Vilnietis Ruslanas išgyveno mirtiną pavojų, bet tikrąją baimę pajuto kitur

Nuo narkotikų ar psichiką veikiančių medžiagų apsvaigę vairuotojai policijai įkliūna gerokai rečiau nei apgirtę nuo alkoholio. Tačiau sau ir kitiems eismo dalyviams jų keliamas pavojus yra toks pat didelis.

Sveikstantis narkomanas dėkoja likimui, kad automobilis nenuskriejo nuo skardžio ir jis su draugu liko gyvas.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Sveikstantis narkomanas dėkoja likimui, kad automobilis nenuskriejo nuo skardžio ir jis su draugu liko gyvas.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2017, 7:28 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 1:37 AM

Policijos pareigūnai guodžiasi esą nėra įrangos, kuri leistų greitai ir patikimai nustatyti, ar asmuo yra apsvaigęs nuo narkotikų. Kraujo tyrimams pristatomi vienetai, o likę važinėja bet kurią akimirką grasindami tapti naujos tragedijos kaltininkais.

Priklausomų asmenų bendruomenės „Aš esu“ narys vilnietis Ruslanas šiuo metu gydosi ir sveiksta, tačiau sako anksčiau ne kartą sėdęs prie automobilio vairo apsvaigęs nuo narkotikų. Vis pavykdavo išvengti pareigūnų dėmesio, todėl važinėjo toliau nepaisydamas galimų šiurpių pasekmių.

Vyras nebijo pripažinti, kad ilgą laiką priklausomybė buvo stipresnė už jį patį. Vairavimas apsvaigus nuo narkotikų jam buvo toks pat įprastas kaip ir bet kokia kita kasdieninė veikla.

„Aš tiesiog ignoravau, kad tai yra kažkoks faktorius. Nelaikiau to rimtu mirties pavojaus signalu“, – kalbėjo vilnietis.

Susivokdavo neilgam

Tokiais atvejais nemažą poveikį gali turėti aplinkiniai, tačiau vyras neprisimena atvejų, kuomet kažkas jam būtų neleidęs sėsti į mašiną.

Vyras svarstė, kad galbūt taip yra todėl, jog apsvaigimo nuo narkotikų požymiai sunkiau pastebimi.

Tokiais atvejais žmogų išduoda tik sunkiai koncentruojamas arba priešingai – į vieną tašką pernelyg ilgam laikui sutelktas žvilgsnis, tačiau Ruslano aplinkoje į tai niekas neatkreipė dėmesio.

„Girtas žmogus vis tiek akivaizdžiai svyruoja į šalis, o narkotinės medžiagos veikia kiek kitaip“, – aiškino jis.

Vyras važinėdavo visur – ir mieste, ir užmiestyje. Ne kartą yra užmigęs prie vairo, taigi pavojingų situacijų kelyje sukėlęs daugybę. Būdavo akimirkų, kai susivokęs, kad greitai gali įvykti nelaimė sustodavo. Tačiau neilgam.

„Degalinėje išlipi iš automobilio, apsiprausi veidą šaltu vandeniu ir sėdi važiuoti toliau“, – tuometiniais įpročiais dalinosi pašnekovas.

Ruslanas sako, kad priklausomam žmogui sunku sveiku protu įvertinti situaciją. Jis pats ignoruodavo visus apie pavojų įspėjančius organizmo signalus.

Degant raudonam šviesoforo signalui per sankryžą važiavo ne kartą ir ne du.

Galėjo žūti su draugu

Buvusio narkomano atmintyje itin įsirėžė incidentas, kai keletą kartų apsisukęs automobilis pakibo ant stataus skardžio. Tada jis važiavo ne vienas, tačiau keleivio sėdynėje įsitaisęs draugas taip pat buvo apsvaigęs.

Ruslanas netgi neprisimena, ar eismo įvyko metu su bičiuliu segėjo saugos diržus. Vyras buvo suvartojęs heroino ir amfetamino.

Pirmoji psichotropinė medžiaga yra slopinanti, o dėl antrosios žmogus pasijunta budrus. Tačiau veiklioji medžiaga efektyvi tik tol, kol žmogus juda. Atsisėdus ar prigulus, jo poveikis sumenksta.

„Buvo žiema, sėdau į prišildytą automobilį, važiavau, kažką kalbėjau, tuo momentu galbūt daugiau suveikė heroinas ir aš tiesiog „atsijungiau“. Atsibudau tik tuo momentu, kai mašina pradėjo slysti ir suktis“, – pasakojo pašnekovas.

Kelias buvo siauras, tačiau greitis nedidelis. Ruslanas pripažįsta, kad tik tai ir lėmė, kad jis dabar dar yra gyvas. Vyras važiavo negreitai, todėl šonu slydusio automobilio priekiniai ratai pakibo virš skardžio.

„Mes išlipome, aš pagaliau supratau, kas atsitiko. Su draugu stovėjome prie kelio, kol pravažiuojantis sunkvežimis ištraukė automobilį“, – pavojingą incidentą atpasakojo jis.

Vyras pripažįsta, kad pasekmės galėjo būti gerokai liūdnesnės ir su draugu prieš mirtį jie nė nebūtų supratę, kaip tai nutiko.

Baimę pajuto vėliau

Tačiau šios avarijos metu patirto šoko neužteko tam, kad Ruslanas ryžtųsi pokyčiams. Tikroji baimė atėjo kiek vėliau, kai gyvenime jis pajuto visišką neviltį.

„Pasiekiau vadinamąjį „dugną“, kuriame neviltis ir vienatvė. Nusiritau iki tokio lygio, kad supratau, jog kitos išeities nėra – turiu kažką daryti, privalau sveikti“, – kalbėjo jis.

Vyras suprato, kad priešingu atveju laukia mirtis, arba kažkas, ko prognozuoti neįmanoma.

Ruslanas sako, kad apie pavojus, į kuriuos nuolatos patekdavo vairuodamas apsvaigęs nuo narkotikų pagalvoja nedažnai. Tačiau kai pradeda mąstyti apie tai, kas tuomet galėjo nutikti, jį patį apima šiurpas.

„Mirtis nebūtų blogiausias dalykas, kas mano galėjo nutikti. Galėjau visam gyvenimui likti neįgaliuoju, kurį maitintų per vamzdelį“, – konstatavo pašnekovas.

Jis taip pat dėkoja likimui už tai, kad vairuodamas nieko neužmušė ir nesužalojo.

Nuo alkoholio ar narkotikų priklausomų asmenų, kurie šiuo metu galbūt yra panašioje situacijoje, kaip anksčiau buvo jis, Ruslanas prašė galvoti ne tik apie save.

„Juk kitas žmogus yra kažkieno sūnus, mama ar tėtis. Pabandykite atsidurti vietoje to, kuris neteks artimojo vien dėl jūsų poelgio“, – susiprasti ragino vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.