Kaip pasirūpinti savo automobiliu norint išvengti avarijos?

Norite kelyje jaustis saugiai? Keičiantis orams svarbu užtikrinti, jog automobilis būtų techniškai tvarkingas.

Netvarkingas automobilis – tai pavojus ne tik neprižiūrėto automobilio savininkui, bet ir kitiems eismo dalyviams.<br>D. Umbraso nuotr.
Netvarkingas automobilis – tai pavojus ne tik neprižiūrėto automobilio savininkui, bet ir kitiems eismo dalyviams.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2017, 11:30 AM, atnaujinta May 17, 2017, 12:05 PM

Remiantis Lietuvos automobilių kelių direkcijos duomenimis, didžiąją dalį eismo įvykių Lietuvoje lemia netinkamos oro ir kelio dangos sąlygos bei eismo dalyvių elgesys, tačiau negalime atmesti ir fakto, jog dalis skaudžių eismo įvykių įvyksta ir dėl netvarkingos techninės automobilių būklės.

Norint sumažinti avarijos tikimybę, verta patikrinti automobilio stabdžius, važiuoklę, investuoti į kokybiškas automobilio padangas bei pasirūpinti, jog automobilį patikrintų patikimi automobilių remonto specialistai.

Jeigu išsiruošėte į ilgesnę kelionę ar suprastėjo oro sąlygos, patys ramiau jausitės užtikrinę, jog automobilio akumuliatorius, variklis ar kita svarbi automobilio dalis jūsų neapvils.

Taigi į ką prižiūrint savo automobilį vis dėlto reiktų atkreipti dėmesį, kelyje norint jaustis saugiai? Apie svarbiausius techninės automobilio priežiūros ypatumus kalbinome bendrovės „Autovela autoserviso Bosch“ Vilniuje vadovę Loretą Pupiuvienę.

Pataria pradėti nuo stabdžių

Stabdžiai – kritiškai svarbi saugumo priemonė jūsų automobilyje. Tvarkingi, savo funkciją atliekantys transporto priemonės stabdžiai sumažina bet kokio eismo įvykio tikimybę, taigi atsiliepia ne tik pačio vairuotojo, bet ir kitų eismo dalyvių saugumui. Tad į įspėjimus įsižiebusius prietaisų skydelyje verta atkreipti dėmesį.

Juk reguliariai netikrinami automobilio stabdžiai savo efektyvumą gali prarasti pačiu netinkamiausiu momentu, kai automobilį reikia sustabdyti staigiai, išnaudojant kuo mažesnį atstumą.

Be to tvarkingai veikiantys stabdžiai ypatingai svarbūs šaltuoju metų sezonu, esant slidžiai kelio dangai, kai stabdymo atstumas ir taip natūraliai pailgėja apytikriai 1,5 karto. Tačiau, kaip dažnai reiktų profesionaliai patikrinti automobilio stabdžius?

Automobilių serviso Vilniuje „Bosch“ direktorė Loreta Pupiuvienė patarė: „Norint kelyje jaustis saugiai ir nekelti pavojaus kitiems eismo dalyviams, automobilį reguliariam patikrinimui reiktų patikėti šios srities specialistams bent vieną kartą metuose.“

Taip pat, jeigu pastebėjote, jog jūsų automobilio stabdžiai nebeveikia taip kaip anksčiau, verta susirūpinti. Stabdžių patikrinimo paslauga kainuoja visai nedaug (vos nuo 5 eurų), o ir atliekama pakankamai greitai. Ypatingai atšalus orams verta susirūpinti automobilio stabdžiais.

Ypatingas dėmesys važiuoklei

Dažna kelyje nesuvaldyto automobilio priežastis netvarkinga automobilio važiuoklė. Automobilio važiuoklė arba kitaip dar vadinamas „rėmas“, tai pagrindinė automobilio dalis prie kurios tvirtinamos visos kitos automobilio dalys. Dauguma vairuotojų neatkreipia dėmesio į važiuoklės būklę, nes dažni šios automobilio dalies gedimai nėra lengvai pastebimi.

Tačiau važiuoklei reikalinga ypatinga priežiūra, nes tai pagrindinė ir dažniausiai pažeidžiama automobilio dalis, tad jos gedimai gali būti susiję su įvairiomis automobilio dalimis.

