Rekonstrukcija virsta eismo dalyvių košmaru: pėstieji klupinėja, vairuotojai laužo automobilius

Besitęsianti Kretingos miesto centrinės Vilniaus gatvės rekonstrukcija kuo toliau, tuo labiau virsta eismo dalyvių košmaru: vaikščiodami duobių išmušinėta danga, pėstieji klupinėja, vairuotojai važiuoja laužydami automobilius, maža to, bijodami susidūrimo, ties bažnyčia ir „Špitole“ kaklus ištempę stebi, ar kokia nors mašina staiga neišnirs priešpriešiais.

Pėstieji, nenorėdami laipioti per aukštus bortus, pasirenka eiti ir važiuojamąja gatvės dalimi.<br>www.pajurionaujienos.lt nuotr.
Pėstieji, nenorėdami laipioti per aukštus bortus, pasirenka eiti ir važiuojamąja gatvės dalimi.<br>www.pajurionaujienos.lt nuotr.
Pėstieji, nenorėdami laipioti per aukštus bortus, pasirenka eiti ir važiuojamąja gatvės dalimi.<br>www.pajurionaujienos.lt nuotr.
Pėstieji, nenorėdami laipioti per aukštus bortus, pasirenka eiti ir važiuojamąja gatvės dalimi.<br>www.pajurionaujienos.lt nuotr.
Pėstieji, nenorėdami laipioti per aukštus bortus, pasirenka eiti ir važiuojamąja gatvės dalimi.<br>www.pajurionaujienos.lt nuotr.
Pėstieji, nenorėdami laipioti per aukštus bortus, pasirenka eiti ir važiuojamąja gatvės dalimi.<br>www.pajurionaujienos.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Audronė Griežienė, www.pajurionaujienos.lt

2020-08-18 11:24, atnaujinta 2020-08-18 14:53

Per gatvę ropščiasi kas kaip

„Juk kiekvienas mes savo namuose darydami remontą numatytume, kur ką ir kaip pasidėti, kad lengviau, paprasčiau būtų praeiti. O Vilniaus gatvės rangovas „Šilutės automobilių keliai“ gyventojus palieka likimo valiai – per išverstus molius senas ar jaunas kepurnėkis, kaip sugebi. Statybininkai mūsų negerbia“, – nuoskaudas liejo į redakciją paskambinę kretingiškiai.

Anot pašnekovų, jeigu neįmanoma užtikrinti minimalių sąlygų praeiti, remontuojama gatve eismą verčiau reikėjo visai uždaryti.

Paprašytas pakomentuoti, atostogaujantį darbų vykdytoją Julių Lekstį šiuo metu pavaduojantis rangovo bendrovės „Šilutės automobilių keliai“ direktorius gamybai Gintaras Jasulaitis tikino, kad pėstiesiems takas nuo Pranciškonų vienuolyno iki Pabrėžos g. visgi yra pažymėtas ir atitvertas „Stop“ juosta, o kitose statybos darbų zonose pėstieji esą gali vaikščioti esamais arba naujai įrengtais pėsčiųjų takais.

Eismas nuo J. K. Chodkevičiaus g. iki Pabrėžos g. dėl statybos darbų ribojamas. „Prašome gyventojų ir svečių sąmoningumo bei supratimo, taip pat prašome būti atidiems ir sekti kelių eismo ženklus“, – taip savo atsiųstame komentare teigė jis.

Pasiteiravus, ar pati Kretingos rajono savivaldybė patenkinta Vilniaus gatvės rekonstrukcijos eiga, administracijos direktorės pavaduotojas Povilas Černeckis atsakė aptakiai: patenkinta dėl to, kad darbai juda į priekį.

Pasak pavaduotojo, rekonstrukciją, nors neilgam, buvo pristabdęs bendrovės „Kretingos vandenys“ atliktas vandens tiekimo ir nuotekų tinklų remontas, tačiau kur kas didesniu trukdžiu netikėtai tapo palangiškės archeologų mažosios bendrijos „Praeities tyrimo institutas“ žvalgomieji tyrinėjimai.

