Vyriausybė neleido dviratininkams šviesiu paros metu važinėti be liemenių

Trečiadienį Vyriausybė nepritarė siūlymui važiuojant šviesiuoju paros metu gyvenvietėse atsisakyti dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti įsijungus baltą šviesos žibintą priekyje ir raudoną šviesos žibintą gale.

Važiuojamąja dalimi judantys dviratininkai ir toliau privalės dėvėti ryškiaspalves liemenes arba įsijungti žibintus. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Važiuojamąja dalimi judantys dviratininkai ir toliau privalės dėvėti ryškiaspalves liemenes arba įsijungti žibintus. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Malvina Baužytė

Nov 27, 2019, 4:15 PM

Vyriausybės posėdyje dalyvavęs Seimo darbo grupės narys Marius Kučinskas teigė, kad dviratininkams važiuoti su liemene yra nepatogu.

„Siūlymas yra atsisakyti privalomų liemenių ar žibintų dienos metu, ne nakties. Nakties metu palikti privalomas. Yra siūlymas atsisakyti dienos metu gyvenvietėse, o ne gyvenvietėse palikti liemenes ir žibintus privalomus. Kodėl? 

Užmiestyje yra didesni transporto greičiai, ten reikalingas papildomas matomumas. O miestuose dažniausiai dviratininkai važiuoja dviračių takais, kartais išvažiuoja į gatvę, bet tose gatvėse dažniausiai eismas neintensyvus, o važiuoti su liemene nepatogu“, – sakė jis.

Neleido aukoti saugumo

Visgi, anot energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno, nederėtų saugumą aukoti dėl patogumo.

„Jūsų siūlymas yra vardan patogumo aukoti saugumą, ir jeigu bent vienas įvykis įvyks, kurio priežastinis ryšys bus liemenės nedėvėjimas, kas už tai atsakys? Aš manau, kad Vyriausybės nariai tokios atsakomybės nenori ir negali prisiimti“, – Vyriausybės posėdžio metu teigė jis.

Kaip skelbiama Vyriausybės pažymoje, siūlymas atsisakyti prievolės dviratininkams dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba naudoti žibintus šviesiuoju paros metu ir tokiu būdu sumažinti vienų iš pažeidžiamiausių eismo dalyvių – dviratininkų, važiuojančių važiuojamąja kelio dalimi kartu su motorinėmis transporto priemonėmis, matomumą nėra pagrįstas jokiais objektyviais duomenimis ar moksliniais tyrimais.

Teigiama, kad siūlymas atsisakyti dviratininkų matomumą gerinančių priemonių šviesiuoju paros metu neatitinka ES institucijų eismo saugos užtikrinimo vizijos dėl pažeidžiamiausių eismo dalyvių.

Pagerina dviratininko matomumą

Taip pat pažymima, kad dėvima ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje ir gale naudojami žibintai pagerina dviratininko matomumą ir sumažina tikimybę jam patekti į eismo įvykį.

Šiuo metu Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatyta, kad važiuodamas važiuojamąja kelio dalimi, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltas šviesos žibintas, o gale – raudonas šviesos žibintas. 

Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba kai blogas matomumas, dviračio priekyje turi degti baltas šviesos žibintas, o gale – raudonas šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.