Vairuotojams suteiks gudrų pasirinkimą: mažesnė bausmė, bet tik už papildomą kainą

Seime kelią skinasi naujas siūlymas, pagal kurį neblaivūs prie vairo įkliuvę vairuotojai turės galimybę greičiau atgauti teises, tačiau tai kainuos.

Antialkoholinį variklio užraktą įsigyti ar išsinuomoti sutikę asmenys teisę vairuoti galės atgauti dvigubai greičiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Antialkoholinį variklio užraktą įsigyti ar išsinuomoti sutikę asmenys teisę vairuoti galės atgauti dvigubai greičiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2018, 4:10 PM, atnaujinta Mar 27, 2018, 3:20 PM

Tam reikės automobilyje sumontuoti antialkoholinį variklio užraktą, kurio įsigijimą ar nuomą teks apmokėti patiems pažeidėjams.

Susisiekimo ministerijos atstovai pažymėjo, kad naujoji priemonė bus skiriama tik su paties asmens sutikimu.

Vairuotų tik su užraktais

Ministerijos saugaus eismo skyriaus patarėjas Gintaras Aliksandravičius paaiškino, kad asmuo, kuriam būtų pritaikyta ši administracinio poveikio priemonė, privalėtų nustatyta tvarka įgyti vairuotojo pažymėjimą su apribojimo kodu 69.

Tai reiškia, kad jam būtų leidžiama vairuoti tik tas transporto priemones, kuriose yra antialkoholinis variklio užraktas.

„Antialkoholiniai variklio užraktai nėra priverstinė priemonė, tai – alternatyva. Tikimės, kad ja pasinaudos asmenys, kuriems svarbus trumpesnis teisės vairuoti atėmimo terminas“, – komentavo ministerijos atstovas.

Pašnekovas taip pat pažymėjo, kad siūlomas teisinis reguliavimas nenumato prievolės įsirengti tokį antialkoholinio variklio užraktą.

„Asmuo tiesiog galės vairuoti tik tas transporto priemones, kuriose bus įmontuoti antialkoholiniai variklio užraktai, t. y. pagal vairuotojo pažymėjime nurodytas sąlygas.

Nesvarbu, ar tai bus jam nuosavybės teise priklausantis automobilis, ar nuomotas automobilis, ar darbdavio suteiktas automobilis“, – komentavo G. Aliksandravičius.

Jis sakė, kad administracinio nusižengimo bylą nagrinėjantis teismas ar pareigūnas atsižvelgdamas į aplinkybes galės nuspręsti, ar taikyti dvi poveikio priemones – teisės vairuoti atėmimą trumpesniam terminui ir draudimą vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti užraktai.

Prie vairo greičiau, bet ribojimas – ilgesnis

G. Aliksandravičius atkreipė dėmesį, kad naujoji priemonė galės būti skiriama tik asmenims, kuriems buvo nustatytas neblaivumas.

„Draudimas vairuoti negalės būti skiriamas asmenims, kurie vairavo transporto priemones apsvaigę nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, taip pat vengė neblaivumo ar apsvaigimo patikrinimo“, – dėstė pašnekovas.

Anot jo, šiuo draudimu taip pat negalės pasinaudoti asmenys, kurie iki patikrinimo vartojo alkoholį, narkotines, psichotropines ar kitas psichiką veikiančias medžiagas.

Šiuo metu už lengvą (nuo 0,4 iki 1,5 promilės) girtumą numatyta bauda nuo 300 iki 450 eurų ir privalomas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo vienerių iki pusantrų metų.

Šią sankciją ministerija siūlo papildyti alternatyva, pagal kurią už tokį patį pažeidimą teisė vairuoti būtų atimama trumpesniam laikotarpiui – nuo šešių mėnesių ir vienerių metų.

Tačiau teises atgavęs asmuo vėliau turėtų dar nuo metų iki pusantrų vairuoti tik tas transporto priemones, kuriose įrengti antialkoholiniai užraktai.

Rizikuotų įkliūti už vairavimą be teisės

„Asmeniui bus skiriama 300–450 eurų bauda su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo šešių mėnesių iki vienerių metų, kuriam pasibaigus bus taikomas draudimas vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, nuo vienerių metų iki vienerių metų ir šešių mėnesių“, – siūlomus pakeitimus paaiškino G. Aliksandravičius.

Jis pridūrė, kad asmenims, kurie nesilaikytų reikalavimo vairuoti tik  automobilius, kuriuose yra specialūs užraktai, bus taikoma tokia pati atsakomybė, kaip ir už vairavimą, kai ši teisė buvo atimta.

Tai reikštų dar vieną baudą, siekiančią 450 iki 700 eurų.

Kitų sankcijų už alkobloko naudojimo pažeidimus Susisiekimo ministerija kol kas nesiūlo. Svarbiausia žinia – numatytas vairavimo su apribojimais terminas nebus skaičiuojamas iš naujo.

Tik patikrinta įranga

G. Aliksandravičius sakė, kad Seimui priėmus atitinkamus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimus bei papildymus, Vyriausybė nustatys draudimo vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, įgyvendinimo tvarką.

„Antialkoholiniai variklio užraktai turės atitikti matavimo priemonėms keliamus reikalavimus, nustatytus metrologijos įstatyme, taip pat privalės turėti sertifikatą ir metrologinę patikrą bei būti kalibruojami nustatytu periodiškumu“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis taip pat pastebėjo, kad ruošiami įstatymų projektai nereglamentuoja antialkoholinio užrakto įsigijimo ar kompensavimo ir kitų panašių klausimų klausimų. Anot pašnekovo, visa tai numatyta Civiliniame kodekse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.