Ant valdžios stalo – žieminių padangų klausimas: trumpins terminą?

Susisiekimo ministerija artimiausiu metu nagrinės klausimą dėl žieminių padangų naudojimo terminų. Ketinama įvertinti žieminių padangų naudojimo termino trumpinimo poreikį bei galimas to pasekmes ir grėsmes.

Žiemai tinkamu apavu transporto priemonę būtina aprūpinti iki lapkričio 10 dienos ir šiuo į keliones vykti iki balandžio 1-osios.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žiemai tinkamu apavu transporto priemonę būtina aprūpinti iki lapkričio 10 dienos ir šiuo į keliones vykti iki balandžio 1-osios.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Motociklininkų sezono atidarymas, Crazy In The Dark MC.<br>D.Umbraso nuotr.
Motociklininkų sezono atidarymas, Crazy In The Dark MC.<br>D.Umbraso nuotr.
Žiemai tinkamu apavu transporto priemonę būtina aprūpinti iki lapkričio 10 dienos ir šiuo į keliones vykti iki balandžio 1-osios.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žiemai tinkamu apavu transporto priemonę būtina aprūpinti iki lapkričio 10 dienos ir šiuo į keliones vykti iki balandžio 1-osios.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žiemai tinkamu apavu transporto priemonę būtina aprūpinti iki lapkričio 10 dienos ir šiuo į keliones vykti iki balandžio 1-osios.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Žiemai tinkamu apavu transporto priemonę būtina aprūpinti iki lapkričio 10 dienos ir šiuo į keliones vykti iki balandžio 1-osios.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 24, 2020, 7:58 AM, atnaujinta Feb 24, 2020, 8:02 AM

Savo ruožtu motoklubai teigia, jog jau pastaruosius ketverius metus Lietuvoje praktiškai nėra žiemos, todėl įstatymo pataisos itin laukiamos.

Baikeriai nori pokyčių

Galbūt automobilių vairuotojams minėtasis laikotarpis ypatingų rūpesčių ir nesukelia, tačiau, pavyzdžiui, dvirates transporto priemones vairuojančius dešimtį laipsnių kartkartėmis perkopianti oro temperatūra, tikėtina, erzina nemenkai, ypač, itin stipriai pasikeitus žiemoms Lietuvoje – nebeturime tiek sniego ir tokių šalčių, kokie būdavo dar prieš dešimtmetį.

Vilniuje esančio motociklininkų baikerių klubo „Weak of Will“ prezidentas Raimis įsitikinęs, jog trūksta lankstumo iš valdžios atstovų.

„Ketvirtą sezoną iš eilės neturime žiemos, tačiau įstatymo pataisos – minimalios. Nemaža dalis mano bičiulių jau dabar važinėja motociklais, tačiau privalomos žieminės padangos apsunkina situaciją.

Pavyzdžiui, Vokietijoje niekas nekalba apie sezono uždarymą: kiek šeimininkui norisi ir reikia, tiek šis su motociklu ir keliauja, registruodamas šį tik norimam laikotarpiui“, – portalui lrytas.lt pasakojo vyras.

Paklaustas, ar motociklininkams būtų saugu važinėtis tokiomis oro sąlygomis, „Weak of Will“ klubo prezidentas tikino, jog baikeriai nėra priešai sau, ir gyvybe dėl malonumo nerizikuoja.

Pašnekovo teigimu, tiek tokiomis žiemomis kaip ši, tiek vasarą kritulių išvengti vis tiek nepavyks, tad jei temperatūra tinkama ir kelio danga sausa, keliauti motociklu turėtų būti leistina.

Kolegos mintims antrina ir Kaune įsikūrusio motociklininkų klubo „Moonlight Knights“ klubo prezidentas Marius Šmilas. Baikeris įsitikinęs, jog šiuo metu privalomu laikomas žieminių padangų eksploatavimas turėtų būti koreguojamas ir keičiamas į rekomendacinio pobūdžio įstatymą.

„Aš manau, kad dabartinį privalomą padangų keitimą žieminėmis galėtų pakeisti į rekomendacinio pobūdžio tiek dviratėms transporto priemonėms, tiek automobiliams. Jei temperatūra siekia apie 10 laipsnių, važinėti tik su vasarinėmis – vienareikšmiškai. Svarbiausia, jog vairuotojas išliktų budrus“, – įsitikinęs M. Šmilas.

„Kas rytą padangų nekeisime“

Tuo metu vairavimo ekspertas Artūras Pakėnas įsitikinęs, jog dabartinės tvarkos keisti būtinybės nėra ir tam esama elementarių faktų.

„Padangų gamintojai nurodo, jog vasarinių padangų poveikis silpsta, jei oro temperatūra siekia mažiau nei septynis laipsnius šilumos, nepaisant to, yra sniego ar ne. Šiuo metu akivaizdu, kad tokia temperatūra būna retai, tad kiekvieną rytą padangų juk nekeisime. Vasarinės padangos yra ir minkštesnės, o asfaltas žiemą – šaltas“, – aiškina A. Pakėnas.

Vis tik vairavimo mokytojas sutinka, jog būtina atsižvelgti į besikeičiančius veiksnius, tačiau svarbiausia, jog tai būtų daroma diskutuojant ir analizuojant.

„Labiausiai nesinorėtų, kad sprendimai, susiję su saugumu, būtų priimami populistiniais tikslais, pavyzdžiui, dėl artėjančių parlamento rinkimų. Jei visi būtų nuspręsta imtis veiksmų šioje srityje, manau, jog situaciją turėtų įvertinti ir Valstybinė eismo saugumo komisija ir kiti atsakingi ekspertai“, – lrytas.lt komentavo A. Pakėnas.

Klausimą svarstys ekspertai

Dėl konkrečios pozicijos padangų eksploatavimo laikotarpio klausimais lrytas.lt portalas kreipėsi ir į Susisiekimo ministeriją.

Ministro patarėja Aldona Violeta Grinienė teigia, jog šį klausimą planuojama įtraukti į artimiausio Eismo saugumo tarybos posėdžio darbotvarkę, kurioje bus sprendžiamas žieminių padangų naudojimo termino trumpinimo poreikis bei galimos pasekmės.

„Susisiekimo ministerijai išnagrinėjus galiojantį kaimyninių šalių reglamentavimą, susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius planuoja klausimą dėl žieminių padangų naudojimo terminų įtraukti į Eismo saugumo tarybos, konsultuojančios Valstybinę eismo saugumo komisiją eismo saugumo klausimais, artimiausio posėdžio darbotvarkę. Ketinama įvertinti žieminių padangų naudojimo termino trumpinimo poreikį bei galimas to pasekmes ir grėsmes“, – atsakė A.V.Grinienė.

Žieminių padangų naudojimo terminas esą nustatytas remiantis daugiamečiais orų stebėjimo rezultatais.

„Lapkričio, vasario ar kovo mėnesiais, net ir esant gana šiltiems orams dienos metu, naktimis dažnai susidaro neigiama arba artima nuliui temperatūra. Pagal eismo sauga besirūpinančių institucijų rengiamas rekomendacijas (tyrimus) ir padangų gamintojų teikiamą oficialią informaciją, vasarinės padangos nėra tinkamos naudoti, kai oro temperatūra nukrenta žemiau kaip septyni laipsniai.

Vasarinės padangos nėra skirtos naudoti šaltuoju metų laiku, nes pablogėja jų sukibimas su kelio danga, pailgėja stabdymo kelias, pablogėja transporto priemonės valdymas, didėja grėsmė eismo įvykiui kilti ir t. t.

Taigi vasarinių padangų naudojimas ne pagal paskirtį, tai yra žiemos metu arba žiemos sąlygomis (kai oro temperatūra yra žemesnė kaip septyni laipsniai, kai yra sniego ir ledo, ypač oro temperatūrai artimai nuliui, kai važiuojamojoje kelio dalyje gali susidaryti plikledis), gali turėti neigiamos įtakos eismo saugai“, – atsakė susisiekimo ministro patarėja.

 

 

Transporto priemonių padangų naudojimo tvarka ir galimi lankstesni padangų naudojimo terminai Vyriausybės buvo svarstyti 2015–2016 metais.

Siūlymas numatyti trumpesnį draudimo eksploatuoti motorines transporto priemones ir priekabas su vasarinėmis padangomis laikotarpį buvo nagrinėtas 2015 m. rudenį Valstybinės eismo saugumo komisijos posėdyje.

2016 m. Vyriausybėje buvo svarstomi Kelių eismo taisyklių 230 punkto pakeitimai, kuriais lanksčiau reglamentuotas mopedų, motociklų, triračius, visų rūšių keturračių vasarinių padangų naudojimas kovo ir lapkričio mėn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.