Po šiurpios avarijos 12-metę ištiko koma, o mokytoja prabilo apie keistą tėvų požiūrį

Trečiadienio vakare Raseinių rajono gyventojus sukrėtė šiurpi avarija.

12-metė buvo partrenkta tuo metu, kai bandė su dviračiu kirsti kelią. <br>A.Vaitkevičiaus aosciatyvi nuotr.
12-metė buvo partrenkta tuo metu, kai bandė su dviračiu kirsti kelią. <br>A.Vaitkevičiaus aosciatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2017, 5:02 PM, atnaujinta Nov 17, 2017, 11:32 AM

Ariogalos gyvenvietėje dviračiu kirsdama kelią 12-metė mergaitė papuolė po automobiliu. Dėl jos gyvybės kovoja Kauno medikai.

Ji patyrė sunkią galvos traumą ir komos būklės buvo paguldyta į Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos skyrių.

Baisi nelaimė įvyko. kelyje Ariogala–Raseiniai–Kryžkalnis. Per lietų, ėmus temti, 24 metų mergina vairuodama automobilį „Seat Toledo“ partrenkė per kelią dviračiu važiuojančią mergaitę.

Įžvelgė daugiau pažeidimų

Prieblandoje (po penktos valandos vakaro) mergaitė nevilkėjo ryškiaspalvės liemenės, taip pat neturėjo kitų šviesą atspindinčių elementų. Vienintelis atšvaitas buvo ant galinio rato stipino.

Vaikas lietuje ir tamsoje buvo praktiškai nematomas.

Ji turėjo dėvėti šalmą, be to, tamsiu paros metu dviračiui privalomas baltos šviesos žibintas priekyje ir raudonos – gale.

Saugaus eismo mokytoja Lina Šembergė atkreipė dėmesį, kad mergaitė pažeidė praktiškai visus Kelių eismo taisyklių reikalavimus, bet kadangi dviratininkė nepilnametė, atsakomybė už saugumą tenka tėvams.

Pedagogė nerekomendavo vaikams važinėti šiuo metų laiku, nes lapkričio mėnesį danga gali būti slidi, o dviračių padangos tam nepritaikytos.

Stebina tėvų požiūris

L.Šembergė paaiškino, kad neužtenka tiesiog liepti vaikams nešioti atšvaitus. Reikia atkreipti dėmesį į gerus ir blogus pavyzdžius bei galimas pasekmes.  

Vaikai greičiau įsisąmonina informaciją tada, kai pamato, kas bloga gali nutikti. Tik išvydę skaudžiausius atvejus pradeda suvokti, kodėl to reikia“, – komentavo pedagogė.

Ji pridūrė, kad mažiesiems saugaus eismo taisykles, įskaitant atšvaitų nešiojimą, reikia nuolatos priminti.

„Vaikai dar nesuvokia savo atsakomybės – įsivaizduoja, kad yra saugūs dėl policijos pareigūnų, mokytojų ir tėvų pagalbos.

Suvokimas, kad savo gyvybe privalo rūpintis patys, ateina tik nuolat rodant tikrus pavyzdžius“, – aiškino L.Šembergė.

Pedagogės teigimu, mokyklose šiuo metu trūksta saugaus eismo pamokų. Anot jos, šia tema vaikams per mėnesį turėtų būti rengiama mažiausiais viena pamoka.

L.Šerbengė sakė, kad kol kas stinga ir tėvų sąmoningumo. Dažnai išgirstama pasakymų, kad jiems svarbiau, jog vaikas išmoktų matematikos ar lietuvių kalbos, o saugaus eismo pamokos laikomos nesvarbiomis.

„Jeigu vaikas nemokės matematikos, galbūt jam bus gėda, kad negali suskaičiuoti pinigų. Nemokėdamas lietuvių kalbos rašys su klaidomis – galbūt tai negražu.

Bet jeigu atsidurs gatvėje nemokėdamas jos pereiti ir bus sužalotas visam gyvenimui arba teks jį palaidoti – ar tada jam bus reikalinga matematika, lietuvių kalba, istorija ar geografija?“ – tėvų klausė pedagogė.

Trūksta vaikiškų liemenių

Pašnekovė taip pat atkreipė dėmesį į vaikams tinkamų šviesą atspindinčių liemenių trūkumą. Atokesniuose šalies rajonuose jomis mažai kas prekiauja.

„Siūlomos tik didelės liemenės, kurių tėvai neperka, kadangi lipant ant dviračio jos kabinasi už sėdynės ir vaikas gali griūti. M ir S dydžio liemenių parduotuvėse būna nedažnai, o ir tas greitai išperka“, – komentavo L.Šenbergė.

Ji pridūrė, kad nedideliame Ariogalos miestelyje tokios liemenės turbūt net nebuvo galima įsigyti.

Galimas šio problemos sprendimas, anot pašnekovės, gaminti specialiai dviratininkams skirtus per petį ir juosmenį segimus šviesą atspindinčius diržus.

Ji įsitikinusi, kad tokie aksesuarai būtų lengviau pagaminami, pigesni ir labiau mėgstami tiek suaugusiųjų, tiek ir vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.