Svaras apie atvykėlius iš rajonų: „Problema – ne tik vairavimas“

Rugsėjo pradžią lydinčios didžiulės eismo spūstys nepatogumų sukėlė ir grupės „G & G Sindikatas“ lyderiui Gabrieliui Liaudanskui-Svarui. Atlikėjas pasakojo ketvirtadienio ryte kelionei į televiziją paskyręs 40 minučių, tačiau vos spėjo.

Gabrielius Liaudanskas-Svaras sako, kad turi pasikeisti ne tik į miestą atsikrausčiusių jaunuolių vairavimo įgūdžiai, bet ir mąstymas.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Liaudanskas-Svaras sako, kad turi pasikeisti ne tik į miestą atsikrausčiusių jaunuolių vairavimo įgūdžiai, bet ir mąstymas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Sep 9, 2016, 12:56 PM, atnaujinta May 13, 2017, 3:24 PM

Dainininkas yra aktyvus įvairių socialinių projektų dalyvis, o visai neseniai tapo ir programėlės „Vairuok saugiai“ iniciatyvos ambasadoriumi. Vieno pirmųjų savo važiavimų su šia programėle metu G.Liaudanskas-Svaras surinko maksimalų balų skaičių – 10.

Kalbėdamas apie rugsėjį gatvėse kylančią sumaištį reperis svarstė, jog avarinės situacijos dabar kyla dėl to, kad kai kuriems vairuotojams tiesiog trūksta kantrybės.

Neįpratę mąstyti greitai

Pašnekovas pastebėjo, kad atvykėliams iš įvairių Lietuvos rajonų eismas Vilniuje yra neįprastas ne tik dėl nepažįstamų gatvių. Anot jo, srauto intensyvumas reikalauja greitai mąstyti ir priimti sprendimus.

„Šiandien ryte vos spėjau, kur man reikėjo, nes priešais mane važiavo visiškai miegantys vairuotojai. Jie niekur nejuda, net kai priekyje yra didelis tarpas. Taip ir susidaro spūstys“, – ryto įspūdžiais dalijosi G.Liaudanskas-Svaras.

Atlikėjas svarstė, kad nauji miesto gyventojai dar neįpratę prie eismo, nesupranta, koks jis yra sostinėje. Galiausiai tarp vietinių atsiranda vairuotojų, kurie savo nepasitenkinimą bando išreikšti staigiais manevrais ir lenkimais.

„Toks elgesys neturi nieko bendra su Kelių eismo taisyklėmis, bet tai jau – žmogiškasis veiksnys“, – konstatavo pašnekovas.

Nors dažnai kalbama, kad sudėtingiausios sostinėje yra pirmosios rugsėjo savaitės, G.Liaudanskas-Svaras nusiteikęs ne taip optimistiškai. Jo teigimu, naujiems eismo dalyviams prisitaikyti prie Vilniaus eismo reikia gerų trijų mėnesių.

„Per tą laiką jie ne tik įpranta vairuoti, bet ir adaptuojasi socialiai. Įpranta prie bendravimo, kitokio aplinkos suvokimo“, – sakė atlikėjas.

Savos miestelių taisyklės

Jis pateikė pavyzdį, kad iš mažesnių šalies miestelių atvykę jaunuoliai buvo įpratę elgtis pagal nerašytas bendraamžių būrio taisykles. Galbūt kai kuriems iš jų savame krašte teko prisitaikyti prie jėgos kulto dominavimo, o greitai pakeisti elgesio neįmanoma.

„Galbūt savo aplinkoje jis turėjo būti kuo stipresnis, „mandresnis“, mokėti pastūmti kitą, jeigu reikės. Jie visiškai nekalti, kad pagal tokį pat socialinį modelį bando gyventi ir čia“, – kalbėjo atlikėjas.

Pašnekovo teigimu, tik praėjus kuriam laikui tokie jaunuoliai pamato, kad čia žmonėmis bus laikomi ir neskriausdami kitų.

„Tiesa, gatvėje dažniausiai būna atvirkščiai – čia jau jiems kiti ant galvos lipa, nes jis viską daro per lėtai“, – juokavo reperis.

Anot jo, pasitaiko ir tokių, kurie įpratę lakstyti vieškeliais, tą patį mėgina daryti ir mieste, tačiau tokie pasiskraidymai labai greitai baigiasi.

G.Liaudansko-Svaro manymu, pavojų kelyje sukelia ne tik tie vairuotojai, kurie smarkiai viršija greitį, bet ir tie, kurie važiuoja pernelyg lėtai. Atlikėją taip pat erzina itin lėtai į kiemus įvažiuojantys žmonės.

„Puikūs tie įvažiavimai pas mus, ne ant stataus borto juk važiuoja. Nesuprantu, kodėl reikia minutę ropštis sukant į kiemą ar stovėjimo aikštelę, tiesiog paėmei ir įsukai“, – piktinosi muzikantas.

Anot pašnekovo, daug problemų kyla dėl to, kad dalis vairuotojų turi mažai patirties. Taip pat yra nemažai tokių, kurie nemėgsta vairuoti ir į automobilį sėda tarsi per jėgą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.