„Regitros“ atstovai: avarijos įvyksta ne dėl įgūdžių stokos, priežastis – kita

Kaune vykstančioje tarptautinėje eismo psichologų konferencijoje „Regitros“ atstovas Saulius Šuminas pabrėžė, kad tam, jog į eismą patektų tinkamai pasirengę jauni vairuotojai, turime skirti daugiau dėmesio jų elgsenai. 

„Regitros“ atstovų teigimu, daugiau nei 90 proc. avarijų kelyje įvyksta dėl netinkamo vairuotojų elgesio, kurį lemia psichologija. <br>D.Umbraso nuotr.
„Regitros“ atstovų teigimu, daugiau nei 90 proc. avarijų kelyje įvyksta dėl netinkamo vairuotojų elgesio, kurį lemia psichologija. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2018, 3:27 PM

Būtent psichologinis pasirengimas yra gerokai svarbesnis nei tik gebėjimas mechaniškai valdyti automobilį. 

Neretai manoma, kad vairuotojų įgūdžių stoka yra pagrindinė eismo įvykių priežastis. „Regitros“ atstovai tvirtina, kad tai tik – gajus mitas. Anot jų, daugiau nei 90 proc. avarijų kelyje įvyksta dėl vairuotojų klaidos ir dėl to kalti ne įgūdžiai, o netinkama vairuotojų elgsena. 

Kaip pavyzdys: eismo įvykio priežastis yra ne tik alkoholio vartojimas, bet ir sprendimo priėmimas vairuoti išgėrus.

„Dažniausiai mes linkę manyti, jog jei vairuotojas sukelia avariją, jis nemoka vairuoti. Tačiau tai nėra visiška tiesa. 

Gerai paanalizavę eismo įvykį, išsiaiškintume, kad vairuotojas kur nors skubėjo, galbūt buvo susierzinęs ir būtent tai lėmė jo neatidumą kelyje. 

Kitaip tariant, tai yra jo elgsenos pasekmė“, – teigia „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas. 

Supykę elgiasi kitaip

„Regitros“ atstovas kviečia į tam tikrą savęs išbandymo testą. Atkreipkite dėmesį į save, kai vairuojate įpykęs. 

Greičiausiai pastebėsite, kad laikotės gerokai mažesnio atstumo nuo kitų automobilių, ko nedarote įprastai. Dėl to yra kalta agresija, kuri pasireiškia visur, įskaitant ir vairavimą. 

Ji skatina vairuotoją labiau paspausti greičio pedalą, nardyti tarp automobilių ir kt. 

 „Pyktis, stresas, siekis dominuoti ir kitos panašios emocijos yra nesąmoningi, tačiau turime suprasti, kad vairuotojų mokymas turi apimti ir psichologinius dalykus. 

Jau mokykloje galima šviesti apie savęs pažinimą, mokyti, kaip valdyti emocijas. Jaunimui išties tenka spręsti nemažai iššūkių. 

Jie nori kam nors padaryti įspūdį, jiems yra gerokai sunkiau atsispirti kitų įtakai, dėl to dažnai priima daug neteisingų sprendimų. 

Iš esmės vairavimą jaunuoliai neretai suvokia kaip nuotykį, bet juk taip toli gražu nėra. Sėsdamas prie vairo tu tampi atsakingas. Atsakingas už savo ir kitų saugumą. 

Todėl ypač didelį dėmesį turime skirti jaunų vairuotojų psichologiniam parengimui“, – įsitikinęs S. Šuminas.

Kitose šalyse taikoma praktika

Štai Šveicarijoje taikoma labai įdomi praktika tiems, kurie tris kartus neišlaikė vairavimo egzamino. 

Jie privalo pasikonsultuoti su profesionaliu psichologu, kartu analizuoti klaidų priežastis ir išsiaiškinti, kodėl nepavyko išlaikyti egzamino. 

Jauni nepatyrę vairuotojai linkę save pervertinti. 

Būtent dėl šios priežasties kitose šalyse prieš praktikos egzaminą privaloma užpildyti savęs vertinimo anketą, kurią po egzamino peržiūri egzaminuotojas. 

Tai veikia kaip tam tikra žmogaus paskatinimo priemonė vertinti savo gebėjimus objektyviai. 

Svarbu suprasti, ar žmogus teisingai vertina savo gebėjimus ir žino, kas yra jo stiprybės ir silpnybės. 

„Esame įsitikinę, kad žmonių gebėjai yra skirtinga ir ne visiems galima taikyti tą patį standartą, todėl reikia sudaryti galimybę rinktis. 

Būtent dėl šios priežasties dar praėjusiais metais atsisakėme aikštelių ir B kategorijos siekiančius vairuotojus egzaminuojame tik realaus eismo sąlygomis. 

Svarbu, kad jie išmoktų realiai vertinti savo galimybes ir pagal tai priimtų tinkamus sprendimus bei pasirinktų, kaip jiems patogiau statyti automobilį, o ne darytų taip, kaip mes pasakome“, – sako S. Šuminas.  

Anot jo, „Regitra“, suprasdama psichologijos svarbą vairavime, yra pasirašiusi sutartį su Vytauto Didžiojo universiteto eismo psichologėmis, kurios parengė egzaminuotojų testavimo sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?