Primena: į gatvę vaiką ant dviračio be priežiūros galima išleisti nuo 14 metų, tačiau yra išimčių iš taisyklės

Įsibėgėjant vasarai, su dviračių bei paspirtukų vairuotojais prasilenkiame ypač dažnai. Tačiau pasivažinėjimas neretai iššaukia situacijas, keliančias pavojų savo bei kitų žmonių sveikatai, taip pat savam ar svetimam turtui. Dviračiais ir paspirtukais važinėjantys vaikai bei suaugusieji turėtų paisyti kelių eismo taisyklių (KET), saugumo reikalavimų, o mažaisiais vairuotojais ypač atsakingai turėtų pasirūpinti tėvai.

Važiuojant važiuojamąja dalimi, dviračio ar paspirtuko priekyje turi degti baltos šviesos, o gale – raudonos šviesos žibintai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Važiuojant važiuojamąja dalimi, dviračio ar paspirtuko priekyje turi degti baltos šviesos, o gale – raudonos šviesos žibintai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2021, 12:24 PM, atnaujinta Apr 7, 2022, 6:50 PM

Nelaimių tikimybė auga

Draudimo bendrovės ERGO Privačių klientų draudimo skyriaus vadovės Aušros Jusės teigimu, šiemet jau užfiksuotas ne vienas draudžiamasis įvykis, kai dviračių ir paspirtukų vairuotojai padaro žalos trečiųjų asmenų turtui. Anot jos, dažniausiai nelaimių kaltininkais tampa vaikai, kurie apgadina svetimus automobilius.

„Šių draudžiamųjų įvykių išmokų sumos gali siekti kelis tūkstančius eurų. Savo ruožtu nelaimių priežastys – pačios įvairiausios. Vaikai nesuvaldo transporto priemonių, neturi pakankamų vairavimo įgūdžių, kartais dviračiai ar paspirtukai sugenda. Tokie įvykiai neretai baigiasi kaimynų automobilių apgadinimais: kėbulo įbrėžimais, durelių įlenkimais“, – pastebi A.Jusė.

Susitarti, kaip saugiai važinėtis

Atsižvelgdama į galimą nelaimių riziką, ji pirmiausia tėvams pataria tinkamai pasirūpinti savo vaikų saugumu: susitarti, kur galima saugiai važinėtis, aptarti, kokių situacijų ar vietų vengti, pasikalbėti apie galimus padarinius jų sveikatai ir kitų turtui, o pačių mažiausių vertėtų neišleisti iš akių, pasivažinėjimams dviračiais ar paspirtukais pasirinkti mažiau automobiliais apstatytą kiemo vietą, įvertinti galimą riziką.

„Dviračiais ar paspirtukais važinėjančius mažamečius suaugusieji turi lydėti visada. Tai numato ir KET, kuriose nurodyta – važiuoti vienas vaikas gali tik nuo 14 metų, o tai daryti dvylikamečiams leidžiama po specialių kursų. Kartu tėvų pareiga yra pasirūpinti, kad dviratis ar paspirtukas būtų techniškai tvarkingas, saugus naudoti“, – pabrėžia pašnekovė.

Ji priduria: nors KET nurodo, kad, prižiūrint suaugusiajam, važiuojama kelio dalimi riedėti dviračiu ar paspirtuku leidžiama ne jaunesniems nei 8 metų vaikams, vis tik saugiau važiuoti dviračių takais. Tačiau ir dviračių takuose budrumo prarasti nevertėtų, nes čia pavojus tyko dėl išsiblaškiusių pėsčiųjų, netikėtai įžengiančių į dviračių taką, gyvūnų, galinčių pasipainioti kelyje, ir kitų netikėtumų.

A.Jusė primena: važiuojant važiuojamąja dalimi, dviračio ar paspirtuko priekyje turi degti baltos šviesos, o gale – raudonos šviesos žibintai.

„Taip pat visada būtinos ir minėtos ryškiaspalvės liemenės su šviesą atspindinčiais elementais, privalomi saugos šalmai. Vaikus reikia išmokyti ir judėjimo per perėją taisyklių. Kirsdami ją, dviračių bei paspirtukų vairuotojai privalo nulipti nuo transporto priemonės, kartu neįvažiuoti į pastarąją staiga, taip išvengiant avarinių situacijų sukėlimo“, – kalbėjo specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.