Įvairūs kelio nelygumai gali pažeisti važiuoklės elementus, kurie sutrumpins automobilio dalių gyvavimo laiką ir atsieis didelėmis išlaidomis arba gali tapti netgi avarijos priežastimi. Ne paslaptis, jog anksti radus automobilio gedimą, neabejotinai sumažinate automobilio remonto sąskaitas.

Tvarkinga važiuoklė užtikrina automobilio saugumą ir komfortą kelyje. Tad vardan Jūsų ir kitų eismo dalyvių saugumo patartina atlikti reguliarią apžiūrą ir patikėti savo automobilio važiuoklę į profesionalų rankas.

Didesnė avarijos tikimybė

Ne vienos nelaimės priežastimi kelyje tampa netvarkingos, nudilusios techninių reikalavimų neatitinkančios padangos. Dažnas vairuotojas, siekdamas sutaupyti numoja ranka į savo ir kitų eismo dalyvių saugumą ir renkasi jau panaudotas padangas.

Tačiau senos, savo elastingumą praradusios padangos nebe sukimba su kelio danga, o tai kelia didelį pavojų visiems eismo dalyviams, nes ilgėja automobilio stabdymo kelias, automobilis gali tapti nebevaldomas.

Žiemą, esant sudėtingoms vairavimo sąlygoms, susidėvėjusios, naudojimui netinkamos padangos tampa ypač pavojingos. Taigi žiemos sezonu pasirūpinti tinkamomis padangomis turėtų būti kiekvieno automobilio savininko pirmenybė.

Automobilių serviso „Bosch“ direktorė Loreta Pupiuvienė patarė, jog „renkantis žiemines padangas reiktų atsižvelgti į kelis kriterijus: kokiais keliais važinėsite, ar dažnai naudojate automobilį bei kokios jūsų vairavimo manieros“.

Tačiau vis dėl to svarbiausia, jog nepirktumėt padangų savo automobiliui prieš tai nepasikonsultavę su šios srities specialistais. Įmonės, prekiaujančios kokybiškomis padangomis, nemokamai patars bei padės išsirinkti geriausiai jūsų poreikius atitinkančias automobilių padangas.

Į padangas neabejotinai verta atkreipti dėmesį, ypatingai, jeigu gyvenate Lietuvoje, kur dažnos nenuspėjamos oro sąlygos. Geros padangos sumažins automobilio stabdymo laiką bei užtikrins padangų geras sukibimo savybes.

Kiekvieno savininko rūpestis

Netvarkingas automobilis – tai pavojus ne tik neprižiūrėto automobilio savininkui, bet ir kitiems eismo dalyviams. Susisiekimo ministerijos užsakymu atliktame tyrime apie Lietuvos gyventojų patirtis bei nuostatas eismo atžvilgiu, net 69 proc. gyventojų mano, kad techniškai netvarkingi automobiliai būna dažna eismo įvykių priežastimi.

Tačiau tokie kontroliuojami faktoriai, kaip techniškai netvarkingas automobilis, neturėtų prisidėti prie jau ir taip šiurpinančios statistikos.

Juo labiau, norint sumažinti bent jau tokias avarijų priežastis, didelių pastangų nereikia, užtenka to, kad kiekvienas automobilio savininkas reguliariai patikėtų savo transporto priemonę specialistų patikrai, tuomet tikimybė išvengti avarijų bus žymiai didesnė.

Niekam ne paslaptis, jog eismo įvykių metu patiriama didžiulė materialinė žala, o kur dar ir jokiais pinigais neįvertinami moraliniai nuostoliai.

Tačiau jų išvengti galima, pasirūpinant nepriekaištinga automobilio technine priežiūra. Techniškai tvarkingas automobilis padės sumažinti nelaimių keliuose skaičių bei užtikrinti kiekvieno eismo dalyvio saugumą kelyje. Sutrumpėjęs stabdymo kelias neabejotinai prisidės prie jūsų patogumo.

Be to, išsiruošus į ilgesnę kelionę, galėsite būti ramūs, jog kelionės tikslą pasieksite be nesklandumų. Dar daugiau, jums nereikės rūpintis, ar atšalus orams pavyks užvesti automobilį, todėl skubant į darbą ar svarbų verslo susitikimą bent vienu rūpesčiu bus mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.