Skandalas Seime: Petras Gražulis bandė prastumti įstatymą, kuris būtų padėjęs jo dukrai

Petro Gražulio dukters bėdos su kelių policija vos neįnešė daugiau chaoso ir nelygybės į vairuotojams skiriamas bausmes.

Seimo narys P.Gražulis tvirtino, jog Administracinių nusižengimų kodekso pataisą teikė ne dėl to, kad jo duktė turėjo problemų su kelių policija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo narys P.Gražulis tvirtino, jog Administracinių nusižengimų kodekso pataisą teikė ne dėl to, kad jo duktė turėjo problemų su kelių policija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 21, 2017, 10:33 AM, atnaujinta Jul 21, 2017, 11:03 AM

Kilus įtarimų dėl šio parlamentaro interesų konflikto Seimas nesiryžo švelninti kai kurių bausmių už kelių eismo taisyklių pažeidimus, įsigaliojusių nuo metų pradžios.

Paskutinę pavasario sesijos dieną Seimas buvo užsimojęs skubos tvarka priimti Administracinių nusižengimų kodekso pataisas ir sušvelninti dalį bausmių, numatytų už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Tačiau politikų skuba sukėlė įtarimų Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) – ji Seimui pateikė išvadą, kad svarstomas projektas naudingas vienam asmeniui, parlamentaro P.Gražulio dukteriai Marijai Šalaševičienei.

Norėjo įvesti palankią išimtį

STT duomenimis, gegužės 11-ąją ji pažeidė Kelių eismo taisykles – kirto horizontaliojo žymėjimo ištisinę liniją, išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir lenkė priekyje važiuojančius automobilius.

Už šį pažeidimą M.Šalaševičienei buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir nurodyta sumokėti pusę baudos (170 eurų), taip pat trims mėnesiams atimta teisė vairuoti transporto priemonę.

STT teigimu, M.Šalaševičienė atsisakė mokėti jai skirtą baudą. Pareigūnai padarė prielaidą, kad politiko dukra taip pasielgė gal vildamasi, kad bus pakeistas jai nenaudingas teisinis reguliavimas.

Nuo šių metų pradžios įsigaliojęs Administracinių nusižengimų kodeksas numato, kad šį Kelių eismo taisyklių pažeidimą padariusiam asmeniui vairavimo teisė gali būti atimta nuo trijų iki šešių mėnesių.

Galėjo tikėtis išsisukti?

Netrukus po minėto incidento grupė Seimo narių, tarp kurių buvo ir P.Gražulis, užregistravo kodekso pataisas, kuriomis buvo siūloma pareigūnams palikti teisę kiekvienu atveju atskirai spręsti dėl vairavimo teisės atėmimo. 

Nors susidūrimai kaktomuša yra itin pavojingi ir dažniausiai įvyksta dėl neatsakingų lenkimų ar išvažiavimų į priešpriešinio eismo juostą, naujoji pataisa būtų atvėrusi kelią kai kuriems vairuotojams išsisukti nuo bausmės.

Dar vėliau P.Gražulio kolega Rimas Andrikis siūlė už įvažiavimą į priešpriešinio eismo juostą šios bausmės netaikyti iš viso, bet Teisės ir teisėtvarkos komitetas pritarė, kad vairuotojo pažymėjimą būtų galima atimti nuo vieno iki trijų mėnesių.

STT nuomone, skubos tvarka priimtas įstatymas įsigaliotų nuo jo pasirašymo.

„Todėl, M.Šalaševičienei apskundus priimtą nutarimą, skundą nagrinėjantis teismas turės taikyti priimtas sušvelnintas nuostatas ir panaikinti specialiosios teisės vairuoti transporto priemonę atėmimą“, – Seimą raštu apie korupcijos riziką įspėjo STT vadovas Saulius Urbanavičius.

Pareigūno pasirašytoje išvadoje teigiama, kad parlamentaras P.Gražulis, pasirašydamas pirminį projektą ir jį registruodamas Seime, galėjo pažeisti Valstybės politikų elgesio kodeksą.

Tobulins jau tik rudenį

Seimo Antikorupcijos komisijai vadovaujantis liberalas Vitalijus Gailius pripažino, kad STT išvada sustabdė pataisų priėmimą: „Apmaudu, kad kolegos elgiasi taip neatsakingai. Tikiuosi, kad etikos sargai įvertins P.Gražulio elgesį.“

V.Gailius neabejoja, kad po P.Gražulio dukters incidento kilusi teisės akto kūrimo iniciatyva suponuoja akivaizdų konfliktą: „Dėl to buvo atsisakyta įstatymo priėmimo skubos tvarka. Dabar projektas bus svarstomas tik rudenį.“

Komisijos pirmininko nuomone, taisyti nuo šių metų pradžios įsigaliojusį kodeksą būtina, nes jo taikymo praktika iškėlė daug klausimų ir problemų: „Išryškėjo spragų.

Aš pats siūliau diskutuoti dėl bausmių kriminalizavimo. Man atrodo, kad baudžiamoji atsakomybė už vairavimą išgėrus nepasiteisino – tie, kurie vairavo girti anksčiau, vairuoja ir toliau.

Mes tik padidinome nusikalstamumo rodiklius, o rezultatai – tokie pat.“

Nesijaučia nusidėjęs

Tuo metu pats P.Gražulis sau priekaištų neturi ir į šuns dienas išdėjo STT.

„Ši tarnyba neturi ką veikti ir todėl užsiima niekais. Tegul pradeda ikiteisminį tyrimą arba ieško tikros korupcijos.

Bet jie tik prie visų kabinėjasi – sprendžia, koks ministras turi ką priimti, ko nepriimti, su kuo susitikti, kur susitikti.

Vienas Seimo narys jokių pataisų priimti negali ir aš čia jokios korupcijos nematau. Be to, tai liečia tūkstančius žmonių, ne vien mano dukterį“, – kalbėjo P.Gražulis.

Parlamentaras prisipažino žinojęs apie dukters rūpesčius. Tėvo žiniomis, ji sprendimą dėl baudos skųs teismui, nes yra įsitikinusi, kad jai skirta bausmė per griežta.

Tačiau P.Gražulis tikino, jog tik sutapimas, kad kartu su kitais parlamentarais parengtos kodekso pataisos pasirodė po jo dukters incidento su policija: „Aš dar tik įsigaliojus naujam kodeksui visiems sakiau, kad tos bausmės absurdiškos.

Į mane kreipėsi šimtai žmonių, iš kurių buvo atimta teisė vien už tai, kad jie užvažiavo ant tos juostos. Tai absurdas.“

Anot politiko, teisės vairuoti atėmimas tam tikram laikui galėtų būti paliktas, tačiau policijos pareigūnui turi būti numatyta galimybė vertinti aplinkybes kiekvienu atveju individualiai.

„Jei, pavyzdžiui, kirsdamas ištisinę juostą vairuotojas sukėlė avarinę situaciją ir kilo pavojus kitiems eismo dalyviams, tai galėtų būti vertinama griežčiau.

Bet jei kelias tuščias ar važiuoji naktį ir stengiesi laikytis vidurio, kad neįlėktum į griovį, visai kas kita.

Jeigu bus baudžiami visi, kurie užvažiuoja ant ištisinės linijos, greitai nė vienas neturės teisės vairuoti“, – tūžo P.Gražulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.