pagrindų pamokėlėse pradinių klasių mokinius pedagogė moko pasitelkusi žaidimus ir dainas. Taip pat imituojamos realaus eismo sąlygos, o kai mažieji jau turi pakankamai įgūdžių, lydimi jos ir klasės mokytojos išeina į gatvę jų patikrinti.

V. Mačiulienė sakė, kad darbas su vis naujais į saugaus eismo klasę ateinančiais mokiniais nėra lengvas, tačiau galiausiai jis atsiperka. Tvirtus pagrindus įgiję moksleiviai kultūringai elgiasi ir vyresnėse klasėse.

Mokytoja iki šiol prisimena atvejį, kai žingsniavo gatve paskui gerokai ūgtelėjusį dešimtoką, o jis kirsdamas gatvę viską darė lyg pagal vadovėlį.

„Triūsas atsiperka. Tas mokinys ketverius metus lankė mano saugaus eismo būrelį ir taip viską išmoko, kad jau kitaip nebegali“, – džiaugėsi pašnekovė.

Išmoksta mokydami kitus

Pradinukai dar gali painioti kairę su dešine, todėl tam verta skirti papildomo laiko ir paaiškinti, kur yra kuri pusė. V. Mačiulienė patarė ieškoti kuo paprastesnių instrukcijų mažiesiems.

Pavyzdžiui, primenant, kad prieš einant per gatvę negalima sustoti ant paties šaligatvio krašto, patarė saugų atstumą pamatuoti žingsniais arba šaligatvio plytelėmis.

Mokytoja pažymėjo, kad vaikai labiau stengiasi ir naujas žinias geriau įsimena, kai jiems patiems tenka mokyti kitus. Sužinoję apie atšvaitų naudą ir taisyklingą jų nešiojimą vaikai vėliau su didžiuliu entuziazmu įteikia juos suaugusiesiems ir parodo, kaip jais naudotis.

Taip pat mokiniai mėgsta stebėti, kaip gatvėje elgiasi kiti pėstieji. Pastebėję neatsargų elgesį lydimi mokytojos jie įteikia tokiems pėstiesiems lankstinukus ir paaiškina, kaip derėtų elgtis paisant saugumo taisyklių.

„Kai žmogus eina per gatvę neleistinoje vietoje, neapsidairo, mes visi prieiname, labai mandagiai pasisveikiname ir paaiškiname, kokias klaidas jis padarė ir kaip derėtų elgtis kitą kartą. Kartu vaikai ir patys pasikartoja taisykles“, – pasakojo V. Mačiulienė.

Pedagogė pažymėjo, kad visuomet reikia ieškoti naujų galimybių, kaip integruoti saugaus eismo pamokas. Mokykloje rengiamose miško šventėse ji sugalvojo, kad per parką einančiame kelyje galima įrengti improvizuotą perėją.

Kiekvieną pavasarį Daugėlių pagrindinėje mokykloje vyksta vietinis saugaus eismo konkursas, tačiau įvertinami padėkomis yra ne tik jo nugalėtojai, bet ir aktyviausi būrelio nariai. V. Mačiulienė sakė, kad vaikams tai tampa puikiu paskatinimu.

Ji atkreipė dėmesį, kad svarbiausia užduotis savo vaikus auklėjantiems tėvams – patiems laikytis saugaus eismo taisyklių. Jie privalo eiti per pėsčiųjų perėją, nebėgti per gatvę ir jokiu būdu netempti vaiko paskui save degant raudonam šviesoforo signalui.

„Jei tėvai kalbės apie saugų elgesį, tačiau elgsis priešingai, jų žodžiai neteks prasmės. Manau, kad kaip vaikai įpras elgtis nuo mažų dienų, taip darys ir toliau“, – perspėjo pedagogė.

Prieš rugsėjo 1-ąją ji linkėjo visiems mokiniams ir jų tėveliams visuomet laikytis saugaus eismo taisyklių. Taip pat priminė būti itin atidiems mokslo metų pradžioje, nes tuomet eismas tampa intensyvesnis, o gatvėse šurmuliuoja daugiau vaikų.

„Turėkite daugiau kantrybės, saugokite save ir kitus“, – patarė V. Mačiulienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?