Vilniaus gatvės dalyje, ties Kretingos muziejumi, nieko vertingo nerasta, o nuo J. K. Chodkevičiaus g. iki Rotušės a. ir Birutės g. sankryžos, Rotušės aikštės prieigose aptiktas archeologinę vertę turintis kultūrinis sluoksnis. Dėl to privaloma bus atlikti detaliuosius archeologinius tyrimus.

Be archeologinių tyrimų – nė iš vietos

„Neįsivaizduoju, kiek tyrinėjimai užtruks, bet jau dabar aišku, kad Vilniaus gatvės rekonstrukcija iki rugsėjo 1-osios tikrai nebus baigta“, – teigė administracijos direktorės pavaduotojas. Kada detalieji tyrinėjimai prasidės ir kiek laiko truks, „Pajūrio naujienoms“ negalėjo atsakyti ir „Praeities tyrimo instituto“ vadovas Simonas Sprindys.

„Dar yra labai daug nežinomųjų, niekas dar neaišku. Pirmadienį su rangovo „Šilutės automobilių keliai“ atstovais rinksimės Kretingos rajono savavaldybėje, tarsimės, kas su kuo ir kokias pasirašysime sutartis“, – sakė jis.

P. Černeckis užsiminė, kad iš pradžių detaliųjų archeologinių tyrimų Rotušės a. buvo bandyta išvengti, kasimo metu stengiantis nepaliesti vertingųjų sluoksnių: ties prekybos centru „Maxima“ rangovo darbininkai specialiai buvo išsikasę ir 20 m ilgio juostą, bandė ją užpilti, tarp atskirų žemės sluoksnių dedant geotekstilę ir geotinklą.

Tačiau, atlikus matavimus, paaiškėjo, kad taip nepasiekiama kelių tiesimo techniniame reglamente nustatyto sutankinimo laipsnio, moksliškai tariant, danga neatitinka reikalaujamo grunto deformacijos modulio.

Kad šiuo metu Vilniaus gatve gyventojams praeiti ar automobiliams pravažiuoti nepatogu, P. Černeckio nuomone, stebinti neturėtų. Iš pradžių eismas nuo J. Pabrėžos iki Savanorių gatvės, taip pat kai kuriuose kituose ruožuose, kur nebuvo galimybės keliauti, ir buvo visiškai uždraustas.

Pagal Savivaldybės Saugaus eismo komisijos schemą, suderinus su rekonstruojamos gatvės savininke Automobilių kelių direkcija ir prasidėjus darbams, kai kuriose vietose pėsčiųjų ir automobilių eismui rangovas buvo įpareigotas sudaryti sąlygas, praleisti, o darbo dienos pabaigoje pravažiuoti traktoriumi, išsimušusias duobes, kiek galima, užlyginti.

P. Černeckis teigė dar kartą su statybininkais kalbėsiąs dėl eismą nukreipiančių „Stop“ juostų užtikrinimo. Pavojinga vairuotojų situacija ties bažnyčia ir „Špitole“ netrukus būsianti išspręsta: jau kitą savaitę šiame ruože baigiami kasimo darbai, ir bus išasfaltuota.

Kretingos gyventojai kritiškai vertino ir pamažu ryškėjantį Kretingos miesto cento vaizdą – nuo Žiemos sodo naujomis plytelėmis klojami šaligatviai ypač disonuoja su tarybinių laikų šaligatviais ties Marijono Daujoto progimnazija. „Nejaugi taip ir bus palikta? Ar rajono Savivaldybė negali sukrapštyti dar kelių šimtų eurų ir atnaujinti progimnazijos prieigas?“ – stebėjosi pašnekovai.

P. Černeckis patikino, kad šiuo klausimu jau padirbėta. „Nors pagal Vilniaus gatvės rekonstrukcijos projektą šaligatviai turi būti keičiami palei kelio sklypo ribas, nauji šaligatviai bus pakloti iki pat mokyklos pastato. Įvyko viešųjų pirkimų konkursas, rangovas jau yra parinktas“, – patikino direktorės pavaduotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų