Mama piktinasi vaikų patekimu į progimnaziją: panašios problemos – daugelyje mokyklų

Redakcija gavo vienos mamos paklausimą, kodėl nėra užtikrinamas saugus vaikų patekimas į Klaipėdos „Saulėtekio“ progimnaziją (sujungta su Klaipėdos licėjumi). Dėl susidariusių didžiulių spūsčių pradinukams pereiti gatvę yra labai sudėtinga.

Policija<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Policija<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Redakcija gavo vienos mamos paklausimą, kodėl nėra užtikrinamas saugus vaikų patekimas į Klaipėdos „Saulėtekio“ progimnaziją.<br>V.Jurevičienės nuotr.
Redakcija gavo vienos mamos paklausimą, kodėl nėra užtikrinamas saugus vaikų patekimas į Klaipėdos „Saulėtekio“ progimnaziją.<br>V.Jurevičienės nuotr.
Klaipėda<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Dalia Bikauskaitė, www.ve.lt

Sep 15, 2021, 6:51 PM

Policijos atstovai pažymi, kad panaši situacija yra vos ne prie kiekvienos mokyklos uostamiestyje. Jie ketina siūlyti mokykloms pačioms organizuoti saugų perėjimą.

Mama rašo, kad 7 val. 30 min. – 8 val., kai vaikai keliauja į mokyklas, pagrindiniame ir beveik vieninteliame išvažiavimo iš Šatrijos seniūnaitijos kelyje susidaro didžiulės automobilių spūstys, vaikams, o ypač pradinukams, jį pereiti yra labai sudėtinga.

Jos manymu, problema atsirado todėl, kad rekonstravus Tilžės žiedą buvo panaikintas itin svarbus gyventojams išvažiavimo kelias iš Mokyklos gatvės.

Moteris pastebėjo, kad prie Klaipėdos „Žaliakalnio“ gimnazijos Sausio 15-osios gatvėje pėsčiųjų perėjos būna saugaus eismo kontrolierius. Anot jos, toks kontrolierius prie „Saulėtekio“ progimnazijos būtų dar labiau reikalingas.

Klaipėdos miesto savivaldybės specialistai sakė, kad problema jiems žinoma, jie dar vyks į vietą pasižiūrėti, kokia situacija, tačiau pati Savivaldybė kol kas neturi priemonių tai problemai išspręsti, ji negali kontroliuoti eismo, neturi nei tokio įgaliojimo, nei žmonių, kurie tai galėtų daryti.

Jų manymu, dėl šios problemos žmonės turėtų kreiptis į policiją.

Panašios problemos – daugelyje mokyklų

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininkas, Savivaldybės Eismo saugumo komisijos narys Mindaugas Džermeika „Vakarų ekspresui“ patvirtino, kad šitas klausimas žinomas tiek policininkams, tiek Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai.

Savivaldybės užsakymu atlikta susikertančiųjų gatvių mazgų studija, pateikti tam tikri inžineriniai pasiūlymai. Taigi ateityje ta sankryža bus rekonstruojama ir spūsčių klausimas iš dalies bus išspręstas.

„Prasidėjus naujiems mokslo metams, be abejo, kyla tam tikrų problemų. Mes rinksimės į Eismo saugumo komisijos posėdį ir analizuosime situaciją, išsakysime savo nuomonę.

Beveik kiekviena mokykla Klaipėdoje turi panašių problemų. Mes negalime pastatyti posto prie vienos mokyklos, o kitas palikti išgyventi transporto spūsčių chaoso.

Jūsų minėtoje vietoje yra dvi mokymo įstaigos: ir valdiška mokykla, ir privatus licėjus, ten pritraukiamas didesnis moksleivių skaičius. Bandysime spręsti problemą. Patys tėveliai tegu skambina į policiją bendruoju telefonu. Abejoju, kad ten nuolatos ir ištisus metus turėtų stovėti pareigūnas“, – sakė M. Džermeika.

Pareigūnas nebus „įkaltas“ amžinai

M. Džermeika sakė, kad buvo bandoma eismą toje sankryžoje sureguliuoti, tačiau pasirodė, kad tai padaryti būtų labai sudėtinga. Pasak jo, policijos pareigūnas gal ir galėtų pabudėti vieną antrą savaitę, tačiau tai problemos neišspręs.

„Mes norėtume siūlyti mokymo įstaigai įsisteigti eismo reguliuotojo etatą. Taip daroma visose išsivysčiusiose Vakarų valstybėse. Ten prie pėsčiųjų perėjų, esančių šalia mokyklų, dirba jų samdyti eismo reguliuotojai mokytojai.

Jie kiekvieną rytą pasitinka vaikučius ir juos perveda. Patys mokyklos darbuotojai vaikus susiveda į mokyklą ir juos išlydi, jeigu kyla problemų. Tai nėra užkraunama valstybinei institucijai.

Mes stebime situaciją ir bandome padėti epizodiškai, bet ten tikrai nebus „įkaltas“ policijos pareigūnas ir jis netaps tos mokyklos etatiniu darbuotoju“, – teigė M. Džermeika.

Pasak jo, prasidėjus naujiems mokslo metams po kurio laiko transporto srautai šiek tiek išsisklaido ir sumažėja. Mat kai kurie žmonės pasirenka kitą atvykimo į darbo vietą laiką, studentai atvykę į studijas nustoja važinėti savo transportu, renkasi viešąjį.

„Įsibėgėjant mokslo metams matome, kad tos problemos po truputį išsisprendžia, nes sumažėja transporto priemonių“, – sakė policijos pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.