Vairavimas išgėrus – tik pasekmė. Kur slypi tokio elgesio priežastys?

Su kitais visuomenės nariais kiekvieną mūsų sieja nematomi saitai. Abejingumo akimirka situacijoje, kai supranti, kad privalai ką nors daryti, tačiau lieki nuošalyje, galiausiai virsta tragedija.

Prie vairo sėdęs girtas vairuotojas – viso labo pasekmė. O priežastys glūdi giliau.<br>Newspress.co.uk nuotr.
Prie vairo sėdęs girtas vairuotojas – viso labo pasekmė. O priežastys glūdi giliau.<br>Newspress.co.uk nuotr.
Kauno apskrities policijos kapelionas kunigas Tomas Karklys.<br>M. Patašiaus nuotr.
Kauno apskrities policijos kapelionas kunigas Tomas Karklys.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius Rinkevičius („Lietuvos rytas“)

Mar 10, 2017, 9:55 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:32 AM

Neblaivūs eismo dalyviai nėra lyg vaiduokliai, kurie gatvėje pasirodo nepastebėti.

Šalia visuomet yra artimieji, draugai ar bičiuliai, kurie mato, kaip žmogus rengiasi sėsti prie vairo, ar pėsčiasis ruošiasi kelionei. Reikia visai nedaug – sulaikyti nuo to neatsakingo poelgio.

Pražudė du žmones

Kad abejingumas tokiu atveju gali būti mirtinas, lietuviams priminė sekmadienio rytą Prienų rajone įvykusi tragedija. Kelyje ties Išlaužo miesteliu susidūrus automobiliams „Land Rover Discovery“ ir „Opel Zafira“ du žmonės žuvo, o dar trys buvo sužeisti.

Įvykio vietoje užgeso „Opel“ vairavusio 61 metų vyro gyvybė, o tą pačią dieną Kauno klinikose mirė ir jo 58 metų žmona.

Du automobiliai susidūrė kaktomuša, kai neblaivaus emigranto vairuojamas visureigis, lenkdamas kitą mašiną, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą. Avarijos vietoje įtariamajam buvo nustatytas vidutinis girtumas – 1,93 promilės.

Jis ir kartu buvęs taip pat neblaivus keleivis po eismo įvykio dar mėgino sprukti bėgte, tačiau pareigūnų buvo greitai sučiupti.

Įtariamąjį teismas leido suimti dviem mėnesiams. Pirmą kartą į teismo salę atvestas vyras drebančiu balsu ištarė, kad gailisi ir norėtų atsiprašyti žuvusiųjų artimųjų ir sužeistųjų.

Tačiau atgailos šiuo atveju tikrai neužteks. Už tai, kad vairuodamas neblaivus pražudė žmogų, jam gresia nuo trejų iki dešimties metų nelaisvės.

Šiurpios avarijos buvo galima išvengti, tačiau „Land Rover“ vairuotojo bendražygis elgėsi priešingai, nei reikėjo. Užuot sulaikęs draugą, kad jis nesėstų prie vairo, pats įsitaisė šalia.

Neužtenka vien bausti

Kauno apskrities policijos kapelionas kunigas Tomas Karklys pažymėjo, kad alkoholizmas yra mūsų dvasiškai sergančios visuomenės simptomas. Prie vairo sėdęs girtas vairuotojas – viso labo pasekmė. O priežastys glūdi giliau.

„Nesirūpinimas savo asmenybės harmonija dažnai tampa rimtu iššūkiu jo santykiams su kitais žmonėmis, ypač artimiausiais.

Konfliktai, nusivylimai ir skyrybos dvasinės tuštumos skausmą padaro nepakeliamą – žmonės bando nusiraminimo ieškoti alkoholyje, narkotikuose, o tai veda į skausmingą priklausomybę“, – sakė dvasininkas.

T.Karklys pabrėžė, kad vairavimas išgėrus iki šios dienos išlieka didžiulė problema.

