Dėl dviračių tako iškirs kone šimtą medžių: vietoje Klevų alėjos turėsime Kelmų alėją?

Viešųjų erdvių, jungčių tarp jų projektas Lentvaryje (Trakų r.) sukėlė gyventojų pasipiktinimą ir jie skundais užvertė įvairias valdžios įstaigas.

Lentvario bendruomenė pakraupusi – pagal projektą visų šių brandžių medžių Klevų alėjoje turi nelikti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lentvario bendruomenė pakraupusi – pagal projektą visų šių brandžių medžių Klevų alėjoje turi nelikti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lentvario bendruomenė pakraupusi – pagal projektą visų šių brandžių medžių Klevų alėjoje turi nelikti.<br>V.Balkūno nuotr.
Lentvario bendruomenė pakraupusi – pagal projektą visų šių brandžių medžių Klevų alėjoje turi nelikti.<br>V.Balkūno nuotr.
Lentvario bendruomenė pakraupusi – pagal projektą visų šių brandžių medžių Klevų alėjoje turi nelikti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lentvario bendruomenė pakraupusi – pagal projektą visų šių brandžių medžių Klevų alėjoje turi nelikti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-09-13 18:16

„Klevų alėją reikėtų pervadinti į Kelmų alėją“, – stebėdami, kaip paskubomis pagrindinėje Lentvario gatvėje pjaunami medžiai, nelinksmai kalbėjo vietos gyventojai.

Klevus, maumedžius ir kitus brandžius medžius numatyta iškirsti įgyvendinant gatvės, pėsčiųjų ir dviračių takų, automobilių saugyklos, nuotekų tinklų, sporto aikštelių statybos ir rekonstravimo projektą. Jam skirta Europos Sąjungos parama.

Net jį užsakę Trakų rajono savivaldybės atstovai jau užsimena, jog parengtas projektas nėra kokybiškas, o Lentvario bendruomenė priduria, kad jame neatsižvelgiama į gyventojų interesus, gali būti, jog yra ir pažeidimų.

Nerimą keliantys skaičiai

Visuomeninės želdinių ir želdynų apsaugos ir priežiūros komisijos narė Ona Staniulionienė pateikė nerimą keliančius skaičius.

Per rugpjūčio pabaigoje vykusį antrą šios komisijos posėdį teritorijoje, kurioje numatyta įgyvendinti projektą, sužymėta kirsti net 94 medžius. Tarp jų yra ir per 80 centimetrų skersmens.

Mokyklos gatvės skvere numatyta iškirsti 15 medžių, pėsčiųjų ir dviračių take – 38 medžius. Dauguma jų – didesnio nei 16 centimetrų skersmens.

Tuo metu Miško 2-ojoje gatvėje ir Šeimos parke numatomų kirsti medžių skaičius net nenurodomas – bus šalinami visi, kurie trukdo projekto sprendiniams įgyvendinti.

O.Staniulionienė nurodė, kad jau dabar galimai neteisėtai iškirsti 29 medžiai įvairiose Lentvario vietose.

Kilo abejonių dėl leidimo

Dėl įgyvendinant projektą pradėtų kirsti medžių Lentvario bendruomenė kreipėsi ir į Aplinkos apsaugos departamentą. Ji paprašė ištirti, ar suteikiant leidimus kirsti nepadaryta pažeidimų.

Medžius bendrovės „Arbora“ darbuotojai paskubomis pradėjo kirsti rugpjūčio 20-ąją, o lentvariečiai iš karto kreipėsi į aplinkosaugininkus. Iš Šalčininkų atvykę inspektoriai nustatė, kad darbus atliekanti įmonė turi Trakų rajono savivaldybės atstovės Inutės Neverovskienės leidimą, bet jo teisėtumo netyrė.

Tad liko neaišku, ar prieš kirtimą buvo atlikta želdynų ekspertizė. Ji būtina, kai numatoma pertvarkyti didesnius nei 1 hektaro viešuosius želdynus.

Be to, buvo nukirsti medžiai, kuriuos Želdynų komisija balsų dauguma buvo numačiusi išsaugoti arba net iš viso nebalsavo.

Tad I.Neverovskienė leidimą suteikė vienašališkai.

Todėl Trakų aplinkos apsaugos inspekcija savivaldybės paprašė skubos tvarka pateikti visą informaciją apie suteiktus leidimus medžiams kirsti.

Nurodė vien tiktai krūmus

Lentvariečius nustebino ir projekto dokumentai, kuriuose nurodoma, kad bus kertama menkavertė augalija, kuri patenka ant projektuojamų kietųjų dangų.

O kertamų medžių skaičių reikės tikslinti statybos metu nužymėjus takų, aikštelių kontūrus. Jei atsiras būtinybė, siekiant išsaugoti vertingus medžius galima nežymiai keisti tako trajektoriją.

