Po tragedijos, kai nuskendo su keturračiu važiavęs mažylis, kilo svarbus klausimas

Praėjusį antradienį Kelmės rajono gyventojus sukrėtė didžiulė tragedija. Su keturračiu įvažiavęs į tvenkinį jame nuskendo septynerių metų berniukas. 

Pas senelius viešėjęs berniukas su keturračiu įvažiavo į tvenkinį.<br> Policijos nuotr.
Pas senelius viešėjęs berniukas su keturračiu įvažiavo į tvenkinį.<br> Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2018, 8:18 PM, atnaujinta Jun 6, 2018, 2:39 PM

Į krantą ištrauktą vaiką dar bandė reanimuoti medikai, tačiau berniukui jie padėti jau negalėjo. 

Nelaimės dieną vaikas lankėsi pas senelius. Mažamečio vairuotas keturratis motociklas nebuvo registruotas, taip pat neturėjo privalomojo civilinės atsakomybės draudimo ir galiojančios techninės apžiūros. 

Pareigūnai pradėjo tyrimą dėl eismo saugumo ir transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimų ir tai sulaukė labai daug vairuotojų klausimų.

Po šios nelaimės visuomenėje užvirė diskusijos apie tai, kaip galima važinėti privačioje teritorijoje, ar neregistruotų motociklų savininkams šalyje palikta pernelyg daug laisvės ir kokią teisę pareigūnai turi tikrinti, kas ir kuo važinėja savame kieme.

Vieni tvirtino, kad griežtesnė kontrolė padėtų ateityje išvengti panašių nelaimių, kiti buvo įsitikinę, jog pastebėti, kas vyksta kiekviename kieme, tiesiog neįmanoma. 

Atsakomybė galioja visiems

Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyresnioji specialistė Marija Kazanovič patvirtino, kad draudimas ir techninė apžiūra privaloma tik viešajame eisme dalyvaujančioms transporto priemonėms.

Taigi motociklui, kuriuo buvo važinėjama namų teritorijoje, ji nėra būtina.

Visgi pašnekovė atkreipė dėmesį, kad Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme įrašytos pareigos galioja visiems vairuotojams.  

Berniukui suaugusieji negalėjo leisti sėsti ant tikro keturračio. Vaikams galima vairuoti tik žaislines mašinėles, motociklus ar paspirtukus, kurie nepasiekia didesnio nei 25 km/val. greičio ir yra prilyginami dviračiams.

M.Kazanovič patvirtino, kad pareigūnai paprastai netikrina privačių kiemų, bet tai nereiškia, kad juose galima važinėti, kaip tik norisi.

Pasivažinėjimus savame kieme vairuotojai dažnai lygina su įvairiais automobilių sporto renginiais, kai dalyviai, tarp kurių būna ir nepilnamečių, lekia neribotu greičiu. Tačiau šis palyginimas nėra teisingas, nes per lenktynes už saugumą atsako organizatorius, renginys paprastai būna apdraustas, vieta aptverta ir pan.

O įvykus nelaimei namuose išsiaiškinti, kas kaltas, paprastai labai sunku ir emociškai skausminga.

Gali patekti ir jėga

M. Kazanovič sakė, kad policija atsilieptų į iškvietimą tiek dėl incidento viešajame kelyje, tiek dėl kažkieno privačioje teritorijoje. 

Be to, jei pagal surinktą informaciją įtars, kad situacija pavojinga – gali patekti į privačią teritoriją netgi panaudodami jėgą ir specialiąsias priemones. 

„Jei žmonės mato, kad gretimoje sodyboje pažeidžiama viešoji tvarka arba kyla pavojus kažkieno saugumui, jie privalo kreiptis į policiją“, – konstatavo pareigūnė.

M. Kazanovič pažymėjo, kad policija priima kiekvieną iškvietimą. Kokių veiksmų bus imtasi, sprendžiama jau atvykus į incidento vietą. 

Pašnekovės teigimu, tokiais atvejais policija nesiekia nubausti neatsakingų vairuotojų ar kitų pažeidėjų. Pareigūnų pirminis tikslas yra pagelbėti į pavojingą situaciją patekusiam žmogui. 

Negalima vairuoti išgėrusiam

Specialistė pridūrė, kad policija fiziškai neturi galimybių stebėti visų sodybų ir vandens telkinių. 

Todėl itin svarbu, kad pavojų pastebėję žmonės į jį reaguotų ir praneštų apie tai pareigūnams. 

„Pareigas privalo vykdyti ne tik tie, kurie dalyvauja viešajame eisme. 

Vairuotojai negali būti apsvaigę nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų, taip pat valdyti transporto priemonę pavargę ar veikiami vaistų“, – komentavo M. Kazanovič. 

Anot pašnekovės, vairuotojai apskritai privalo visomis priemonėmis užtikrinti eismo saugumą.

Turi suvokti atsakomybę

M. Kazanovič sakė, kad ne mažiau svarbu yra tėvams suvokti savo atsakomybę dėl to, kokiais daiktais jie leidžia naudotis savo vaikams. 

„Jeigu vaikas važinėja dviračiu, reikėtų pasirūpinti šalmu ir kitomis apsauginėmis priemonėmis. 

Taip pat būtina parodyti, kur galima važiuoti, o kur – ne. Tuomet jis ant nieko neužvažiuos ir niekur neįkris“, – kalbėjo pareigūnė. 

M. Kazanovič pasakojo, kad policijai tenka atsiliepti į iškvietimus, kai susižeidžia kokioje nors nuošalioje vietoje savarankiškai vairuoti besimokantys motociklininkai. 

Nelaimių įvyksta ir žiemą

Pareigūnė sakė, kad panašūs incidentai fiksuojami visus metus. 

Vasaros sezoną į juos dažnai patenka dviratininkai ir motociklininkai, o šaltuoju laiku automobilių vairuotojai įlūžta užvažiavę ant vandens telkinio ledo.

M. Kazanovič taip pat priminė skaudų praėjusios žiemos įvykį, kai susižeidė ant rogių paskui automobilį tempta mergina.

Pašnekovė sakė, kad vasarą policijos pareigūnai didesnį dėmesį skirs eismo dalyvių kontrolei užmiesčio keliuose. 

Taip pat bus atidžiau stebimi privažiavimai prie vandens telkinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.