Nedideli pasiekimai paskatino bendruomenę imtis naujų iniciatyvų: kauniečiai įvertinti kaip vieni aktyviausių šalyje

Naujas šviesoforas, kelios vaizdo stebėjimo kameros, pėsčiųjų perėja. Atrodo, kad tai – nedideli pasiekimai, bet jie labai svarbūs konkrečiai miesto bendruomenei. Tokių pokyčių pasiekė Lampėdžių gyventojai, įvertinti kaip vieni aktyviausių šalyje.

Lampėdžių gyventojai į saugios kaimynystės grupę susibūrė 2013 metų gruodžio 16 dieną. Aktyviausi jos nariai tąsyk įsiamžino bendroje nuotraukoje.<br>Nuotr. iš Lampėdžių bendruomenės centro archyvo
Lampėdžių gyventojai į saugios kaimynystės grupę susibūrė 2013 metų gruodžio 16 dieną. Aktyviausi jos nariai tąsyk įsiamžino bendroje nuotraukoje.<br>Nuotr. iš Lampėdžių bendruomenės centro archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2020, 11:54 AM

Vilijampolės seniūnijai priklausanti Lampėdžių bendruomenė džiūgauja – Lietuvos policijos rengiamame konkurse „Veikliausios saugios kaimynystės grupės“ lampėdiškiai laimėjo antrąją vietą ir 500 eurų premiją. Ją panaudos dar saugesnei aplinkai kurti.

Lampėdžių saugios kaimynystės grupė buvo įkurta 2013 metais ir iki šiol nuveikė nemažai darbų, kurie pagerino vietinių žmonių gyvenimą.

Atsirado nemažai pokyčių

Lampėdžiai – specifinė miesto vietovė, nes čia dauguma žmonių gyvena nuosavuose namuose, kaimynystėje yra paplūdimys ir miškas, kur ilsėtis atvyksta daug kauniečių. Matydami dėl to kylančių įvairių problemų vietiniai gyventojai 2013 metais susibūrė į saugios kaimynystės grupę. Ji buvo viena pirmųjų Kaune.

Per devynerius metus gyventojai pasiekė, kad Jovarų gatvės ir Raudondvario plento sankryžoje būtų įrengtas šviesoforas. Vytauto, Romuvos, Gervių ir Jovarų gatvių sankirtoje, kur įvykdavo daug avarijų, įrengta pėsčiųjų perėja ir veidrodis.

Visoje Lampėdžių teritorijoje buvo atnaujinta arba pastatyta naujų kelio ženklų, įrengta greitį ribojančių kalnelių, nustatytas iki 40 kilometrų per valandą leistinas automobilių greitis.

Taip pat buvo išasfaltuota Gintaro gatvė, prie įvažos į mišką iš Lampėdžio ežero pusės įrengtas mechaninis užtvaras.

Saugios kaimynystės grupės iniciatyva prie paplūdimio atsirado 4 vaizdo stebėjimo kameros.

Dėl atėjūnų jautėsi nesaugūs

Lampėdžių bendruomenės centro narė ir buvusi ilgametė jo vadovė Edita Gudišauskienė pasakojo, kad aktyvesnė vietinių gyventojų veikla prasidėjo dar 2003 metais, kai buvo įkurtas bendruomenės centras.

„Matėme, kad ypač šiltuoju metų laiku, kai į Lampėdžius atvyksta daug poilsiautojų, kai vakarais ir naktimis jaunimas šėlsta prie ežero, kyla įvairių saugumo problemų. Būdavo ir vagysčių. Automobilių eismas ir jais užstatytos visos gatvės, jaunuolių išgertuvės ir kitokių svaigalų vartojimas keldavo problemų vietiniams žmonėms. Mes patys tas problemas geriausiai žinojome ir savivaldybei bei policijai teikėme pasiūlymus, kaip jas spręsti“, – sakė E.Gudišauskienė.

Taip pat gyventojai tapo policijos rėmėjais, įvairių švenčių ar reidų metu padėdavo policijos pareigūnams. Vėliau atsirado ir bendruomenių pareigūnai, kuriuos gyventojai pažįsta, žino, kad į juos bet kada gali kreiptis.

Prireikė 10 metų, kad vis daugiau žmonių supratų, jog jų saugumas yra jų pačių rankose, kol pagaliau 2013 metais oficialiai buvo įsteigta saugios kaimynystės grupė.

Spręs, kaip išleisti pinigus

Dabar Lampėdžių gyventojai siekia, kad būtų apšviestas vienas pėsčiųjų takas prie paplūdimio, nes ten kol kas tamsu ir nesaugu. Taip pat nori įsirengti dar vieną vaizdo stebėjimo kamerą prie gyvenamųjų namų.

„Konkurse laimėję antrąją vietą pelnėme 500 eurų premiją. Svarstysime, ką su jais daryti, gal įrengsime vaizdo stebėjimo kamerą, kurios nori bendruomenės nariai“, – svarstė E.Gudišauskienė.

Bet Lampėdžių bendruomenei labai svarbu ne tik premija, bet ir pripažinimas.

„Savo pasiekimu norime paskatinti kitas bendruomenes burtis ir rūpintis saugia aplinka, mielai patartume, nuo ko pradėti. Patarimo jau klausė Palemono bendruomenė“, – pažymėjo E.Gudišauskienė.

Kalėdų eglę dovanoja gyventojai

Dalia Akramienė

Lampėdžių bendruomenės

centro vadovė

„Lampėdžiuose gyvena apie 700 kauniečių, apie 40 iš jų yra labai aktyvūs vietinės bendruomenės ir saugios kaimynystės grupės nariai. 8 gyventojai yra policijos rėmėjai.

Žmonės moka ir linksmintis. Lampėdžiuose ketvirtus metus vyrauja tradicija puošti Kalėdų eglę, kurią bendruomenei dovanoja vietiniai gyventojai. Šiemet savo žaliaskarę padovanojo Inga ir Marius Koncevičiai.

Nors eglė augo netoliese, teko samdyti techniką jai pastatyti. Tam panaudoti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamo projekto „Remti vietos bendruomenes“ pinigai.

Eglę pastatė keli savanoriai. Neseniai vėjas ją buvo nulaužęs, bet gyventojai ją atstatė. Eglė įkurdinama ten, kur yra lentelė, informuojanti, kad Lampėdžiuose veikia saugios kaimynystės grupė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.