Kas užtikrina saugią kelionę dviračiu?

Važiavimas dviračiu populiarėja itin sparčiai. Į miestų gatves ir užmiesčio kelius išrieda vis daugiau dviratininkų. Deja, dar ne visi dviračiais važinėja saugiai. Lietuvos kelių policijos duomenimis, 2021 m. sausio – birželio mėn. dėl dviratininkų kaltės įvyko 12 eismo įvykių, nė vienas dviratininkas nežuvo, 12 buvo sužeista. Specialistai primena, kad važiuojant dviračių takais miestuose, o taip pat riedant užmiestyje, svarbu atminti dviratininkams galiojančias taisykles ir reikalavimus, o taip pat – žinoti nerašytas taisykles, kurios leis prie vairo jaustis saugiau.

V.Skaraičio nuotr.
V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2021, 9:00 AM

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas V. Grašys akcentuoja, kad dviratininkai yra eismo dalyviai, todėl privalo laikytis kelių eismo taisyklių.

Kelių eismo taisyklės suaugusiems rekomenduoja segėti saugos šalmą važiuojant elektriniais paspirtukais ir dviračiais. O žmonėms iki 18 metų – šalmas privalomas. „Vienas iš esminių pažeidimų, kad tėvai, suaugę žmonės, rodo netinkamą pavyzdį vaikams, važiuoja dviračiu nedėvėdami šalmo. Suaugusiems tai yra tik rekomendacija, bet vaikams iki 18 metų tai yra privaloma. Jeigu suaugęs nedėvi šalmo, tai nenorės jo užsidėti ir vaikas“, – tvirtina V. Grašys. Pareigūnas pamini ir dar vieną dažną pažeidimą, kai dviračiu važiuojama pėsčiųjų perėja, nors pagal kelių eismo taisykles pėsčiųjų perėjoje reikia nulipti nuo dviračio ir jį persivesti.

Saugumą užtikrinantys dviračių priedai

Dviračių parduotuvės ir taisyklos vadovas Ignas Lasauskas pataria norintiems įsigyti dviratį ir saugiai juo važinėti, kartu nusipirkti šviesą skleidžiantį mirksiuką arba prožektorių. Garso signalas ir būtini atšvaitai naujuose dviračiuose įprastai jau būna sumontuoti gamintojo. „Pirmiausia naujas dviratis pagal taisykles turi turėti atšvaitus ir skambutį. Tas yra privaloma ir buvo privaloma ir pagal Kelių eismo taisykles. Šiuo metu neužtenka tik atšvaito, papildomai reikia prietaiso, kuris skleistų šviesą. Tad reikėtų įsigyti šviesą skleidžiančius mirksiukus arba prožektorius, kurie montuojami priekyje ir gale ir labiau atkreipia vairuotojų ir pėsčiųjų dėmesį negu šviesą atspindintys atšvaitai“, – sako I. Lasauskas.

Važiuodamas keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui važiuojamąja kelio dalimi, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegęs šviesą atspindinčius elementus. Dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos.

Pasak patyrusio dviratininko, kelyje taip pat privalomi ir kiti atributai: liemenė su šviesą atspindinčiomis juostomis ir šalmas. I. Lasauskas pataria nerizikuoti ir nepirkti padėvėto šalmo, nes jis gali būti pažeistas: „Patį šalmą reikėtų rinktis, kad jisai būtų patogus, kad gerai tiktų ant galvos, tas irgi prideda šalmui saugumo, nes šalmas, kuris juda į visas puses, krenta ant akių, ir kitaip slankioja, tikrai galvą saugo mažiau nei tas, kuris ant galvos tinka puikiai. Geri šalmai nėra būtinai brangūs, tai rekomenduočiau tikrai rinktis naują“.

