Norėjo keisti neegzistuojančios gatvės pavadinimą: „Gooole Maps“ ji pažymėta, tačiau registre – nėra

Prasidėjus karui Ukrainoje kaista aistros dėl su Rusija, Baltarusija ar sovietmečiu siejamų gatvių pavadinimų. Socialinėje erdvėje aktyviai siūloma keisti Komunarų gatvės pavadinimą. Tačiau faktas, kad tokios gatvės Klaipėdoje nėra.

Prasidėjus karui Ukrainoje kaista aistros dėl su Rusija, Baltarusija ar sovietmečiu siejamų gatvių pavadinimų.<br>www.ve.lt nuotr.
Prasidėjus karui Ukrainoje kaista aistros dėl su Rusija, Baltarusija ar sovietmečiu siejamų gatvių pavadinimų.<br>www.ve.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Valeckas, edgaras@ve.lt

Mar 25, 2022, 2:36 PM

Klaipėdiečiai yra įpratę kelią, jungiantį Paryžiaus Komunos ir Tilžės gatves, vadinti Komunarų gatve. Anksčiau net lentelė su Komunarų g. pavadinimu ant Paryžiaus Komunos g. 25A namo kampo buvo užkabinta.

Komunarų gatvę savo informacijoje, skelbimuose ir šiuo metu naudoja Klaipėdos savivaldybė bei jai pavaldžios įstaigos, kai informuoja gyventojus apie gatvių remontą, eismo apribojimus ar maršrutinių autobusų eismo pasikeitimus.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės Geodezijos ir GIS skyrius vedėjas Vytautas Nausėda „Vakarų ekspresui“ sakė, kad Komunarų gatvės uostamiestyje nėra. Tokia gatvė nėra registruota oficialiame gatvių registre, kurį administruoja Registrų centras.

Gatvė yra labai plati, joje būtų galima įrengti net 4 eismo juostas. Gatvės ilgis yra daugiau nei 300 metrų.

Tačiau, pasak V. Nausėdos, šioje gatvėje nėra nė vieno pastato, kuriam reikėtų suteikti adresą. Todėl gatvė neturi pavadinimo ir yra vertinama kaip privažiuojamasis kelias. Jai suteikti pavadinimo neplanuojama.

Mįslinga lentelė

Pasak V. Nausėdos, Komunarų g. pavadinimas yra užfiksuotas bene populiariausioje navigacijos ir žemėlapių paieškos sistemoje „Google maps“.

Diskusija dėl Komunarų gatvės buvo kilusi jau prieš 13 metų. Apie tai rašė žiniasklaida, buvo aišku, kad tokios gatvės Klaipėdoje nėra, tačiau tuomet kabojo lentelė su Komunarų g. pavadinimu.

„Rašėme raštus „Gooole maps“, tačiau reakcijos nesulaukėme“, – JAV technologijų milžinės abejingumą problemai atskleidžia V. Nausėda.

Yra didelė tikimybė, kad „Google“ sistema, nufilmavusi savo gatves fiksuojančia sistema Komunarų g. lentelę (anksčiau buvusią lentelę galima matyti „Google maps“ nuotraukose), tokį pavadinimą šiai važiuojamosios dalies atkarpai ir priskyrė.

Oficialiais Registrų centro duomenimis besivadovaujanti lietuviška maps.lt sistema savo žemėlapiuose šiai gatvei nėra priskyrusi jokio pavadinimo.

Populiari navigacijos programa „Waze“ šią gatvę įvardija kaip Tilžės gatvės dalį.

„Vakarų ekspresui“ susisiekus su Paryžiaus Komunos g. 25A pastatą administruojančios įmonės atstovu, jis taip pat nustebo, kad Komunarų g. Klaipėdoje nėra. Pastato nuomininkai Komunarų gatvės pavadinimą naudoja savo buvimo vietai apibrėžti.

Kaip atsirado ankstesnė lentelė su Komunarų g. pavadinimu, išsiaiškinti nepavyko. Pastatas savo savininkus per paskutinius 10-15 metų keitė ne kartą. Dabartiniai savininkai jį valdo nuo 2018 metų, tačiau lentelė čia kabojo jau 2008 metais ar net dar anksčiau.

Komunarų gatve vadinamas kelias neturėjo pavadinimo net sovietmečiu ir buvo vertinamas kaip privažiuojamasis kelias prie šioje vietoje veikusių transporto įmonių ar net kaip šių įmonių teritorijos dalis. Vėliau kelią perėmė miestas, bet pavadinimo jam nesuteikė.

Reikia diskutuoti

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sako, kad Klaipėdoje yra kitų gatvių, dėl kurių pavadinimų esamas laikmetis kelia diskusijų.

„Tai ir Paryžiaus Komunos, J. Janonio, S. Nėries gatvės“, – sako V. Grubliauskas. Anot jo, Mogiliovo g. pavyzdys parodė, kad panaikinti gatvės pavadinimą yra lengviau nei suteikti naują. Todėl reikia plačios diskusijos, pagal kurios rezultatus ir toliau būtų priimami sprendimai miesto Taryboje.

Vilniuje 5-ių Komunarų gatvė buvo pervadinta į A. Jakšto gatvę. „Vakarų ekspresui“ šiuo metu Lietuvoje pavyko rasti vienintelę Komunarų gatvę Šilutėje.

Kaip tik praėjusią savaitę buvo keliamas klausimas dėl šio gatvės pavadinimo keitimo.

Kaip „Vakarų ekspresui“ sakė Šilutės seniūnas Raimondas Steponkus, dėl gatvės ateities buvo atsiklausta jos gyventojų nuomonės.

„Gyventojai nepritarė gatvės pavadinimo keitimui, todėl jis nebus keičiamas“, – sako R. Steponkus. Anot jo, gatvėje yra apie 30 namų, dvidešimties jų savininkai siūlymui keisti pavadinimą nepritarė.

Priminsime, kad Paryžiaus Komuna vadinamas 1871 kovo 18 dieną vykęs miestiečių sukilimas Paryžiuje. Sukilimas per porą mėnesių buvo numalšintas, tačiau jį savo ideologijoje labai aktyviai naudojo komunistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.