Padidintos baudos už vairavimą išgėrus ir netgi nuo metų pradžios numatyta baudžiamoji atsakomybė, anot dvasininko, šiandien, deja, neduoda norimo rezultato.

„Veiksmingos socialinės pagalbos sistemos sukūrimas valstybėje, prevencija ir jaunosios kartos sąmoningumo kėlimas galbūt galėtų būti veiksmingos priemonės“, – konstatavo kapelionas.

Atsakomybė už kitus

Dvasininkas atkreipė dėmesį, kad atsakomybės už save ir kitus trūkumas yra viena opiausių nūdienos problemų. Matydami, kaip neatsakingai elgiasi suaugusieji, tą patį vėliau kartoja ir vaikai.

„Vaikus mokome, kad degant raudonam šviesoforo signalui eiti per gatve draudžiama, o patys, jei automobilis palei nosį nevažiuoja, be sąžinės graužimo šią taisyklę dažnai laužome.

Tuomet mažiesiems kyla dilema – kaip elgtis teisinga? O viskas baigiasi tuo, kad užaugę jie patys sėda išgėrę prie vairo“, – sakė pašnekovas.

T.Karklys pasidžiaugė, kad kasmet vis dažniau apie potencialiai pavojingus eismo dalyvius policijai praneša pilietiški žmonės.

Taip pat būna atvejų, kai patys imasi veiksmų užkirsti kelią nelaimei. Tačiau asmeninio sąmoningumo vis dar trūksta.

„Aš turiu būti atsakingas ne tik už save, bet ir už kitus. Jeigu matau, kad išgėręs asmuo sėda prie vairo, ir nieko dėl to nedarau, tas abejingumas gali skaudžiai paliesti mane per avarijoje nukentėjusį vyrą, žmoną, vaikus, tėvus ar kitus artimuosius“, – konstatavo jis.

Kapelionas taip pat priminė, kad gyvenimą griaunančia problema gali tapti ne tik neblaivus vairuotojas, bet ir neblaivūs pėstieji.

Ypač kaimo vietovėse, kur tamsoje važiuojamojoje dalyje pargriuvęs pėsčiasis ne tik pats tampa auka. Tragedija skaudžiai paliečia ir jį partrenkusį ir pražudžiusį vairuotoją.

„Jei šiandien aš esu abejingas kitam žmogui ir jo problemoms, kada nors tai palies mane patį. Gali manyti, kad esi nuo to apsaugotas, bet taip nėra – visuomenės problemos kartu yra kiekvieno mūsų rūpestis“, – pabrėžė dvasininkas.

Padėti reikia visiems

T.Karklys įsitikinęs, kad bendražmogiškų ir dvasinių vertybių puoselėjimas asmeniniame ir visuomeniniame socialiniame gyvenime gali padėti visuomenei gydyti socialinio gyvenimo žaizdas, kurios šiandien atviros.

Pėsčiojo, kuris gatvėje pasirodė prieš tai visą dieną prie konteinerio gėręs alkoholį, baudos negąsdina. Jam reikia dėmesio, reikia pagalbos. Šiandien labai daug vilties priklausomiems žmonėms suteikia pagalbos ranką ištiesianti Anoniminių alkoholikų ir kitos draugijos.

„Jeigu jauti, kad turi problemų dėl alkoholio vartojimo ar dėl geriančio artimo žmogaus, išdrįsk pasidomėti šia veiksminga socialine pagalba, kreipkis. Galbūt padėsi sau ir kitam. Nebūk abejingas“, – ragino kunigas.

Norėdamas jaustis saugiai kiekvienas žmogus privalo įnešti indėlį į bendrą aruodą. Tai galioja visoms gyvenimo sritims, o eismo saugumui – ypač.

Baigdamas pokalbį T.Karklys reziumavo, kad užuot bėgus nuo problemų reikia jas spręsti. Tai pradėti galima nuo taikos puoselėjimo savo širdyse ir tarpusavio bendrystėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.