Patyrę eismo dalyviai pataria prieš išsiruošiant į kelionę dviračiu pasirūpinti, kad ši transporto priemonė būtų techniškai tvarkinga, veiktų stabdžiai, žibintai, garso signalas. Rekomenduojama prisitvirtinti ir veidrodėlį. Prieš išvažiuojant į gatvę labai pravartu pasikartoti Kelių eismo taisykles.

Svarbu suvokti, kad dviratis taip pat yra transporto priemonė, todėl būtina bent kartą per sezoną profilaktiškai atlikti nuodugnų dviračio techninį patikrinimą ir reguliariai atlikti kitus priežiūros darbus – sutepti grandinę, priveržti galimai atsilaisvinusius varžtus, įsitikinti, kad ratuose netrūksta oro.

Privalu saugumu rūpintis ir patiems dviratininkams

Saugaus eismo ekspertas Artūras Pakėnas atkreipia dėmesį į labai rimtą problemą, kada pėstieji ar dviratininkai, jeigu jie patys nėra vairuotojai, nelabai išmano automobilio galimybių, o įsivaizduoja, kad automobilis bet kokiomis aplinkybėmis privalo sustoti.

„Tarkime, mato artėjantį prie pėsčiųjų perėjos automobilį, įsivaizduoja, kad tas automobilis gali sustoti, nes jis privalo sustoti, ir skuba per perėją ar išlekia į važiuojamąją dalį, o tas automobilis jau nebegali sustoti dėl fizikos dėsnių, dėl greičio, inercijos, stabdymo jėgų. Ir tada ištinka nelaimė“, – pastebi ekspertas.

Saugaus eismo ekspertas tvirtina, kad ir vairuotojai, ir pėstieji, ir dviratininkai, visi yra eismo dalyviai. Tad Kelių eismo taisyklės yra skirtos ne tik vairuotojams. „Kartais bando aiškinti, kad kelių eismo taisyklės yra skirtos vairuotojams – taigi aš ne vairuotojas... Pamiršta, kad jos vadinasi Kelių eismo taisyklės. Jeigu tu dalyvauji eisme, tu turi mokėti eismo taisykles, mano manymu, tai yra senoka problema, kada eismo dalyviai, ypač pėstieji ir dviratininkai, kai kurie jų nemoka ir nenori pasikartoti, išmokti Kelių eismo taisyklių“, – tvirtina A. Pakėnas.

Todėl labai svarbu, kad gyventojai saugiai važiuotų dviračiu ir draugiškai dalyvautų eisme su automobilių vairuotojais bei pėsčiaisiais. Labai svarbus visų eismo dalyvių tarpusavio supratimas ir tolerancija.

Patarimai, kurie padės kelyje išvengti eismo nelaimių:

- Vadovaukitės kelio ženklais: šviesoforo signalais, vienos krypties eismu, „Stop“ ženklais ir kt.

- Nevažiuokite šaligatviais, gerbkite pėsčiuosius; artėdami prie pėsčiųjų perėjos, sumažinkite greitį.

- Važiuokite dviračių takais; kuo arčiau tako dešiniojo krašto.

- Važiuodami grupėje, važiuokite vienas paskui kitą.

- Darydami posūkius visuomet naudokite rankų signalus.

- Saugokitės staigiai atidaromų automobilio durelių.

- Nelenkite didelių transporto priemonių dešine puse.

- Pasirinkite saugų greitį, atsižvelgdami į aplinkos sąlygas, asmeninius važiavimo įgūdžius.

- Nekelkite pavojaus pėstiesiems.

- Atminkite, pėsčiųjų perėjos skirtos pėstiesiems saugiai pereiti gatvę. Todėl jeigu dviratininkams tenka jomis naudotis, jie privalo nuo dviračio nulipti ir perėja eiti vesdamiesi dviratį.

- Kelių eismo taisyklės numato, kad dviratininko apsauginiai šalmai privalomi tik nepilnamečiams, tačiau rekomenduojama juos užsidėti visiems dviratininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.