Slidinėjo ir automobiliai, ir žmonės: traumų išaugo keturgubai

Tokių čiuožyklų, kokiomis šią savaitę virto keliai ir šaligatviai, jau seniai bebuvo. Lietumi prakiuręs dangus po šalčių visą Panevėžio apskritį pavertė didžiule slidžia ledo arena. Slidinėjo automobiliai ir žmonės, kai kurie nugriuvę nebegalėdavo atsikelti, tiesiog vaitojo. Vienas girtas pasvalietis taip trenkėsi, kad net kraujas išsiliejo į smegenis.

Tokių čiuožyklų, kokiomis šią savaitę virto keliai ir šaligatviai, jau seniai bebuvo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tokių čiuožyklų, kokiomis šią savaitę virto keliai ir šaligatviai, jau seniai bebuvo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tokių čiuožyklų, kokiomis šią savaitę virto keliai ir šaligatviai, jau seniai bebuvo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tokių čiuožyklų, kokiomis šią savaitę virto keliai ir šaligatviai, jau seniai bebuvo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tokių čiuožyklų, kokiomis šią savaitę virto keliai ir šaligatviai, jau seniai bebuvo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tokių čiuožyklų, kokiomis šią savaitę virto keliai ir šaligatviai, jau seniai bebuvo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tokių čiuožyklų, kokiomis šią savaitę virto keliai ir šaligatviai, jau seniai bebuvo.<br>A.Švelnos nuotr.
Tokių čiuožyklų, kokiomis šią savaitę virto keliai ir šaligatviai, jau seniai bebuvo.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Laimis Kavoliūnas, www.panskliaustas.lt

2021-12-23 10:02

Traumų – keturgubai daugiau

Jau nuo pat antradienio ryto greitosios nespėjo vežti keliuose ir gatvėse kaulus susilaužiusių pacientų.

Respublikinės Panevėžio ligoninės Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyriaus vedėjas Martynas Banys sakė, kad antradienį 15 sunkiai susižalojusių pacientų, tarp jų buvo ir nukentėjusių per avarijas, teko guldyti į palatas, dar apie 80 sutvarstytomis žaizdomis buvo išleisti namo.

Dažniausios traumos – kojų ir rankų kaulų lūžiai, galvos ir kūno sumušimai, raiščių patempimai. Tokie sužalojimai būdingi pargriuvus ant slidaus šaligatvio ar apledėjusio tako.

Pasak gydytojo, lapkritį, kai dar nebuvo pasnigę ir slidu, per dieną ligoninė sulaukdavo apie 20–30 traumuotų pacientų iš visos apskrities, o antradienį tokių nelaimėlių buvo daugiau nei 100.

Gerai, kad skyrė tomografo tyrimą

Pasvalio ligoninės vyriausiasis gydytojas Rolandas Rastauskas teigė, kad per antradienio plikledį susižalojo 11 pasvaliečių, iš jų 5 atgulė į ligonines – 3 gydo vietos medikai, 2 išvežti į Panevėžį.

Ypač rimtai nukentėjo vienas į panevėžiečių medikų rankas patekęs pasvalietis: girtas vyras paslydęs taip susitrenkė galvą, kad net kraujas išsiliejo į smegenis.

R.Rastauskas pagyrė savo kolegą, kad tas vyriškio griuvimo ir galvos skausmo nepriskyrė girtumui ir nelaimėlio galvą ištyrė kompiuterine tomografija, tada ir paaiškėjo liūdna diagnozė.

Kitam Panevėžyje gydomam pasvaliečiui teks protezuoti lūžusį šlaunikaulį. Dar 6 galvos smegenis sukrėtę, mėlynėmis ir kitomis nedidelėmis traumomis atsipirkę pasvaliečiai išleisti gydytis namo.

„Tądien aš irgi iš darbo ėjau mažais žingsneliais, kad tik nepargriūčiau“, – patikino gydytojas.

Tvarstė plėštinę žaizdą

Eidami plikledžio nuklotais šaligatviais griuvinėjo bei sunkių sužalojimų neišvengė ir biržiečiai.

Biržų ligoninės direktorius Petras Bimba sakė, kad prasidėjus lijundrai pasipylė ir traumos. Per tris dienas susižalojo net 16 biržiečių, anksčiau tokių nelaimėlių pasitaikydavo ne daugiau kaip 2 per dieną.

Pargriuvus biržiečiams lūžo kaulai, buvo sukrečiamos galvos smegenys, o vienas pas medikus pateko su plėštine žaizda, kuri atsirado žmogui parkritus ant aštraus ledo gabalo.

Biržų ligoninėje guli žandikaulį, kulkšnį ir stipinkaulį susilaužę biržiečiai, dar du jų kraštiečius gydo panevėžiečiai medikai.

Išmoko eiti plikledžiu

Rokiškio ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Marijana Čeponytė pasidžiaugė, kad rokiškėnai išmoko vaikščioti slidžiais šaligatviais bei kiemais, todėl ir susižalojusiųjų buvo panašiai kaip nesant plikledžiui – po 2–3 per dieną.

Gydytoja sakė, kad į ligoninę guldyti neprireikė nė vieno traumą patyrusio rokiškėno, du griūdami susilaužė rankas, tačiau sugipsavus jie buvo išleisti namo.

Kupiškio ligoninėje Traumatologijos skyriaus seniai nebėra, todėl susižalojusius šio krašto žmones greitoji iškart veža į Panevėžį.

Kupiškėnas chirurgas Vykintas Tubelis sakė, kad šiomis dienomis į jų ligoninę buvo atvykusios tik nesunkias traumas patyrusios moterys: viena krisdama pasitempė kelio raištį, kita susižeidė riešą.

700 kilometrų žvyrkelio juk nepabarstys

Pasvalio rajono moksleiviai pastarosiomis dienomis mokėsi hibridiniu būdu: dalis dalyvavo pamokose, o kiti – per nuotolį. Taip nutiko, nes dėl itin slidžių kelių nevažinėjo dalis mokyklinių geltonųjų autobusų.

„Dėl kelių – tikra bėda. Davė Dievulis nulį laipsnių, lijundrą ir šaltuką. Geltonųjų autobusų vairuotojai skundžiasi, kad sustoja vaikų išleisti, bet nespėja atidaryti durų, o autobusas ima slysti į griovį“, – sakė rajono savivaldybės administracijos direktorius konservatorius Povilas Balčiūnas.

Tad kol kas iki kitos savaitės ugdymo įstaigos vadovai turi pasirinkti, kaip jiems dirbti.

Rajono vadovas pripažino, kad bloga rajono žvyrkelių būklė. Trečiadienį net 4 autobusai nuslydo į griovius. Todėl dauguma prie žvyrkelių gyvenančių pasvaliečių irgi nesulaukia autobusų.

P.Balčiūnas lygino: specializuotą techniką turintys kelininkai ir tai nesusitvarko su situacija, o savivaldybė gali kad ir persiplėšti, bet visų 700 kilometrų žvyrkelių niekaip nepabarstys.

Itin slidus ir regioninis kelias, vedantis nuo Mikoliškio. Kelininkai pabarsto atkarpą nuo Panevėžio, bet ties riba su Pasvaliu tarsi užbrėžta – apsisuka, pamojuoja pasvaliečiams ir grįžta. Jau pernai dėl to ginčijosi su kelininkais, bet niekas nepadėję.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.