Aiškėja avarijos prie Ukmergės aplinkybės: vairuotojas net nebandė stabdyti

Ketvirtadienio rytą Ukmergės rajone įvyko šiurpi avarija. Sunkvežimis partrenkė ir mirtinai sužalojo dvi per kelią ėjusias moteris.

„Mercedes“ vilkikas dvi moteris partrenkė ir mirtinai sužalojo tuomet, kai šios tamsoje badė kirsti kelią.<br>T. Bauro nuotr.
„Mercedes“ vilkikas dvi moteris partrenkė ir mirtinai sužalojo tuomet, kai šios tamsoje badė kirsti kelią.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-15 18:06, atnaujinta 2018-02-09 22:22

Avarija įvyko kelyje Ukmergė – Jonava, ties posūkiu į Leonpolio kaimą prieš aštuntą valandą ryto – tuomet dar buvo visiškai tamsu.

Liudininkai pasakojo, kad žuvusios 45-erių ir 55-erių moterys buvo vietinės, o ankstyvų rytą iš netoliese esančio Leonpolio kaimo ruošėsi važiuoti dirbti viešųjų darbų.

Kodėl jos nusprendė eiti per gatvę tiesiai priešais vilkiką, sunku nuspėti. Nelaimės vietoje kelias lygus ir tiesus, vilkiką jos turėjo matyti iš toli, tačiau pačios nedėvėjo šviesą atspindinčių liemenių ar atšvaitų.

Nepasiekusias autobusų stotelės moteris ir partrenkė vilkikas.

Kaltas ne alkoholis

Pirminiais duomenimis, vilkiko vairuotojas buvo blaivus. Alkotesteris po matavimo parodė nulius. Pėsčiųjų kraujas dar bus tiriamas, tačiau Ukmergės policijos pareigūnų vertinimu, jos greičiausiai buvo blaivios.

Viena moteris po avarijos liko atsidūrė po vilkiku. Sprendžiant iš „Mercedes-Benz Actros“ sunkvežimio priekiui padarytos žalos smūgio būta stipraus.

Abi moterys vilkėjo tamsius drabužius ir į kelią išėjo be ryškiaspalvių liemenių ar atšvaitų. Pernelyg vėlai pėsčiąsias pamatęs vairuotojas jau neturėjo galimybių laiku sustabdyti sunkiasvorį.

Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Petrauskas patvirtino, kad nė viena iš pėsčiųjų neturėjo matomumą gerinančių priemonių.

„Liemenių moterys nedėvėjo, o atšvaitų ant rankų kojų taip pat nepastebėjome“, – komentavo pareigūnas.

Pastebėjo pernelyg vėlai

Anot pašnekovo moterys bandė kirsti kelią ir pasiekti kitoje pusėje esančią autobusų stotelę. Pėsčiosios buvo įpusėję važiuojamąją dalį, kai jas partrenkė nuo Ukmergės link Kauno važiavęs sunkvežimis.

M. Pertrauskas atkreipė dėmesį, kad toje atkarpoje yra saugumo salelė, tačiau ji tik nubrėžta ant dangos. Bortelio ir pakylos šioje vietoje nėra.

Pareigūnas pastebėjo, kad avarijos vietoje nėra stabdymo žymių. Taip pat vilkiko padėtis rodo, kad vairuotojas nebandė pėsčiųjų ir apvažiuoti.

„Vairuotojas teigia, kad jų nematė – tik prieš pat susidūrimą pastebėjo šešėlius“, – kalbėjo komisariato viršininkas.

Sunkvežimis aprūpintas vaizdo registratoriumi. Policijos tyrėjai tikisi, kad jis bus kokybiškas ir atskleis daugiau eismo įvykio detalių.

Sustabdyti – jokių galimybių   Vairavimo mokyklos „Rigveda“ vyriausiasis instruktorius Darius Zakarauskas patikino, kad saugiai sustabdyti sunkvežimį ir išvengti avarijos tokioje situacijoje – misija neįmanoma.

Juolab, kad vairuotojo regėjimo laukas siekia tik tiek, kiek aprėpia žibintai.

„Dar klausimas, ar su lengvuoju automobiliu spėtų laiku sustoti, o čia – sunkvežimis. Tuo labiau, kad tai vyko užmiestyje, kur maksimalus leistinas greitis yra didesnis“, – komentavo pašnekovas.

Anot D. Zakarausko, ekstremalus manevravimas vairuojant sunkvežimį taip pat nėra išeitis.

Jei staigiai stabdant dar bus sukamas vairas, gali susidaryti vadinamosios „žirklės“, o tuomet sunkiasvoris sąstatas šluos viską, kas pasitaikys kelyje.

Todėl sunkvežimių vairuotojai vengia staigių judesių vairu, o ypatingai tamsiu paros metu – kai nežino, ką dar gali užkliudyti. Tiesiog stengiasi kuo greičiau sustoti. 

„Jei priekaba smarkiai užmesta į šoną, tolimesnis manevravimas tampa neįmanomas“, – kalbėjo instruktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.