Uošvės liežuviu vadinamoje vienoje Kauno gatvėje vairuotojai tikrai gali nusikąsti liežuvį

Dvi Kauno gatvės, kurias gyventojai vadina uošvės liežuviais, skiriasi lyg diena ir naktis. Viena – nudailinta, nuo jos atsiveria įspūdingi gamtos vaizdai. Kita – apleista, duobėta ir tamsi, o pakelėje primėtyta šiukšlių. Bet pasidairyti po jas vis tiek verta.

Dvi Kauno gatvės, kurias gyventojai vadina uošvės liežuviais, skiriasi lyg diena ir naktis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dvi Kauno gatvės, kurias gyventojai vadina uošvės liežuviais, skiriasi lyg diena ir naktis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Akmenimis tarpukariu išgrįsta Kapsų gatve keliauti būtų įdomu, nes ji vingiuota, bet grindinyje pilna duobių, o retai valoma gatvė purvina.
Akmenimis tarpukariu išgrįsta Kapsų gatve keliauti būtų įdomu, nes ji vingiuota, bet grindinyje pilna duobių, o retai valoma gatvė purvina.
Švenčionių gatvės šaligatviu kiekvieną dieną į darbą važinėjantis kaunietis Edgaras sakė, kad po šio kelio remonto keliauti juo tapo saugu ir malonu.
Švenčionių gatvės šaligatviu kiekvieną dieną į darbą važinėjantis kaunietis Edgaras sakė, kad po šio kelio remonto keliauti juo tapo saugu ir malonu.
Nuo Švenčionių gatvės atsiveria gražūs Nemuno ir Panemunės šilo vaizdai.
Nuo Švenčionių gatvės atsiveria gražūs Nemuno ir Panemunės šilo vaizdai.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-01-28 09:26

Kaune yra ne viena uošvės liežuviu praminta gatvė, tačiau miestiečiams labiau žinomos dvi.

Viena – Švenčionių gatvė, kuri jungia Žemuosius ir Aukštuosius Šančius. Kita – Kapsų gatvė, vingiuojanti Žaliakalnio šlaitu žemyn iki Jonavos gatvės.

Abi jas vienija tai, kad jos tikrai įspūdingos.

Akmenys mena tarpukarį

Iš Žaliakalnio norint greitai pasiekti Jonavos gatvę būtų patogu leistis Kapsų gatve. Jos pradžia išasfaltuota, o nuo sankryžos su Rokiškio gatve iki pat Jonavos gatvės kelias vis dar grįstas akmenimis. Tik viena nedidelė atkarpa toje dalyje taip pat asfaltuota.

Akmenimis grįsta gatve riedėti būtų smagu, nes kelias labai vingiuoja ir automobilių vairuotojai bei keleiviai galėtų gauti tam tikrą adrenalino dozę. Tačiau kauniečiai čia labiau susiduria su nemalonumais, nes grindinio akmenys išsiklaipę, vietomis žioji duobės.

Taip pat nuo šios įkalnėje įrengtos gatvės būtų galima pamatyti įspūdingus Vilijampolės, Šilainių vaizdus, bet kalno augalija negenėta, todėl užstoja miesto panoramas. Šlaituose matyti ir primestų šiukšlių.

Nuolat atsiveria duobės

Kapsų gatvėje gyvenantis muzikantas Arūnas Ambrazevičius pasakojo, kad ši vieta labai romantiška ir turi įdomią istoriją.

„Kapsų gatvė buvo suformuota dar iki Pirmojo pasaulinio karo, jos reikėjo susisiekti su Kauno tvirtovės objektais. Tarpukariu ji buvo rekonstruota, paplatinta. 1932 metais – ir pailginta, pratęsta iki dabartinės Jonavos gatvės, nes Žaliakalnyje gyveno daug darbininkų, kurie eidavo į ten buvusias gamyklas. Tada ši atkarpa ir buvo išgrįsta akmenimis.

Gatvė romantiška, o žmonės ją dar vadina uošvės liežuviu, todėl galima būtų apie ją kurti dainas, bet dėl to, kad ši vieta apleista, labiau norisi verkti“, – sakė kaunietis.

Vyras pasakojo, kad gatvė kartkartėmis šiek tiek paremontuojama.

„Pastarąjį kartą darbai vyko 2018 metais. Tada buvo tvarkomi gatvėje esantys kanalizacijos šuliniai. Darbininkai atvežė šiek tiek asfalto, kelias duobes užlopė. Bet prie gatvės nėra įrengta lietaus vandens nuotekų sistemos, todėl netrukus vėl atsirado duobių, akmenys vis labiau išsiklaipo“, – pasakojo A.Ambrazevičius.

Pasigenda tvarkos ir švaros

Judėjimas Kapsų gatve ir anksčiau buvo nemažas, bet bandančių važiuoti ja labai padaugėjo, kai praėjusią vasarą buvo pradėta remontuoti netoli esantį Žemaičių gatvės viaduką.

