Nuolydžio dviračiams ir vaikų vėžimėliams nėra: tenka viską imti į rankas ir kopti laiptais

Dviratininkai seniai negailėjo kritikos ir pašaipų vienai Kauno požeminei perėjai, tačiau miesto savivaldybės atstovai į kritiką ilgai nereagavo. Darbai perėjoje pagaliau pajudėjo.

Savanorių ir Taikos prospektų požeminėje perėjoje nebeliko dviračiams nustumti skirtų lovelių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Savanorių ir Taikos prospektų požeminėje perėjoje nebeliko dviračiams nustumti skirtų lovelių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Savanorių ir Taikos prospektų požeminėje perėjoje nebeliko dviračiams nustumti skirtų lovelių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Savanorių ir Taikos prospektų požeminėje perėjoje nebeliko dviračiams nustumti skirtų lovelių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anksčiau dviračiams nustumti skirti loveliai požeminėje perėjoje būdavo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anksčiau dviračiams nustumti skirti loveliai požeminėje perėjoje būdavo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-12-31 13:49

Kauniečiai dviratininkai patenkinti, kad pagaliau atsirado dviračių takas, kuriuo nuo Dainavos gyvenamojo rajono patogiai galima pasiekti miesto centrą.

Tačiau pakeliui jie susiduria su kliūtimi. Pasiekus Savanorių ir Taikos prospektų sankirtą ir po ja įrengtą požeminę perėją dviračius laiptais žemyn ir aukštyn tenka neštis, nes ant pakopų nėra įrengtų lovelių ar kitokio nuolydžio dviračiams nusivesti. Tokie loveliai požeminėje perėjoje dar prieš kurį laiką buvo.

Dviračiu važinėjanti ir mažų vaikų turinti kaunietė Ina ironizavo, kad taip stiprinama žmonių bendrystė, nes miestiečiai padeda vieni kitiems tempti dviračius ir vaikų vežimėlius. Kiti juokavo, kad tokiu būdu tikrai neblogai pasportuoja.

Kad ši problema būtų išspręsta, stengiasi ir Lietuvos dviratininkų bendrijos vadovas kaunietis Paulius Bakutis.

Jis, kaip ir kiti dviratininkai, įsitikinęs, kad anksčiau šioje perėjoje ant laiptų pakopų įrengti loveliai buvo per arti sienos, dviračių pedalai ir vairas už jų kliūdavo, todėl nuovažomis naudotis nebuvo įmanoma.

Nuo perėjos sienų ir lubų, be kita ko, byrėjo tinkas ir atsilaupę dažai, iš plyšių tekėjo derva, turėklai laikėsi labai silpnai ir stipriau į juos įsikibus išnirdavo iš įtvirtinimo vietų. Palei sienas įrengtos nuovažos neįgaliųjų vežimėliams taip pat buvo ištrupėjusios.

Apie tai P.Bakutis savivaldybei pranešė dar sausio mėnesį.

„Pagaliau kovo mėnesį drauge su savivaldybės atstovais apžiūrėjome perėją ir buvo nuspręsta atlikti kosmetinį remontą – perdažyti ją ir sutvarkyti laiptus“, – pasakojo P.Bakutis.

Laiptai buvo aptvarkyti, bet nebeliko lovelių dviračiams nustumti.

„Problema, kad šia perėja naudojasi nemažai aklųjų ir silpnaregių. Jiems būtini turėklai, o dviračiams naujų nuovažų ant laiptų nepadaryta“, – stebėjosi P.Bakutis.

Kai dviratininkai vėl pradėjo skųstis, kad naudotis požemine perėja nepatogu, kaunietis dar kartą kreipėsi į savivaldybę.

„Spalio mėnesį prie požeminės perėjos nusivežiau neįgaliojo vežimėlį, savo dviratį. Atvykus savivaldybės atstovams matavome, kaip ir kur galima būtų padaryti nuovažas dviračiams bei vežimėliams ir įrengti turėklus.

Dabar dalis laiptų vėl remontuojama. Gaila, kad darbai vyksta lėtai, koks sprendimas dėl nuovažų bus priimtas, nežinome“, – kalbėjo P.Bakutis.

Dviratininkas įsitikinęs, kad problema būtų išspręsta, jei turėklai, už kurių galėtų laikytis žmonės, būtų įrengti ne prie sienų, o laiptų pakopų viduryje. Tada loveliai dviračiams stumti galėtų būti sumontuoti prie perėjos sienų.

Loveliai gaminami

Aloyzas Pakalniškis

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas

„Po Savanorių ir Taikos prospektais esančioje perėjoje vis dar vyksta pakopų keitimo darbai. Užbaigus juos numatyta įrengti ir lovelius dviračiams transportuoti.

Loveliai gaminami, juos ant laiptų pakopų planuojama sumontuoti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.