Vairuotojų pamirštas prietaisas atskleidžia labai svarbų rodiklį

Temperatūrai svyruojant apie nulį vairuotojams dažnai primenama apie plikledžio pavojų. Tačiau ar įmanoma prieš išvažiuojant į kelią sužinoti, ar tam tikras ruožas yra slidus?

Kelių oro sąlygų stotelės pateikia daug informacijos, o vairuotojams belieka ja pasinaudoti.<br>LAKD nuotr.
Kelių oro sąlygų stotelės pateikia daug informacijos, o vairuotojams belieka ja pasinaudoti.<br>LAKD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2016, 7:05 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:09 PM

Daugelis žino, kad Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) tinklapyje eismoinfo.lt vairuotojams pateikiama informacija apie eismo sąlygas šalies teritorijoje.

Tačiau čia visiems prieinami ir labai konkretūs duomenys, kurie leidžia objektyviai įvertinti dangos slidumą. Vienas iš svarbiausių yra sukibimo koeficientas. 

Tai akcentavo ir „Pajūrio vairavimo mokyklos“ instruktorius Saulius Tamokaitis. Anot jot, saugumą lemia ir kelionės planavimui skiriamas dėmesys.

Visuomet galima skirti keletą minučių peržvelgti, ką skelbia informacinis vairuotojų tinklapis.

Juolab, kad pagal pasirinktą maršrutą nesunku sužinoti, kokios kelio sąlygos laukia.

Saugiau nei staigiai stabdyti

Matant, kad kelio danga drėgna S. Tamokaitis dar patarė patiems išbandyti sukibimą. Tačiau prieš tai verta pažiūrėti į galinio vaizdo veidrodėlį ir įsitikinti, ar iš paskos niekas nevažiuoja.

Jei staigus stabdymas atrodo pernelyg pavojingas dangos patikrinimo būdas, eismoinfo.lt pateikiami sukibimo koeficientai.

„0,9 reiškia, kad sukibimas yra geras, tačiau jei matome, kad įrašyta reikšmė siekia 0,5 ar 0,4, verta susirūpinti. Dar mažesnis rodiklis praktiškai reiškia slidžią kelio dangą“, – aiškino pašnekovas.

Sukibimo koeficientą galima rasti spustelėjus ant kelių oro sąlygų stotelės ikonos pagrindiniame vairuotojų informacinio tinklapio žemėlapyje.

Vilniaus universiteto hidrologijos ir klimatologijos katedros mokslininkai pateikią tikslesnę sukibimo sąlygų ir juos atitinkančių koeficientų gradaciją.

Pagal ją didesnis nei 0,7 rodiklis apibrėžtų labai gerą sukibimą, 0,55-0,69 – gerą, 0,40-0,54 – patenkinimą, o mažesnis nei 0,39 – blogą.

Matuoja nuotoliniu būdu

LAKD intelektinių transporto sistemų skyriaus vyriausiasis specialistas Paulius Bautrėnas paaiškino, kad kelio dangos paviršiaus sukibimo koeficientą matuoja kelių orų sąlygų stotelių nuotoliniai kelio dangos būklės jutikliai.

Visgi reikia turėti omenyje, kad nuotolinių jutiklių duomenims įtakos turi daugelis faktorių – ar jutiklis švarus, ar saugiai ir stabiliai pritvirtintas, ar laikomasi visų gamintojo rekomendacijų bei reikalavimų, ar jutiklis tinkamai sukalibruotas ir kt.

Taigi nors stotelių jutiklių pateikiami duomenys leidžia lengvai įvertinti dangos būklę, besąlygiškai jais pasitikėti nevertėtų. 

P. Bautrėnas taip pat atkreipė dėmesį, kad visi automatinių kelių orų sąlygų stotelių atliekami matavimai yra taškiniai, o kelio dangos paviršiaus sukibimo koeficientas „galioja“ tik matuojamame kelio dangos plote.

Kelio dangos jutiklio „Vaisala DSC111“ techniniai parametrai:

Matavimo atstumas: 2-15 metrų.

Matavimo diapazonas: 0-2 milimetrų sniego, ledo ar vandens sluoksnio storis.

                                  0-1 sukibimo koeficientas.

Matavimo plotas: 20 centimetrų skersmuo, esant 10 metrų nuotoliui.

Nustatoma dangos būklė: sausa, drėgna, šlapia, apsnigta, apledėjusi ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.