„Pasirenkant šį projekto sprendinį akivaizdu, kad užsakovas, suformuodamas užduotį, nurodė menkaverčių augalų šalinimą ir neakcentavo brandžių medžių išsaugojimo, todėl projektuotojas galimai neįvertino projektuojamos teritorijos želdynų vientisumo“, – kreipimesi tvirtino Agnė Adomaitis, Joana Staniulionytė ir Stanislava Grubliauskaitė.

Siekia sumenkinti reikšmę

Dar vienas skundas, kuriuo piktinamasi pradėtu įgyvendinti projektu, nukeliavo į kelias institucijas.

Jo autoriai atkreipė dėmesį į tai, kad didelė dalis projekto susijusi su Klevų alėja, kuri yra valstybinės reikšmės C1 kategorijos rajoninis kelias.

Todėl jis nėra, kaip aiškina savivaldybė, nesudėtingas inžinerinis statinys.

C kategorijos gatvės įtrauktos į ypatingų statinių kategorijai priskiriamų sąrašą.

Projektuotojai nesuko galvos ir dėl to, kad pėsčiųjų ir dviračių taką ketina tiesti teritorija, kuri miesto bendrajame plane pažymėta kaip atskiras apsauginis ekologinis želdynas.

Taip pat projekto teritorijos dalis patenka į sugriežtintos kraštovaizdžio vizualinės apsaugos zoną.

„Istoriškai susiklostė, kad Lentvario dvaro sodybą, geležinkelio stotį ir bažnyčią, įkurtus grafų Tiškevičių, tiesiogiai sieja Klevų alėja – kultūrinis, kraštovaizdinis ir istorinis miesto paveldas.

Pagrindinė miesto ašis ir jungtis – Klevų alėjos želdiniai ir želdynai itin svarbūs ne vien vertinant susiformavusio kraštovaizdžio aspektu, bet ir tuo, kad Klevų alėjos pavadinimas istoriškai kilęs nuo joje augančių vertingų medžių“, – pabrėžė skundo autoriai.

Sužymėjo kamienus per anksti

O.Staniulionienė Trakų rajono savivaldybei pateikė kelis klausimus.

Vienas jų – kodėl projektą įgyvendinanti įmonė jau iškasė gilius griovius, kurie žaloja šalia augančių medžių šaknis, taip pat ji panoro išsiaiškinti, kodėl sunkiasvorė technika važinėja po medžių pošaknį.

Ji pareikalavo, jog savivaldybė panaikintų suteiktus leidimus ir neišduotų naujų medžiams kirsti, paprašė pateikti išaiškinimą, kodėl medžiai buvo žymimi dažais Visuomeninės želdinių ir želdynų apsaugos ir priežiūros komisijos posėdžių metu, nepaisant nustatyto teisinio reglamentavimo, kad žymėjimas atliekamas ne iki, bet po leidimų kirsti suteikimo.

O.Staniulionienės nuomone, projekto trūkumai akivaizdūs, jame ne tik suplanuotas stulbinantis želdinių žalojimas ir nepateisinamas kirtimas, bet yra ir nesaugių sprendinių.

Tarkim, nesuprojektuotas stataus ir aukšto šlaito sutvirtinimas, nors šaligatvis perkeliamas prie pat šlaito krašto.

Svarbu kelininkų užgaidos

Nors lentvariečiai tikino, kad atliekant projekto viešinimą buvo nusižengta procedūroms, savivaldybė tai neigia.

Tarkim, praėjusių metų kovą surengtas viešas projektinių pasiūlymų aptarimas.

Bet savivaldybės surengtame pristatyme nebuvo atsižvelgta į suinteresuotos bendruomenės atstovo raštiškas pastabas, o derinant techninio projekto sprendinius jie buvo iš esmės keičiami apie tai neskelbiant.

Beje, savivaldybė nurodė, kad kitos projekto stadijos – techninio projekto – aptarimas su visuomene nėra numatytas.

Anot Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Andriaus Šatevičiaus, kitos išeities nėra. Numatoma įrengti dviračių ir pėsčiųjų takus, jų apšvietimą Klevų alėjoje, kuri kartu yra ir rajoninis kelias Grigiškės–Lentvaris–Dobrovolė. Tokiems keliams nustatoma apsaugos zona.

Jei projektas būtų koreguojamas, kelio savininkė Lietuvos automobilių kelių direkcija tokiam projektui gali nepritarti.

Anot A.Šatevičiaus, apskritai medžių gynėjai supainiojo projektų paskirtį. Tas, kurį rengiamasi įgyvendinti Lentvaryje, yra susisiekimo statinių, o ne želdynų pertvarkymo.

1 055 000

Tiek eurų numatyta skirti daug ginčų sukėlusiam projektui Lentvaryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.