„Dabar automobilių važiuoja kur kas daugiau. Prieš uždarant viaduką reikėjo pagalvoti apie šią gatvę ir ją suremontuoti, nes ir kiti, ir mes, šios vietos gyventojai, laužome automobilius“, – kalbėjo A.Ambrazevičius.

Žiemos metu, kai pašąla, pakilti į kalną ir patekti į namų kiemus automobiliais vietos gyventojai taip pat negali. A.Ambrazevičius sakė, kad net kai kelias būna apledėjęs, jis labai retai valomas. Žmonės patys barstytų gatvę, bet druskos ar smėlio rezervuarų prie jos nėra.

Taip pat čia nėra ir šaligatvių. Apšviesta tik dalis gatvės.

„Žiemą, kai ilgai tamsu, vaikščioti čia pavojinga, ypač vaikams. Kadangi šaligatvių nėra, einame gatvės pakraščiais, bet jie pilni purvo. Lipti į dumblą nesinori, todėl tenka žengti į gatvę, kur rieda automobiliai“, – pasakojo kaunietis.

Jam apmaudu, kad netvarkoma ir gatvės aplinka, kurią atvykėliai prišiukšlina.

„Įkalnė apžėlusi medžiais ir krūmais. Jei jie būtų išgenėti, matytųsi gražūs miesto vaizdai. Bet dabar kalnas virtęs šiukšlynu. Automobiliais Kapsų gatve važiuojantys žmonės neretai tiesiog per langus ar trumpam stabtelėję į šlaitą meta šiukšlių maišus, padangas. Labai gaila, kad tokia nuostabi vieta apleista“, – apgailestavo kaunietis.

Tapo kur kas saugiau

Labai panašios problemos ilgai kamavo ir prie kito uošvės liežuvio – Švenčionių gatvės gyvenusius ar ja keliavusius kauniečius. Šis kelias jungia Aukštuosius ir Žemuosius Šančius. Prie jo daug metų taip pat nebuvo lietaus nuotekų sistemos, todėl asfalto danga greitai suirdavo, kelią semdavo vanduo, žiemą nuklodavo ir ledo luitai.

Gatvė buvo pradėta remontuoti 2017-aisiais ir prireikė daugiau nei metų, kad ji būtų sutvarkyta. Dabar ji plati ir lygi. Už atitvarų įrengtas dviejų metrų pločio pėsčiųjų ir dviratininkų takas. Kai kur pastatyti suolai.

Keliose gatvės vietose atsiveria nuostabūs Nemuno ir už jo esančio Panemunės šilo vaizdai.

Švenčionių gatvėje sutiktas dviratininkas Ernestas pasakojo, kad gatvės kelkraščiu kiekvieną dieną važiuoja į darbą ir atgal.

„Anksčiau čia buvo pavojinga, nes šaligatvio nebuvo, gatvė buvo prastai apšviesta, duobėta. Mašinos važiuodavo greitai, nes juk smagu įveikti staigius posūkius. Dabar situacija visai kita. Nors automobilių taip pat rieda nemažai, pėstieji ir dviratininkai nuo jų apsaugoti“, – sakė kaunietis.

Techninės druskos gali įsigyti patys

Jonas Tumpa

Bendrovės „Kauno švara“

viešųjų ryšių specialistas

„Valydami miesto gatves pirmenybę teikiame pagrindinėms transporto arterijoms – tiems keliams, kuriais važiuoja visuomeninis transportas. Tokių Kaune yra apie 100.

Taip pat pirmiausia valome ir barstome greitai apledėjančius tiltus, viadukus bei įkalnes. Žinoma, nepamirštame ir kitų miesto gatvių, kurios valomos iškart po to, kai išvalomi ir technine druska pabarstomi pagrindiniai miesto keliai.

Prie tokių, kurios valomos rečiau, priskirtos ir Švenčionių bei Kapsų gatvės, nes eismas jose nėra labai didelis.

Šiuo metu druskos gatvėms barstyti gyventojams nedalijame. Šios medžiagos galima įsigyti specializuotose parduotuvėse.“

Artimiausiu metu dar neremontuos

Aloyzas Pakalniškis

Kauno savivaldybės Miesto

tvarkymo skyriaus vedėjas

„Švenčionių gatvėje kokių nors naujų darbų nenumatyta, dėl jos nesame gavę gyventojų nusiskundimų.

Kapsų gatvės akmenų grindinys kol kas nėra saugomas paveldosaugininkų, bet šiais metais bus svarstoma, ar jį vertėtų pradėti saugoti.

Todėl artimiausiu metu šios gatvės remontuoti neplanuojama. Ateityje jos laukia kapitalinis remontas, nes tik palopyti vieną kitą duobę nėra prasminga.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.