Pastebėjo blogą pokytį – motociklininkai sukelia daugiau avarijų

Itin šiltas pavasaris Lietuvos keliuose lėmė daugiau nelaimių: draudikai fiksuoja, kad lyginant su 2017 metų pavasario mėnesiais, šiemet eismo įvykių, kuriuos sukelia bei nukenčia motociklininkai, skaičius išaugo 60 proc. 

Padidėjusiam avaringumui įtakos turėjo pasivažinėjimams itin palankus oras.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Padidėjusiam avaringumui įtakos turėjo pasivažinėjimams itin palankus oras.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2018, 2:50 PM, atnaujinta Jun 27, 2018, 11:12 AM

Tendencija – nuo pavasario

Specialistų teigimu, padidėjusiam avaringumui įtakos turėjo ne tik pasivažinėjimams itin palankus oras, bet ir tai, kad ne visi eismo dalyviai jau spėjo persiorientuoti prie vasariško vairavimo stiliaus.

„Matome, kad lyginant su pernai metais šį pavasarį avaringumas išaugo 60 proc. Panašu, kad birželio pradžia diktuoja panašias tendencijas. 

Itin skaudžių, žūtimis pasibaigusių, eismo įvykių mūsų bendrovei administruoti neteko, tačiau sunkių traumų ir keturženkles sumas siekiančių žalų, užfiksavome daugiau nei prieš metus“, – sako draudimo bendrovės BTA ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

Draudimo bendrovės duomenimis, vidutinė motociklininkų sukeliamų eismo įvykių žala balandžio ir gegužės mėnesiais siekė 800 eurų ir buvo dvigubai didesnė nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. 

Dažniausiai įvykiai – susidūrimai su kitomis transporto priemonėmis bei kritimai nuo motociklų.   

„Dažniausiai motociklininkai į eismo įvykius patenka intensyvaus eismo didmiesčių gatvėse, kur viršydami greitį ir neatsakingai manevruodami susiduria su kitomis transporto priemonėmis ar patys nukrenta.   

Nemažai smulkių eismo įvykių nutinka manevruojant tarp eismo juostų bei mėginant aplenkti automobilius“, – dažniausias priežastis vardija specialistas.

Turėtų būti atidesni

Pasak jo, dėl eismo įvykių ne visada yra kalti motociklininkai, tačiau būtent jie yra padidintos rizikos zonoje ir nelaimės atveju dažniausiai nukenčia kur kas sunkiau, todėl turėtų būti itin atidūs.

„Negalima užmiršti, kad esi atsakingas ne tik už save, bet ir už kitus eismo dalyvius.   

Žinoma, kartais ir tvarkingai važiuojantį motociklininką gali ištikti nelaimė, nes jo kelyje tiesiog nepastebėjo kitas eismo dalyvis.   

Juk šaltuoju laikotarpių vairuodami esame įpratę labiau pastebėti vidutinius ir didelius objektus – automobilius, sunkvežimius, autobusus. 

Tuo metu atšilus situacija keičiasi, nes į gatves išrieda motociklai, motoroleriai ar dviračiai. Tai ypač svarbu turėti omenyje manevruojant miestų gatvėse“, – sako A. Žiukelis. 

Motociklininkams jis pataria suprasti, kad itin manevringa transporto priemonė kelyje ne visada yra puikiai matoma bei patiems vairuoti atsakingai.

Motociklininkų daugėja

Lyginant 2016 ir 2017 metus „Regitros“ duomenis, matyti, kad naujai registruotų motociklų skaičius šalyje išaugo 53 proc. Augimo tendencija fiksuojama ir pirmaisiais šių metų mėnesiais. 

„Nieko naujo ir neįprasto keliuose matyti motociklą, automobilių vairuotojai vis dar skundžiasi, kad jie kelyje išdygsta tarsi iš niekur. 

Motociklininkams rizika būti nepastebėtiems dar labiau išauga važiuojant dideliu greičiu ir staigiai manevruojant. 

Norisi priminti, kad tikrai nebūtina visą laiką skubėti, būti pirmiems ir visus aplenkti. 

Visiems kelyje kur kas saugiau, kai laikomasi ne tik kelių eismo taisyklių, bet ir bendros eismo kultūros bei pagarbos kitiems eismo dalyviams“, – sako specialistas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.