Susikibo dėl kelio ženklo į kapines: vairuotojai net nežino, kada į jas pasukti

Kelio ženklas, nurodantis kryptį į Petrikaičių kapines, pastatytas ne pagrindiniame kelyje Kretinga–Gargždai, o kone už 100 m, jau įvažiavus į šalutinį kelią, vedantį kapinių link. Todėl važiuojantiems nuo Kretingos ar nuo Jokūbavo prastesniu oru nesimato nei atokiau nuo kelio esančių kapinių, nei kada į jas pasukti. Jau kelerius metus naujosios kapinės veikia, tačiau žmonės vis tebekelia šią problemą ir atsimuša į biurokratines užkardas – kapines nurodančio ženklo nėra Kelių eismo taisyklėse.

Kelio ženklas, nurodantis kryptį į Petrikaičių kapines, pastatytas ne pagrindiniame kelyje Kretinga–Gargždai, o kone už 100 m, jau įvažiavus į šalutinį kelią, vedantį kapinių link.<br>www.pajurionaujienos.com nuotr.
Kelio ženklas, nurodantis kryptį į Petrikaičių kapines, pastatytas ne pagrindiniame kelyje Kretinga–Gargždai, o kone už 100 m, jau įvažiavus į šalutinį kelią, vedantį kapinių link.<br>www.pajurionaujienos.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irena Šeškevičienė, www.pajurionaujienos.com

2022-03-21 06:44

Kodėl stato komercines reklamas

„Kada gi pagaliau kelyje Kretinga–Gargždai atsiras nuoroda į Petrikaičių kapines? Atvažiuoja giminės iš toliau ir nežino, kur ir kada pasukti. Esame nesyk uždavę šį klausimą Savivaldybės vadovams. Atsakydavo – negalima, nes šis kelias yra ne Savivaldybės, o priklauso Lietuvos automobilių kelių direkcijai (LKAD).

Bet kaip tuomet prie respublikinių ar regiono kelių galima statyti nuorodas, tarkim, „Indėnų kaimas“ kelyje Kretinga–Klaipėda arba „Kretingos muziejus“ kelyje Palanga–Šiauliai. O gal šios yra komercinės reklamos ir už jas direkcijai sumokama, o už ženklus į kapines nėra, kas moka?“, – klausė grupė į redakciją besikreipusių kretingiškių.

Jų manymu, net jei ir nėra specialaus kelio ženklo, nurodančio kryptį į kapines, tai gal galima jį įtraukti į Kelių eismo taisykles, kurios, beje, šiemet buvo papildytos. „Kodėl neatsižvelgiama į žmonių pageidavimą, juk į šias kapines važiuoja daug žmonių, o ateityje važiuos dar daugiau“, – teiravosi skaitytojai.

Vietovės nepažįstantys žmonės dargi savotiškai klaidinami, mat prie sankryžos stovi Petrikaičių kaimą priešingoje pusėje nurodantis ženklas, o tai, kad teisingai vykstama į kapines, pasimato tik šalutiniame keliuke už 100 m.

Kapinės nėra lankytina vieta?

Valstybinės įmonės „Klaipėdos regiono keliai“ viršininko pavaduotojas kelių priežiūrai Vytautas Gružas, jau anksčiau paklaustas, kodėl stovi nuorodos į Joniškės kapines Klaipėdoje, į žydų kapines arba žydų genocido vietas, atsakė: „Kelių eismo taisyklėse nėra įteisinto kryptį nurodančio ženklo „Kapinės“ mėlyname fone. Joniškės kapinės yra ne regioniniame kelyje, o miesto ribose ir jas savaip pažymi Savivaldybė.“

Pasak LAKD Tarptautinių ir viešųjų ryšių komunikacijos vadybininko Evaldo Tamariūno, savivaldybių tarybos išvien su Turizmo departamentu gali patvirtinti lankytinas vietas, kurios yra pažymimos informaciniais ženklais rudame fone: Nr. 628 „Krypties rodyklė į lankytiną vietą“ ir Nr. 629 „Lankytinos vietos pavadinimas“. Tokie ženklai įprastai nurodo žydų kapines, kaip lankytiną vietą, o lietuviškos kapinės, deja, įstatymiškai nepažymimos niekaip: esą ir Vilniuje yra kapinių, kurių įvažiavimai nuo pagrindinių kelių nenurodyti.

Tačiau V. Gružas įsitikinęs, kad Petrikaičių kapinių situacija parodo, jog reikėtų įstatymo pataisos, kurią inicijuoti turėtų rajonų politikai arba Seimo nariai. Jis taip pat pripažino, kad kelininkai susiduria su kuriozinėmis situacijomis, kai lankytinomis vietomis yra pripažįstami ir komercinės paskirties objektai.

Mato išeitį, apeinant taisykles

Petrikaičių kapinių prižiūrėtojas Jonas Drungilas teigė, kad prieš kelerius metus, pats dar būdamas Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys, su Savivaldybės komisija sprendė dėl ženklo prie kelio Kretinga– Gargždai įrengimo. Jis sakė bendravęs ir su Susisiekimo ministerijos atstovais.

„Keista, kad veikiančios kapinės nėra lankytina vieta. Tačiau kelininkai turi savų argumentų, kodėl tokio ženklo prie kapinių nereikia. Tačiau yra galimybė įrengti kitokį ženklą, savotiškai apeinant įstatymą – rudame fone, nurodantį kryptį į lankytiną objektą, Nr. 628 ir 629.

Naujosios Petrikaičių kapinės įrengtos šalia senųjų kapinaičių, todėl galima būtų ženkle jas įrašyti kaip lankomą objektą, tarkim – „Petrikaičų kap.“ Ir visiems būtų aišku, kad kelias veda į kapines“, – apie Savivaldybės neįgyvendintą siūlymą kalbėjo J. Drungilas.

Jo žiniomis, Klaipėdos miesto ir Plungės rajono savivaldybės kryptį nurodančius kelio ženklus Nr. 606, 608 prie regiono kelių yra įrengę nelegaliai.

Iškirs medžius, ženklą perkels

Petrikaičių kapinės yra Žalgirio seniūnijos teritorijoje, tačiau priskiriamos prie miesto kapinių. Žalgirio seniūnas Bronius Talmontas sakė, kad prieš 5-erius metus, gyventojų skatinamas, kreipėsi į Savivaldybės komisiją ir jam buvo atsakyta, kad ši vietovė neatitinka lankytino objekto kriterijų – nėra paveldo statinių, piliakalnio, paminklo ir pan. Todėl lankytiną objektą nurodančio ženklo statyti negalima.

Kretingos miesto seniūnė Gintarė Liobikienė sakė, kad šį pavasarį ketina maksimaliai iškirsti matomumą ribojančius medžius pakelėje ir arčiau pagrindinio kelio perkelti ženklą, įrengtą šalutiniame kelyje, vedančiame į kapines.

Jos žodžiais, Kretingos rajono tarybai šių metų biudžete patvirtinus lėšų – per 20 tūkst. eurų, šiomis dienomis taip pat vyksta viešieji pirkimai dėl aplinkos ties kolumbariumu tvarkymo darbų. Iš granito bus įrengta pagerbimo vieta su stovu žvakėms, vieta gėlėms, aplinkui įrengti suolai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.