Kaimų gyventojai sutrikę: vieno kelio rekonstrukcija gali smogti jiems ypač skaudžiai

Išlaužo kaimo (Prienų r.) gyventojai su nerimu laukia, kada prasidės greta jų namų esančio kelio, vedančio iš Kauno į Alytų, rekonstrukcija, mat kuriuos sklypus valstybė išpirks, jų savininkai dar nežino.

Greta rekonstruoti planuojamo kelio įsikūrę Išlaužo gyventojai baiminasi, kad gali tekti palikti sodybas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Greta rekonstruoti planuojamo kelio įsikūrę Išlaužo gyventojai baiminasi, kad gali tekti palikti sodybas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 1:42 PM

2024 metais prasidės valstybinės reikšmės kelio Nr.130 Kaunas–Prienai–Alytus ruožo nuo 11,6 iki 31,1 km rekonstravimo darbai. Tam prireiks ir sklypų, kuriuose įsikūrę gyventojai. Žemę planuojama išpirkti, šios procedūros prasidės jau šiais metais.

Kelio rekonstrukcija tiesiogiai palies 153 Prienų rajone esančių privačių sklypų savininkus.

Išlaužo kaimo žmonės kol kas nežino, ar jiems tikrai teks palikti savo valdas.

Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) paaiškino, kaip žmones informuos apie tai, kad jų žemė reikalinga.

Kelio rekonstrukcijos reikia

Išlaužo seniūnaitis Robertinas Knašys pasakojo, kad kalbos apie tai, jog kelias Kaunas–Prienai–Alytus bus rekonstruojamas, sklido ne vienus metus.

„Šis kelias yra per siauras, juo rieda ne tik lengvieji, bet ir daug sunkiasvorių automobilių. Išlaužo pradžioje yra viena ypač pavojinga vieta. Atvažiuojant nuo Prienų visai prie pat gyvenvietės kelias leidžiasi nuo kalno, kurio papėdėje yra posūkis. Toje vietoje vis įvyksta avarijos, į griovį nuvažiuoja ir sunkvežimiai“, – pasakojo seniūnaitis.

Jo nuomone, kelią rekonstruoti būtina, bet projektas vis buvo atidedamas, keičiamas. Kai kurie gyventojai gavo pranešimus, kad jų sklypai bus išperkami, bet ar planai nepasikeitė, tiksliai nežino.

Kraustytis kitur nenori

Prie pavojingo kelio posūkio Šaltupio gatvėje gyvenantys Bronė ir Jonas Babrauskai pasakojo, kad sklypą, kuriame stovėjo tik tvartas, įsigijo 1985 metais. Nuo to laiko pasistatė mūrinį namą, kitus ūkinius pastatus, susitvarkė aplinką.

„Anksčiau mums buvo sakoma, kad sodybą teks parduoti ir kraustytis kitur, nes per sklypą bus tiesiamas kelias. Nerimaujame, kaip iš tiesų bus. Kraustytis niekur nenorime, prie kelio triukšmo jau pripratome, nuo dulkių ginamės pasodinę eglių ir tujų gyvatvorę“, – atviravo B.Babrauskienė.

Kitoje gatvės pusėje mediniame name gyvena Birutė Trumpiskienė. Ji kraustytis į daugiabutį nė už ką nenorėtų.

„Daugiabutyje gyventi būtų brangiau, vien už šildymą tektų mokėti daugiau“, – įsitikinusi Išlaužo gyventoja.

Moters sesuo Dalia pridūrė, kad planuota nugriauti namą, bet esą būtų galima palikti atokiau nuo jo sklype esantį kluoną.

„Tokia išeitis nelogiška, kam mums tas kluonas“, – apgailestavo moteris.

Apleistus namus parduotų

Dėl kelio rekonstrukcijos gali būti nugriauti ir dar du privatūs namai. Vienas senas medinis pastatas jau kurį laiką negyvenamas. Kaimynai sakė, kad mirus jo šeimininkui žmona atvyksta tik nušienauti sklypo.

„Ta moteris kalbėjo, kad savo valdas mielai parduos valstybei, nes jai jų nebereikia“, – sakė Išlaužo seniūnaitis R.Knašys.

Pačiame gyvenvietės centre stovi ir dar vienas negyvenamas namas. R.Knašys teigė, kad jis priklauso keliems savininkams.

„Vieni savininkai name negyvena ir šį turtą nusiteikę parduoti valstybei. Kitas savininkas dalį namo įsigijo neseniai, bet nežinojo, kad dėl kelio rekonstrukcijos jis gali būti griaunamas. Jei taip bus, turtą parduos, nors jaučiasi esąs apgautas, nes mano, kad žmogui pastatą parduotų brangiau“, – kalbėjo seniūnaitis.

Kelių direkcija paaiškino: gyventojai gaus registruotus laiškus

Eglė Nemanytė

LAKD Tarptautinių ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji komunikacijos vadybininkė

„Valstybinės reikšmės krašto kelio Nr.130 Kaunas–Prienai– Alytus ruožo nuo 11,6 iki 31,1 km rekonstravimo projektas bus vykdomas keliais etapais.

I etapas: 2021–2023 m. – žemės paėmimas visuomenės poreikiams, 2024 m. kelio rekonstrukcijos projektavimo darbai. Tada ir paaiškės, kokie tiksliai rekonstrukcijos sprendiniai bus pasiūlyti.

Rekonstruojamas ruožas prasideda Kauno rajone, Garliavos skirtingų lygių sankryžos ribose (susikirtimas su keliu A5 Kaunas–Marijampolė–Suvalkai). Ruožo pabaiga yra Prienų rajone, žiedinėje sankryžoje ties įvažiavimu į Prienų miestą.

Nuo 11,6 iki 19,7 km trasa eina Kauno rajono savivaldybės teritorijomis – Garliavos apylinkių ir Rokų seniūnijose, nuo 19,7 iki 32,1 km – Prienų rajono savivaldybės teritorijomis – Išlaužo, Pakuonio ir Ašmintos seniūnijose.

Specialusis planas parengtas jau esamoje dabartinio kelio trasoje todėl ir kelias po rekonstrukcijos bus toje pačioje vietoje, išskyrus Išlaužo kaimą, bet kokie tiksliai pokyčiai bus šiame kaime, paaiškės vėliau.

Pagal patvirtintą specialųjį planą, į rekonstruojamo kelio juostos ribas patenka 274 sklypai (121 sklypas Kauno rajone ir 153 Prienų rajone), iš kurių savininkų būtina išpirkti keliui rekonstruoti reikalingas sklypų dalis.

Suformuotos kelio juostos plotis – 40 m. Bendras visuomenės poreikiams paimamo žemės sklypo plotas yra 41,9 ha (Kauno rajone – 14,59 ha, Prienų rajone – 27,33 ha).

Žemės paėmimo visuomenės poreikiams projektai bus rengiami per Žemėtvarkos planavimo dokumentų rengimo informacinę sistemą, todėl žemės savininkai apie prašymo pradėti jų žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūrą, apie žemės sklypų kadastrinius matavimus, turto vertinimą ir kitus atliekamus veiksmus bus informuojami individualiai raštu, paštu siunčiamu registruotu laišku.

Visuomenė apie parengtus projektus taip pat bus informuojama savivaldybių tinklalapiuose, spaudoje, šiuose skelbimuose bus nurodyta, kur ir kaip galima susipažinti su projektais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.